Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Pierożki drożdżowe

Tekst i foto WesołaZakonnica 10-08-2003

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
16-18 porcji? złprosty40 min.?

Składniki:

Ciasto:
- ok 60 dkg maki,
- 2 jajka,
- 1 lyzeczka cukru,
- 2 lyzeczki soli,
- 5 dkg drozdzy,
- 1 szklanka mleka,
- pol kostki rozpuszczonego masla.


Farsz:
- 0,5 kg miesa wolowego z rosolu,
- 4 udziki z kurczaka z rosolu,
- ok. 4 marchewek rowniez z rosolu,
- 0,5 kg pieczarek,
- 2 duze cebule,
- sol, pieprz lub inne przyprawy wg smaku.

Jak przyrządzić:

Farsz:
wszystkie skladniki z rosolu zmielilam i dodalam przyprawy, pokrojone w cieniutkie plasterki pieczarki odparowalam na patelni, cebulke zmielilam w maszynce i wszystko razem wymieszalam :)

Ciasto zrobilam tak:
Drozdze urosly w mleku i lyzeczce cukru.
Nastepnie dosypalam maki, soli, dodalam jajka i maslo. Wyrobilam (czasem trzeba podczas wyrabiania podsypac maki) i odstawilam zeby uroslo.
W miedzyczasie nasmarowalam blache olejem. Po wyrosnieciu formowalam z ciasta cos w rodzaju placuszkow, na ktore nakladalam farsz miesny i formowalam z nich piewrogi (tzn. staralam sie ale niektore ksztaltem wogole ich nie przypominaly hihihi). Blache z pierozkami wstawilam do rozgrzanego (240 stopni) piekarnika i pieklam ok. 20 minut.

Jak podawać?

Pierozki najlepsze sa z czerwonym barszczykiem ja z braku barszczyku podalam pomidorowa do popicia i tez bylo smacznie :)
Zycze smacznego!
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 23.09.2003 KOKO

Najlepsze pierszki to nadziewane niczym

Zgłoś 11.07.2006 JAMAL

pODEJRZEWAM ŻE DANIE JEST BARDZO DOBRE :-P

Zgłoś 10.02.2007 Janek

Niebo w gębie !

Zgłoś 16.11.2007 JANA

Moja rodzina, ja rownież zdecydowanie wolimy farsz z kwaśną kapustą i grzybami.Do fatrszu dodajemy jeszcze dużo cebulki pokrojona w drobną kosteczke i podsmazona na oleju.Kapusta oczywiście obgo... Pokaż więcej

Moja rodzina, ja rownież zdecydowanie wolimy farsz z kwaśną kapustą i grzybami.Do fatrszu dodajemy jeszcze dużo cebulki pokrojona w drobną kosteczke i podsmazona na oleju.Kapusta oczywiście obgotowana a póżniej pokrojona.Wszystkie składniki:cebulka,grzyby/najlepiej mielone - w tym roku był ich wysep/oraz kapustę mieszam i tym faszeruje pierożki. Jeśli chcesz mieć równej wielkosci wycinaj ciasto szklanka lub np. kubkiem.Wczwśniej zanuż / obsyb/ je w mące /naczynie/.

Zgłoś 21.07.2008 Paulina

Pyyyyyyyyyyyyyyyszne!!!

Ja zrobiłam z wołowiną, marchewką i pieczarkami. Palce lizać.