Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Pierożki samosa

09.01.2013

Kto je zna, zwykle je ubóstwia. Indyjska kuchnia nie jest u nas tania i dwa, trzy pierożki zazwyczaj kosztują tyle, co porządny obiad dla dwóch osób w barze mlecznym, ale ten egzotyczny aromat i smak są tak kuszące... Okazuje się, że można ten przysmak przygotować w domu, i to za znacznie mniej pieniędzy. Wszystkie składniki są dostępne w naszych sklepach. Cała tajemnica w cieście i odwadze w lepieniu pierożków.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
610 złwymagający120 min.średnia

Składniki:

Ciasto:

25 dag mąki pszennej,
7 dag masła,
½ łyżeczki soli,
80 ml ciepłej wody.

Farsz:

½ kg ziemniaków,
2 łyżki oleju,
½ łyżeczki nasion gorczycy,
1 łyżeczka kminku,
3 suszone i posiekane papryczki chili (czerwone lub zielone),
½ puszki zielonego groszku,
1 cebula,
½ łyżeczki kurkumy,
1 łyżeczka mielonej kolendry,
1 łyżeczka soli,
kilka gałązek świeżej kolendry,
olej.

Jak przyrządzić?

Gotujemy ziemniaki w mundurkach (ok. 20 minut).

W dużej misce wyrabiamy ciasto.

Najpierw dodajemy do mąki masło i sól, wyrabiamy ok. 10 minut, po czym dodajemy ciepłą wodę i energicznie wyrabiamy ciasto tak, by było elastyczne i miękkie.

Dzielimy je na 9 kulek.

Każdą obracamy w dłoniach, a potem rozpłaszczamy, formując płaski placek.

Wałkujemy je, by osiągnęły średnicę ok. 10 cm. Każdą przecinamy na pół, półkola staną się kopertami dla farszu, i odkładamy, przykryte ściereczką.

Ziemniaki po ugotowaniu studzimy, obieramy i kroimy w kosteczkę.

Odstawiamy.

Cebule siekamy na drobną kostkę.

Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy gorczycę, a gdy zacznie strzelać, resztę przypraw: kminek, chili, kurkumę, kolendrę, stale mieszając, a na końcu cebulę.

Całość dusimy ok. minuty, aż cebula zmięknie i dodajemy ziemniaki. Zmniejszamy ogień i przykrywamy.

Dusimy ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając, aż ziemniaki połączą się z przyprawami.

Dodajemy zielony groszek i jeszcze raz mieszamy.

Masę łączymy z posiekanymi liśćmi kolendry i odstawiamy do ostygnięcia.

Gdy farsz będzie chłodny, przygotowujemy półksiężyce ciasta. Ich proste brzegi zwilżamy letnią wodą.

Łączymy, by powstały rożki.

Napełniamy je mocno farszem i zlepiamy zwilżonymi dłońmi, naciągając ciasto na farsz.

Mocno zaciskamy brzegi.

Tak przygotowane pierożki smażymy w głębokim oleju, aż się przyrumienią.

Odsączamy na ręczniku papierowym.

Jak podawać?

Podajemy gorące.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 16.09.2012

To są słodkie placki.Racuchy to CIASTO DROŻDŻOWE smażone na tłuszczu!!!

Zgłoś 06.10.2013 berta

Pycha ! i wszystko polać syropem malinowym np paola mniami !

Zgłoś 31.08.2017 Renata

o mniom mniom :D Ostatnio widziałam fajny przepis na coś podobnego na stronie polskich młynów