Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Pierożki samosa

09.01.2013

Kto je zna, zwykle je ubóstwia. Indyjska kuchnia nie jest u nas tania i dwa, trzy pierożki zazwyczaj kosztują tyle, co porządny obiad dla dwóch osób w barze mlecznym, ale ten egzotyczny aromat i smak są tak kuszące... Okazuje się, że można ten przysmak przygotować w domu, i to za znacznie mniej pieniędzy. Wszystkie składniki są dostępne w naszych sklepach. Cała tajemnica w cieście i odwadze w lepieniu pierożków.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
610 złwymagający120 min.średnia

Składniki:

Ciasto:

25 dag mąki pszennej,
7 dag masła,
½ łyżeczki soli,
80 ml ciepłej wody.

Farsz:

½ kg ziemniaków,
2 łyżki oleju,
½ łyżeczki nasion gorczycy,
1 łyżeczka kminku,
3 suszone i posiekane papryczki chili (czerwone lub zielone),
½ puszki zielonego groszku,
1 cebula,
½ łyżeczki kurkumy,
1 łyżeczka mielonej kolendry,
1 łyżeczka soli,
kilka gałązek świeżej kolendry,
olej.

Jak przyrządzić?

Gotujemy ziemniaki w mundurkach (ok. 20 minut).

W dużej misce wyrabiamy ciasto.

Najpierw dodajemy do mąki masło i sól, wyrabiamy ok. 10 minut, po czym dodajemy ciepłą wodę i energicznie wyrabiamy ciasto tak, by było elastyczne i miękkie.

Dzielimy je na 9 kulek.

Każdą obracamy w dłoniach, a potem rozpłaszczamy, formując płaski placek.

Wałkujemy je, by osiągnęły średnicę ok. 10 cm. Każdą przecinamy na pół, półkola staną się kopertami dla farszu, i odkładamy, przykryte ściereczką.

Ziemniaki po ugotowaniu studzimy, obieramy i kroimy w kosteczkę.

Odstawiamy.

Cebule siekamy na drobną kostkę.

Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy gorczycę, a gdy zacznie strzelać, resztę przypraw: kminek, chili, kurkumę, kolendrę, stale mieszając, a na końcu cebulę.

Całość dusimy ok. minuty, aż cebula zmięknie i dodajemy ziemniaki. Zmniejszamy ogień i przykrywamy.

Dusimy ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając, aż ziemniaki połączą się z przyprawami.

Dodajemy zielony groszek i jeszcze raz mieszamy.

Masę łączymy z posiekanymi liśćmi kolendry i odstawiamy do ostygnięcia.

Gdy farsz będzie chłodny, przygotowujemy półksiężyce ciasta. Ich proste brzegi zwilżamy letnią wodą.

Łączymy, by powstały rożki.

Napełniamy je mocno farszem i zlepiamy zwilżonymi dłońmi, naciągając ciasto na farsz.

Mocno zaciskamy brzegi.

Tak przygotowane pierożki smażymy w głębokim oleju, aż się przyrumienią.

Odsączamy na ręczniku papierowym.

Jak podawać?

Podajemy gorące.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 27.02.2011 Brat Kóhareczki

Ponczowy bimber?! Siostra, chono tutej!

Zgłoś 22.02.2011 czosnek

Boze jak to wyglada apetycznie. slinka mi poleciala na buty

Zgłoś 23.02.2011 gość

a mąke z żółtkami to z gorącą czekoladą połączyć cz wystudzić?

Zgłoś 24.02.2011 Wiola

Można zrobić wersję bezalkoholową ?? Tak aby mogło dziecko zjeść kawałeczek.

Zgłoś 07.01.2013 Ania

z pewnoscia znakomite! co prawda jestem na diecie ale za jakis czas napewno sie skusze:) cudownie wyglada!!!:)

Zgłoś 30.11.2015 gość

Super smakuje wysmienicie...palce lizac. Polecam

Zgłoś 07.01.2016 Annett

Cheap Youth Choice Elite Jerseys Cheap Nike Kawasaki Authentic

Jerseys

Zgłoś 09.03.2017 Lucinda

wholesale nfl nike jerseys stitched nfl jerseys