Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Pierś kurczaka z młodą kapustką

Tekst i foto Irena 28-05-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
4? złprosty30 min.?

Składniki:

1 pierś kurczaka podwójna, majeranek, trochę oleju, 1/2 łyżeczki cukru, 1 główka kapusty młodej, 4 ząbki czosnku, 4 łyżki oliwy z oliwek, trochę soku z cytryny, 1/2 łyżeczki octu balsamicznego,
1/2 łyżeczki octu winnego, 1/2 musztardy (krem z gorczycy z miodem),
trochę soli, 1 duża cebula, 2 łyżeczki cukru

Jak przyrządzić:

Pierś z kurczaka pokroić w dosyć długie paski i potłuc tłuczkiem i włożyć do naczynia z marynatą na co najmniej 2 godziny. Marynata: do 1/2 szklanki wody przegotowanaj ostudzonej wsypać 1 łyżeczkę soli, 1/2 łyżeczki cukru, 1 łyżeczkę majeranku, 1/2 łyżki oleju oraz 3 ząbki czosnku obrać i zgnieść. Wymieszać i do tego włożyć fileciki.
Kapustę poszatkować o odstawić, niczym nie doprawiając. Cebulę pokroić w kostkę i zasypać cukrem i solą i odstawić na bok, aż się zeszkli. Następnie zrobić sos: 1 ząbek czosnku zgnieciony, dodać oliwę z oliwek, sok z cytryny, ocet balsamiczny, ocet winny, musztardę oraz sól do smaku. Tak wykonay sos należy dosyć długo mieszać łyżeczką, aż zrobi się zawiesisty. Cebulę i sos dodać do kapusty przed podaniem na stół i dobrze wymieszać, żeby kapusta była chrupiąca.

Uwagi:

Tak zamarynowane fileciki doskonale nadają się do gotowania na parze, na grilla, jak również do panierowania. Dzięki doskonałej marynacie mięso jest soczyste i ma niepowtarzalny smak, a porzy tym jest to potrawa dietetyczna i lekka.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 07.06.2006 ania

zainteresowal mnie ten przepis , ciekawa jestem czy robiac wieksza ilosc kury piersi w marynacie ,moge wlozyc do zamrazalnika i wyjmowac wtedy kiedy bedzie potrzeba A.

Zgłoś 15.04.2008 paulinka2013

Ciekawy przepis tylko ja zamiast tej mlodej kapusty dalabym kapuste pekinska pokrojona w paski z sola i majonezem, po prostu niebo w gebie