Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Pierś kurczaka z serem

Tekst i foto paola 15-09-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złbardzo trudny? min.?

Składniki:

- 4 połówki piersi kurczaka (filety) lub 4 sznycle cielęce,
- 4 słupki ostrego żółtego sera (warmińskiego, tylżyckiego),
- wysokości 7-8 cm i szerokości 1,5 cm,
- 1 łyżka masła,
- przyprawa do kurczaka,
- vegeta,
- 1 jajko,
- 2 łyżki mąki,
- 3 łyżki tartej bułki,
- olej do smażenia,
- sól,
- pieprz.

Jak przyrządzić:

Każdy kawwałek kurczaka rozbić tłuczkiem, posmarować cienko (po wewnętrznej stronie) miękkim masłem, posypać przyprawą i położyć na nim kawałek sera.
Mięso zwinąć tak jak krokiety i spiąć wykałaczką lub związać nitką.
Obtoczyć w mące, roztrzepanym jajku i tartej bułce.
Obsmażyć na rumiano na rozgrzanym oleju. Bedą gotowe, kiedy ser zacznie z nich wypływać.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 19.09.2004 fachowiec

Ja wole filet usmażony jeśc z frytakami i popijać wytrawnym czerwonym winem ....tak mi to smakuje że wczoraj zjadłem 2 kawałki ale wypiłem przy tej okazji....butelke wina.....tak to musi być aby... Pokaż więcej

Ja wole filet usmażony jeśc z frytakami i popijać wytrawnym czerwonym winem ....tak mi to smakuje że wczoraj zjadłem 2 kawałki ale wypiłem przy tej okazji....butelke wina.....tak to musi być aby smakowało i trawiło...polecam taki przepis .

Zgłoś 20.09.2004 lalapupu

Pyszne jedzenie, ale nie ma sensu go psuc vegeta i przyprawa do kurczaka. Uzywaj naturalnych przypraw zioolowych, a wszystko bedzie o niebo lepsze i o nibo ZDROWSZE :)

Zgłoś 20.09.2004 rachea

czy maja byc gleboko zanurzone w oleju? kojarzy mi sie to z de volei'em (jakkolwiek sie to pisze), tylko ze on zawsze wychodzil mi surowawy w srodku a na zewnatrz baaardzy przyppieczony.

Zgłoś 21.09.2004 Jana

Piersi najlepiej smażyć doœć długo na niezbyt mocnym ogniu, co jakiœ czas je obracajšc. Nie sugeruj się tym, że skórka jest już rumiana to zawijaniec jest już gotowy. Musi się trochę posmażyć. M... Pokaż więcej

Piersi najlepiej smażyć doœć długo na niezbyt mocnym ogniu, co jakiœ czas je obracajšc. Nie sugeruj się tym, że skórka jest już rumiana to zawijaniec jest już gotowy. Musi się trochę posmażyć. Mięso z kurczaka szybciej staje się miękkie niż np. schabowe.

Tłuszcz powinien być rozgrzany i powinno być go doœć dużo. Bynajmniej nie chcę korygować autorskiego przepisu. Moja wiedza wynika z przyrzšdzania podobnych potraw. Pozdrawiam.

Zgłoś 23.09.2004 H

Oprócz sera można dołożyć słupek z marchewki gotowanej i fasolkę szparagową...ładnie wygląda i jest smaczne...Pozdrawiam

Zgłoś 24.09.2004 Wiktor

Uwaga na ser. Niewłasciwy powoduje, ze wszelkie potrawy z piersi kurczaka są gorzkie. Ja stosuje wyłacznie edamski z równymi!!!!! dziurkami.

Zgłoś 14.10.2004 Zołza

ja dodaje kawaleczek szynki wędzonej i zamiast masłem smaruje pierś sosem chili -ostre ale jakie pyszne(najlepiej smakuje z piwem)

Zgłoś 31.10.2004 Mert

Alkoholicy !!!!!!!!!!!

Zgłoś 20.11.2004 alex

alkoholicy, alkoholicy...;) ale bez piwa nie chcialo wskoczyc ;)

Zgłoś 23.12.2004 Reni

Ja dodaję oprócz sera drobno pokrojone ugotowane pieczarki i paprykę pokrojoną w słupki.

Zgłoś 01.07.2005 Katya

a skąd wziąć linijkę??? ale i tak życzę smacznego :-)))

Zgłoś 31.10.2007 JOLKA

ja zapiekam od razu piers w kuchence na 180 st dodaje ser pieczarki cebulke i vegete pychota zajadamy sie z moja rodzinka polecam

Zgłoś 31.10.2007 JOLKA

ja zapiekam od razu piers w kuchence na 180 st dodaje ser pieczarki cebulke i vegete pychota zajadamy sie z moja rodzinka polecam

Zgłoś 31.10.2007 Magda

Najlepsze jedzonko jest we Wladyslawowie w tawernie u CHLOPA polecam zawsze na wakacjach sie stolujemy