Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Pierś kurczaka z serem pleśniowym

Tekst i foto ines 01-06-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
220 złprosty30 min.niska

Składniki:

2 piersi kurczaka,
1 ser pleśniowy (okrągły),
4 kwiatostany karczocha (surowe),
2 marchewki,
kilka strąków zielonej fasolki,
2 torebki dzikiego ryżu,
200 ml jogurtu naturalnego 0%,
1 łyżeczka musztardy,
1 ząbek czosnku,
sól, pieprz biały, zioła prowansalskie,
kilka listków sałaty do dekoracji talerzy

Jak przyrządzić:

Piersi rozbijamy przez folię, posypujemy solą, pieprzem i ziołami. Z sera pleśniowego kroimy 2 (1-cm) plastry ze środkowej części. Ser zawijamy w piersi.
Warzywa myjemy, marchew kroimy w grube słupki, strąki fasolki dzielimy na pół, posypujemy solą.
Piersi, warzywa i ryż wstawiamy do parowaru.
Jogurt, musztardę mieszamy z małą ilością soli i pieprzu, wciskamy czosnek, mieszamy, odstawiamy na 10 min. Przed samym podaniem należy trochę podgrzać.
Po przygotowaniu pierś, warzywa i ryż wykładamy na talerze udekorowane listkami sałaty. Warzywa i mięso polewamy sosem jogurtowym.

Czas przygotowania:

Ryż należy parować ok. 20 min.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Brak komentarzy. Czekamy na Wasze opinie.