Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Pierś z kurczaka w pieczarkach i pomidorach

Tekst i foto EDI 07-06-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
225 złprosty60 min.bardzo mało

Składniki:

Porcja dla 2 osób:
- 2 piersi z kurczaka,
- 2 duże pomidory,
- 1 mała cebula,
- 15 dkg pieczarek,
- przyprawa do kurczaka,
- bazylia,
- oregano,
- sos tabasco (może być chili),
- sól,
- olej.

Jak przyrządzić:

Piersi z kurczaka wkladam na patelnię, solę, obsypuję przyprawą do kurczaka i smaże na oleju, aż stanie się miękka. W tym samym czais wkladam do rondla ( lub małego garnka)pieczarki, dodaję oleju, solę i duszę na malym ogniu około 30 min Gdy pierś z kurczaka stanie sie miękka, wyjmuję ją na talerz, i na patelnię wkladam pomidory obrane ze skórki i pokrojone w ćwiartki oraz drobno pokrojoną cebulkę, Posypuję wszystko solą, dodaje dużo oregano, bazylii i około 10 kropel sosu Tabasco ( ewentualnie zamiast sosu odrobinę chili) Duszę na malym ogniu pod przykryciem, aż pomidory puszczą soki (okolo 15 min ), wtedy dodaję pierś z kurczaka, razem wszystko duszę. Gdy pomidory rozlecą się na patelni dodaję pieczarki wraz z sokami, które puścily w trakcie duszenia. Wszystko razem dusi sie na bardzo malym ogniu jeszcze około 15 min. Na talezu posypuję jeszcze startym żółtym serem, ale nie jest to konieczne. Podaję z ryżem, lub ziemniakami.

Potrzebne przybory:

Potrzebna patelnia, rondel lub maly garnek

Jak podawać?

Z ziemniakami lub ryzem, posypane tartym żóltym serem (ale niekoniecznie).
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 12.06.2004 ania

10 kropel tabasco???za duzo jak dla mnie. ja dadaje 3-4 i jest ok.

Zgłoś 14.07.2004 martapu

hmm chyba ze wolisz pikantne rzeczy. ja uwielbiam :)

Zgłoś 14.02.2005 dmitroca@tlen.pl

rewelacja! skropiłem jeszcze piersi sokiem z cytrynki.... mniamniuśne, z ryżem najlepsze :)

Zgłoś 04.08.2008 monika

mam kurczaka pokrojic w male kawalki czy calego smazyc?dziekuje

Zgłoś 20.10.2009 ankaa

też się zastanawiam nad tymi piersiami - chyba je jednak pokroje bo się martwie że całe się nie upieką :) pozdraiwam

Zgłoś 04.06.2010 aga

a po co gotujesz to w kilku garnkach ??? taka potrawke robi sie w jednym garnku (ew. na jednej patelni) wówczas wszytskie smaki przenikają się i jest super aromatyczna a nie tylko smaczna;

<... Pokaż więcej

a po co gotujesz to w kilku garnkach ??? taka potrawke robi sie w jednym garnku (ew. na jednej patelni) wówczas wszytskie smaki przenikają się i jest super aromatyczna a nie tylko smaczna;

oczywiście najpierw obsmaża sie pierś kurzaka pokrojonegoi w kostkę, ale niedługo - jakieś 7-9 minut (i oczywiście bez żadnej malki i bułki, same mieso) a póxniej dodajemy pozostałe składniki z zastosowaniem zasady że te nakjbardziej iękkie, które wymagaja mniej czasu do sduszenia wkłada sie na końcu (po kurczaku wrzuca sie co prawda pomidory, choc sa miękknie, ale one musza sie porzadnie udusic poniewaz tworza baze do sosu)