Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Piersi kaczki z jabłkiem i borówką

19.12.2003

Prawdziwie świąteczna uczta. Wymaga trochę zachodu i nakładów
finansowych - zwłaszcza jeśli planujemy wydać ją dla większego grona osób.
W tradycyjnym wydaniu. Klasyczne dla naszego smaku dodatki. Jedyny w swoim
rodzaju smak i zapach. Tylko w zimie smakuje tak cudownie. I oczywiście w czasie Świąt Bożego Narodzenia.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
440 złśredni90 min.bardzo dużo

Składniki:

- 2 piersi kaczki,
- 4 kwaśne jabłka,
- majeranek,
- czosnek,
- sól,
- 1 łyżka masła,
- mały słoiczek borówki do mięsa, najlepiej własnej roboty.

Jak przyrządzić?

1) Piersi myjemy i usuwamy z nich pozostałości po piórach, które zwykle znajdujemy na skórce. Osuszamy.




2) Posiekany czosnek mieszamy z solą i majerankiem. Wcieramy tę mieszaninę w piersi ze wszystkich stron.
Układamy w formie, którą przeznaczyliśmy do pieczenia. Wkładamy do lodówki. Może tam "dojrzewać" nawet
do 12 godzin. Ale na pewno nie mniej niż 3-4.




3) Przed włożeniem do piekarnika do formy wlewamy kilka łyżek wody oraz wkładamy luzem 3-4 ósemki jabłka.
Na wierzch mięsa kładziemy kilka strużek masła. Pieczemy przez 1 godz. w dobrze ogrzanym piekarniku (180-200 st. C).
Po 20 min. pieczenia zaczynamy regularnie zaglądać do naszego pieczystego. Co 10 min. polewamy mięso sosem,
który się z niego wytapia. W miarę pieczenia robi się go coraz więcej. Mięso się kurczy i w brytfance jest coraz
więcej miejsca; przewracamy je raz na jedną, raz na drugą stronę. Jeśli skórka zanadto się przyrumienia,
należy przykryć formę folią.




4) Czas pieczenia jest orientacyjny. Choć raczej się wydłuży, niż skróci. Wbity w mięso widelec powinien wchodzić miękko.




5) 20 min. przed planowanym końcem pieczenia wkładamy do piekarnika jabłka. Jak je przygotować?

Wycinamy gniazda nasienne tak, aby nie uszkodzić skórek. Z górnej części jabłka odcinamy jeden pasek skórki.
Do środka wkładamy nieco masła, a na to 1 łyżeczkę borówek. Układamy przygotowane jabłka na folii
z lekko podniesionymi brzegami. Spód lekko podlewamy wodą. Wkładamy do piekarnika.
Powinny być gotowe razem z kaczką. Zdarza się, że są upieczone, a kaczka ciągle wymaga dopieczenia.
Wyjmujemy je ostrożnie z piekarnika, aby się nie zdefasonowały.




6) Po upieczeniu kaczkę wyjmujemy z piekarnika. Zostawiamy do ostygnięcia. Kroimy, gdy jest zupełnie zimna.

Najpierw oddzielamy od kości. Z jednej piersi mamy dwa nieduże kawałki mięsa. Kroimy je na skośne plastry,
na tyle grube, by nie rozlatywały się. Wkładamy z powrotem do brytfanki i przechowujemy w chłodnym miejscu.
Podgrzejemy ją bezpośrednio przed podaniem. Tak samo postąpimy z jabłkami.

Jak podawać?

Układamy na półmisku kaczkę (lekko tylko podlewając ją sosem) i jabłka. Resztę sosu podajemy oddzielnie
w sosjerce. Oddzielnie podajemy borówki. Najlepszym dodatkiem poza tym wydają się pieczone lub odsmażone
ziemniaki. Najlepiej na tłuszczu z pieczenia kaczki, którego mamy teraz naprawdę dużo.
Dodatkowo możemy podać nieco podgrzane gruszki z kompotu.

Uwagi:

Po upieczeniu - zwłaszcza, gdy robimy to pierwszy raz - czeka nas przykra niespodzianka.
Piersi, które zajmowały całą formę, nie wypełniają teraz nawet połowy miejsca. Niestety - kaczka
bardzo się kurczy podczas pieczenia.<br><br>

Niemal nigdy nie wiemy jaką sztukę kupimy. Jest szczelnie, choć przezroczyście zapakowana.
Nie wiemy czy jest młoda czy stara. Tłusta czy w sam raz. Napisy na opakowaniu nie informują
nas o wielu istotnych z naszego punktu widzenia szczegółach. Choć zachwalają jako znakomitą.


Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 27.12.2003 Adam

Spróbowałem waszego przepisu i uważam,że jest świetny.Jestem smakoszem,dlatego stawiam na to,co porządne,syci i polskie.

Polecam na rodzinne uroczystości i święta!

Zgłoś 04.01.2004 aga

- bardzo podobnie robi kaczkę moja mama -- tylo wiecej jablek przy pieczeniu-- pychota -- a dobrze jest pamietac o dodatkowej rynience z woda w piekarniku;)

Zgłoś 08.01.2004 beba

Czy może być pierś z kurczaka zamiast kaczki?

Zgłoś 10.01.2004 regulgator

Z JEDNĄ BORÓWKĄ???

Zgłoś 01.02.2004 sufcio

Bardzo ciekawy przepis tylko troche za drogi:(

Ze swojej strony moge polecic piersi kaczki nadziewane śliwkami.

Wykonanie podobne, polecam o symboliczne stosowanie czosnku lub użyc... Pokaż więcej

Bardzo ciekawy przepis tylko troche za drogi:(

Ze swojej strony moge polecic piersi kaczki nadziewane śliwkami.

Wykonanie podobne, polecam o symboliczne stosowanie czosnku lub użycie soli czosnkowej. w piers naciac kieszeń i wlozyc sliwki, wszystko spiac wykalaczka.calosc obsmazyc i dusic do miekkosci doprawic smietana /36%/. podawac z marchewka "karotenka" i ryzem.

jezeli macie jakies pytania badz chcecie sie wymienic ciekawymi przepisami to piszcie! sufi@wp.pl

Zgłoś 12.02.2004 asia

Właśnie marze o obiedzie... aż mi w brzuchu burczy!!!!!!!!!!

Zgłoś 23.02.2004 tao

ale,narobilscie mi apetytu chyba zaraz zrobie sobie szpinak,pozdrawiam

Zgłoś 23.02.2004 tao

ale,narobilscie mi apetytu chyba zaraz zrobie sobie szpinak,pozdrawiam

Zgłoś 21.04.2005 Darek

gdzie znajde więcej przepisów z kaczkami?

Zgłoś 25.04.2005 majka

Proponuję podlewać winem , choć po czerwonym jest dosyć ciemny

kolor , ale za to smak...

Zgłoś 24.08.2005 munsin

zamiast jablek i borowki mozna dodac talarki cukini i podsmazac na duzym ogniu przez krotki czas ,mieszajac i kropiac co jakis czas octem balsamiko .,troszke cukru ,soli ,pieprz bialy ....palce... Pokaż więcej

zamiast jablek i borowki mozna dodac talarki cukini i podsmazac na duzym ogniu przez krotki czas ,mieszajac i kropiac co jakis czas octem balsamiko .,troszke cukru ,soli ,pieprz bialy ....palce lizac:) polecam

Zgłoś 19.11.2005 do REGULATORA

chyba chodzi Ci o forme "sloik borowki".....w zasadzie to sie na tym nie znam ale na sloikach czy to z borowka czy z zurawina tak jest napisane. nie "zurawiny" czy "boro... Pokaż więcej

chyba chodzi Ci o forme "sloik borowki".....w zasadzie to sie na tym nie znam ale na sloikach czy to z borowka czy z zurawina tak jest napisane. nie "zurawiny" czy "borowki" a "zurawina" i "borowka" wlasnie. pewnie dlatego, ze nie sa tam wsypane poprostu jagody a przetwory z nich.....

Zgłoś 07.06.2006 Elżbieta

Zgłoś 07.06.2006 Elżunia

Skoro przysliście do mnie to pewnie znacie mój e-mail.

Do rzeczy, zrobię Krzysiowi taka kaczkę i niech mnie spróbuje nie kochać...:)))

Jadłam to w "Antrakcie" w wykonani... Pokaż więcej

Skoro przysliście do mnie to pewnie znacie mój e-mail.

Do rzeczy, zrobię Krzysiowi taka kaczkę i niech mnie spróbuje nie kochać...:)))

Jadłam to w "Antrakcie" w wykonaniu Pana Tomka.

Rewelacja!!!

Zgłoś 08.06.2006 agnes

ALT PYSZNIUTKO WYGLADA.OBECNIE PRZEBYWAM W ANGLI I TESKNIE ZA TAKIM JEDZONKIEM.POZDRO DLA WSZYSTKICH

Zgłoś 08.06.2006 agnes

ALT PYSZNIUTKO WYGLADA.OBECNIE PRZEBYWAM W ANGLI I TESKNIE ZA TAKIM JEDZONKIEM.POZDRO DLA WSZYSTKICH

Zgłoś 08.06.2006 hipcia

przepis jest spoko,ale zdjęcie przedstawia potrawę mało apetycznie.wypadałoby popracować nad estetyką podania tego ekskluzywnego dania.Mówie to z doświadczenia -nawet najgorsza potrawa estetyczn... Pokaż więcej

przepis jest spoko,ale zdjęcie przedstawia potrawę mało apetycznie.wypadałoby popracować nad estetyką podania tego ekskluzywnego dania.Mówie to z doświadczenia -nawet najgorsza potrawa estetycznie podana budzi zaufanie

Zgłoś 19.06.2006 HALIME

Uwielbiam kaczkę.Robię ją niezbyt często ale zawsze piekę z jabłkami.Pyszna.Z cosnkiem też może być dobra.

Zgłoś 07.07.2006 Malgola

Pycha, naprawdę świetne. Robiłam dwa razy. W czasie pieczenia lepiej jest 1h dusić w piekarniku (pod przykryciem), a drugą godz. bez przykrycia. Mięciutka i krucha, pycha !!

Zgłoś 26.01.2007 dargnes

Zgłoś 26.01.2007 dargnes

przepis super tylko trzeba w kuchni troche spedzic czasu naprawde pycha polecam

Zgłoś 06.05.2007 Stenia

Danie pyszne, pyszne i jeszcze raz pyszne. Zrobiłam według przepisu. Piersi kaczki mięciutkie a jabłuszka pychotka. Polecam wszystkim którzy mają ochotę na kaczuszkę. Chińska małe piwo. Nasza ka... Pokaż więcej

Danie pyszne, pyszne i jeszcze raz pyszne. Zrobiłam według przepisu. Piersi kaczki mięciutkie a jabłuszka pychotka. Polecam wszystkim którzy mają ochotę na kaczuszkę. Chińska małe piwo. Nasza kaczuszka paluszki lizać.

Zgłoś 11.03.2008 LOLITA

az sie przykor robi ze nie ktorzy maja takie glupie komentarze, ...pala w leb.. co to znaczy po to mamy stworzona taka stronke aby sobie pomoc w wymiane jakis fajnych przepisow.

Zgłoś 24.04.2008 ania

bardzo dobre

Zgłoś 13.09.2009 alika

Dziękuję za przepis. Dzisiaj wzorowałam się na nim i piesi wyszły pyszne. Skórka chrupiąca a mięso soczyste i smaczne. Jabłka dodane do dania w ten sposób to dobry pomysł. Mięso zachowało swój s... Pokaż więcej

Dziękuję za przepis. Dzisiaj wzorowałam się na nim i piesi wyszły pyszne. Skórka chrupiąca a mięso soczyste i smaczne. Jabłka dodane do dania w ten sposób to dobry pomysł. Mięso zachowało swój smak a jabłka ozdabiały i smakowały wybornie. Przy tym, nie napracowałam się.

Zgłoś 13.09.2009 alika

Dziękuję za przepis. Dzisiaj wzorowałam się na nim i piesi wyszły pyszne. Skórka chrupiąca a mięso soczyste i smaczne. Jabłka dodane do dania w ten sposób to dobry pomysł. Mięso zachowało swój s... Pokaż więcej

Dziękuję za przepis. Dzisiaj wzorowałam się na nim i piesi wyszły pyszne. Skórka chrupiąca a mięso soczyste i smaczne. Jabłka dodane do dania w ten sposób to dobry pomysł. Mięso zachowało swój smak a jabłka ozdabiały i smakowały wybornie. Przy tym, nie napracowałam się.

Zgłoś 15.02.2011 ja

dowiedzialam sie dzieki ,o to mi chodzilo

Zgłoś 06.08.2010 Piotr

Przepis super, uwielbiam kaczkę! Ja jeszcze dodaję parę ziarenek jałowca. Pozdrawiam

Zgłoś 02.01.2015 Sławomir Wdzydze

ch.u.j.o.w.y przepis nic nie wyszło, kaczką można okno wybić