Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Piersi kurczaka w orzechowej panierce

Tekst i foto EVA 29-11-2007

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
4? zł-20 min.?

Składniki:

4 filety z piersi kurczaka, 1/2 pęczka cebuli ze szczypiorkiem, 1 czerwona papryka, 1 ząbek czosnku, 100 g twarożku naturalnego, papryka w proszku, 8 łyżek orzechów laskowych, 1 jajo, 3 łyżki sklarowanego masła, sól i pieprz.

Jak przyrządzić:

Mięso umyć, osuszyć. W każdym kawałku naciąć głęboką kieszeń. Doprawić na zewnątrz i w środku solą i pieprzem. Farsz: Dymkę oczyścić, pokroić w cienkie krążki. Paprykę umyć, przekroić wzdłuż na pół, po usunięciu pestek pokroić w kostkę. Czosnek obrać. Ser przełożyć do miski, wycisnąć do niego czosnek, dodać dymkę i paprykę. Wymieszać, doprawić solą i pieprzem i papryką w proszku. Masą napełnić kieszonki w mięsie, otwory spiąć wykałaczkami. Orzechy posiekać, wsypać na płaski talerz. Na głęboki talerz wbić jajo, roztrzepać. Mięso najpierw obtoczyć w jajku, następnie w orzechach. Na teflonowej patelni rozgrzać sklarowane masło, włożyć mięso, smażyć po ok. 4 min z każdej strony.

Jak podawać?

Panierowane piersi kurczaka można polać sosem pieczeniowym, ozdobić natką pietruszki. Podać z bagietką.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 15.07.2011 paulinkaa

bardzo dobre, nie ma wiekszego problemu ze smazeniem. owszem trzeba troszke dluzej ale warto ;) nie radze tylko przesolic :D

Zgłoś 30.01.2008 lala,

orzechy i mieso...dla mnie pycha.

Zgłoś 16.03.2008 Agnie,

ha... jak to zrobić, żeby góra się nie przypaliła, a mięso w samym środku nie było surowe? może warto trochę tę pierś sklepać? mi w samym środku wyszła surowa... czy smażyć na bardzo wolnym ogni... Pokaż więcej

ha... jak to zrobić, żeby góra się nie przypaliła, a mięso w samym środku nie było surowe? może warto trochę tę pierś sklepać? mi w samym środku wyszła surowa... czy smażyć na bardzo wolnym ogniu, ale trochę dłużej? no nie wiem...