Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Piersi kurczaka w sosie musztardowym

Tekst i foto bloo 15-08-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
220 złśredni15-20 min.średnio dużo

Składniki:

- pierś kurczaka,
- marynata ziołowa,
- czosnek granulowany,
- zioła prowansalskie,
- czubrylla,
- oliwa z pestek winogron (lub z oliwek, ale im lżejsza tym lepsza),
- sos: pół szklanki śmietany 18%, 1/6 szklanki bulionu, 2 łyżeczki musztardy, 1 łyż. soku z cytryny, pieprz, sól.

Jak przyrządzić:

Marynata: 5 łyżeczek oliwy wlać do naczynia wsypać ok. 3 łyżeczek marynaty do mięsa, szczyptę czosnku, trochę ziół prowansalskich (wedle upodobania), łyżeczkę czubrylli,szczyptę soli. Piersi pokroić na dość duże kawałki i włożyć do marynaty najlepiej na całą noc lub conajmniej na 2 godz. Obsmażyć kurczaka aby uzyskał złocisty kolor (bez oliwy, jest już dość nasączony). W między czasie przygotowujemy sos. Śmietanę wymieszać z bulionem i trzymać na ogniu ok. minutę, dodać musztardę i sok z cytryny, przyprawić pieprzem do smaku.

Potrzebne przybory:

Patelnia.

Jak podawać?

Kurczaka wyłożyć na talerz polać sosem. Podawać z ziemiakami, posypać koperkiem.
Smacznego!
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 24.09.2004 ola

a gdzie mozna dostac ta czubrylle?

Zgłoś 25.01.2005 macdag

Ja nie dodałam czubrylli;danie wyszło bardzo smaczne, super

Zgłoś 01.04.2007 martana

zamiast czubrylli (jest zbyt gorzka) dodaje godzille, wychodzi naprawde pyszne danie