Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Piersi kurczaka z sosem serowym

Tekst i foto kma1982 05-03-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
212-16 złprosty30 min.?

Składniki:

- 2 pojedyncze piersi kurczka
- 1 i 1/2 opakowania serka pleśniowego camembert
małe opakowanie śmietany wysokoprocentowej
- 3-4 łyżki masła
- 2-3 ząbki czosnku(zależy jak kto lubi,ja dodaję nawet 4)
- pieprz, sól, natka pietruszki lub kolendra, może być też curry

Jak przyrządzić:

Piersi kurczaka pokroić w kostkę lub paski, natrzeć czosnkiem, solą i pieprzem. Można dodać także łyżeczkę curry. Odstawić do lodówki na 1-2 godz. Po upłynięciu tego czasu na patelni roztopić 1-2 łyżki masła i przełożyć pokrojonego kurczaka w przyprawach i czosnku. Podsmażyć, aż kurczak bedzie miękki. W rondelku roztopić 2 łyżki masła i dodać pokrojony na kawałki ser pleśniowy (można odkroić z niego skórkę pleśniową, bo zrobią sie lekkie grudki, ale to nie przeszkadza...). Cały czas mieszać (najlepiej trzepaczką do jajek), aż ser się roztopi. Następnie dodać śmietanę i zagotować. Kurczaka polać sosem i podawać z ryżem (trzeba podawać od razu, bo sos zrobi się twardy po ostygnięciu, odgrzewać też nie da rady). Posypać natką pietruszki lub kolendrą...
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Brak komentarzy. Czekamy na Wasze opinie.