Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Piersi kurczaka z surówką

Tekst i foto lena 24-11-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty75 min.średnio

Składniki:

- piersi kurczaka,
- marchew,
- cebula,
- śmietana,
- majonez,
- przyprawy (soł, pieprz, do drobiu, itp)

Jak przyrządzić:

Filety przekroić na pół (poprzecznie), części najgrubsze można jeszcze na cieńsze porcje wzdłuż - przyprawić. Podsmażyć chwilę na oleju (żeby tylko ścięła się wierzchnia warstwa), ułożyć ciasno w żaroodpornym naczyniu (jedna warstwa). Na to wyłożyć startą na jarzynówce i lekko osoloną marchew (w zależności od tego, czy chcemy mieć od razu "surówkę"-nawet 5-6 cm). Na marchew pokrojoną w kostkę i zeszkloną na oleju cebulkę. Wierzch polać śmietaną i na to rozsmarować trochę majonezu (ja używam tylko WINIAR). Przykryć i piec w ok. 180/200 C - 1godz, 15 min.

Potrzebne przybory:

Nóż, patelnia, naczynie żaroodporne, piekarnik

Jak podawać?

U mnie w domu jada się z ziemniakami. Proszę nie komentować, że komuś nie smakuje marchewka. Potrawa "przechodzi swoimi zapachami" i nawet mój mąż, który nie przepada za marchewką tu akurat je ją ze smakiem.

Uwagi:

Majonez nie rozsmaruje się na śmietanie dobrze, ale chodzi o to, aby trochę go jednak było. Dodatkowo mozna marchewkę posypać natką pietruszki. Jeżeli marchew jest kupiona w sklepie(ma z reguły mało soku własnego) można dla bezpieczeństwa dodać kilka łyżek wody.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 13.12.2004 Barbara R.

Proste, smaczne danie. Ja mieszam jogurt z majonezem.

Zgłoś 29.12.2004 diar

PYCHA!!!