Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Piersi po katalońsku

Tekst i foto ROBSON 19-10-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
615 złprosty45 min.?

Składniki:

6 piersi kurczaka, każda o wadze około 175 g, bez kości i skóry,
½ płaskiej łyżeczki soli,
świeżo mielony czarny pieprz,
2 łyżki oliwy,
1 duża cebula, obrana i pokrojona w plastry,
1 średniej wielkości papryka czerwona, oczyszczona z nasion i pocięta wzdłuż strąka w szerokie paski,
3 ząbki czosnku, obranego i zmiażdżonego,
400 g pomidorów konserwowych w ćwiartkach, wraz z zalewą,
225 ml wywaru z kurczaka,
1 liść laurowy,
1 łyżka posiekanej świeżej bazylii lub 1 płaska łyżeczka suszonej,
150 g długoziarnistego białego ryżu,
275 g mrożonego groszku/lub kukurydzy.
115 marynowanych, czarnych oliwek,
gałązka świeżej bazylii.

Jak przyrządzić:

1. Natrzeć piersi kurczaka połową soli i odrobiną pieprzu. Przez 1 minutę podgrzewać oliwkę w dużej patelni, a następnie podsmażać mięso kurczaka po 3 minuty z każdej strony, aż osiągnie kolor złotobrązowy. Wyjąć piersi na kuchenny ręcznik papierowy, zostawić je pod przykryciem.
2. Na patelnię wrzucić cebulę oraz czerwoną paprykę i obsmażać warzywa na umiarkowanym ogniu, przez 3 minuty. Dodać czosnek i smażyć całość przez kolejne 2 minuty, po czym wymieszać z pomidorami, zalewą z pomidorów, wywarem z kurczaka, liściem laurowym, bazylią i pozostałą porcją soli. Mieszaninę przyprawić odrobiną pieprzu i zagotować. Wsypać ryż, zredukować ogień i pod przykryciem dusić potrawę około 10 minut.
3. Piersi kurczaka zanurzyć w przygotowanym sosie, przykryć patelnię i dalej dusić przez 10 minut. Dodać groszek i gotować całość pod przykryciem przez następne 5-10 minut, aż do uzyskania miękkości trzech składników - kurczaka, ryżu i groszku.
4. Wyjąć liść laurowy, dodać oliwki i wyłożyć potrawę na ciepły półmisek. Udekorować bazylią i podawać.

Potrzebne przybory:


Jak podawać?


Proponuję ryż ugotować oddzielnie i później połączyć wszystko razem.

Uwagi:


Czas przygotowania:


Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 23.02.2006 n----a

po ile są u ciebie piersi z kurczaka? bo 6 piersi to zapewne wiecej jak kilo a u mnie kilo tego drobiu kosztuje 14,00 zł a i resztę składników trzeba doliczyć więc troche mało jak na szacowane 1... Pokaż więcej

po ile są u ciebie piersi z kurczaka? bo 6 piersi to zapewne wiecej jak kilo a u mnie kilo tego drobiu kosztuje 14,00 zł a i resztę składników trzeba doliczyć więc troche mało jak na szacowane 15,00 zł kosztów. ale przepis fajny

Zgłoś 23.02.2006 n---a

chyba że 15 zł. to cena jednej porcji. jak tak to zwracam honor.

Zgłoś 20.10.2005 baba jaga

brzmi smakowicie. Chyba wypróbuję ten przepis. Mniam

Zgłoś 26.10.2005 konczita

fajne, potrwa jednego garnka i pyszne naturalne smaki (to nie powinno dziwic, ale ilosc "przepisow" naladowanych gotowcami i chemia na tej stranie przeraza :D )

Zgłoś 04.11.2005 kita

to jest bardzo dobry przepis