Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Pikantna kebabczeta z sosem

Tekst i foto Danka Daniłowska 31.01.2013

Danie popularne w Bułgarii i stąd pochodzi jego nazwa. Mielone mięso wieprzowe doprawione różnymi ziołami to chyba najpopularniejszy przepis na tę potrawę. Jeżeli chcemy trochę poeksperymentować, warto pójść w kierunku fety, czosnku i cebuli. Sos jogurtowo – majonezowy z curry podkreśli smak i nada atrakcyjności tej potrawie.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
418 złśredni30 min.wysoka

Składniki:

pół kg mielonego mięsa wieprzowego, jajko, 5 dkg sera feta, 2 łyżeczki przyprawy do kebabu, cebula, 3 ząbki czosnku, bułka. Sos: jogurt naturalny, 3 łyżki majonezu, łyżeczka curry, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, olej do smażenia.

Jak przyrządzić?

Do mielonego mięsa dodać jajko, namoczoną w wodzie i odciśniętą bułkę, pokruszony ser feta, drobno pokrojoną cebulę, zmiażdżony czosnek, przyprawę do kebabu, sól, pieprz.

Mięso dobrze wyrobić na gładką masę i formować podłużne wałeczki.

Smażyć na rozgrzanym oleju po obu stronach, aż mięso dobrze się zarumieni.

Jogurt połączyć z majonezem, zmiażdżonym czosnkiem, curry, solą i pieprzem.

Jak podawać?

Kebabczetę podawać z sosem i warzywami.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 26.03.2013 gość

Mielony z dodatkami

Zgłoś 26.03.2013 gość

to są mielone a te bułgarskie są bez bułki i pieczone na grillu

Zgłoś 26.03.2013 jan

zamiast do kebaba,dodaj GARAM MASALA,indyjskie to dopiero bajka!

Zgłoś 30.08.2013 tekla

Z jagnięciny, żadnych przypraw- mieszanek typu "Kebab", i smażone na grillu. Sos , bez zadnego majonezu, z resztą w Bułgarii żadko sptykane

Zgłoś 07.09.2014 gość

" z reszta"...Boze widzisz i nie grz mi sz...

Zgłoś 12.02.2015 gość

kuchnia ciągle ewoluuje czego dobrym przykładem jest to danie, sos ekstra ale koniecznie jeszcze choć ze dwa ziemniaki w mundurkach