Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Pikantna wołowina z marchewką

Tekst i foto Zuza Gałuszka 07.02.2013

To niezwykłe danie pochodzące z Chin. Proste i dość szybkie w przygotowaniu i, co najważniejsze, wszystkie składniki są łatwo dostępne w naszych sklepach. Ale najbardziej wyjątkowe jest to, że mimo braku soli, tylko z niewielką ilością sosu sojowego, mięso staje się naprawdę pyszne! Ale nie jest to wersja mięsa na słodko. Na pewno warto spróbować i nie obawiać się braku soli czy smażenia warzyw na smalcu. Kto raz pozna smak pikantnej wołowiny z marchewką, będzie do niej wracał.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
425 złśredni25 min.wysoka

Składniki:

50 dag miękkiej wołowiny (zrazówka, rozbef lub polędwica),
2 łyżki sosu sojowego,
2 łyżki ketchupu,
2 duże marchewki,
mały kawałek selera,
1 łyżeczka cukru,
pół łyżeczki chili,
3 łyżki oleju,
1 łyżka smalcu.

Jak przyrządzić?

Mięso dokładnie myjemy, kroimy na słupki i zalewamy sosem sojowym, ketchupem, łyżką oleju.

Dodajemy chili i cukier.

Odstawiamy na co najmniej 1 godzinę.

Umytą i obraną marchewkę ścieramy na grubej tarce wraz z selerem.

Na patelni rozgrzewamy drugą łyżkę oleju i smażymy mięso przez ok. 3 minuty, stale mieszając, na dużym ogniu.

Po tym czasie ogień zmniejszamy i smażymy mięso jeszcze przez ok. 10 minut, do wyparowania płynu.

Zwiększamy płomień, wrzucamy smalec, marchewkę i seler i całość smażymy, stale mieszając, ok. 5 minut.

Jak podawać?

Podajemy z ryżem.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 07.02.2013 gość

aniu - nie dodają, uwierz mi :) pojedź zobaczysz. budy 'azjatyckie' nic nie mają wspólnego nawet z kuchnią azjatycka poza nazwaniem wszystkiego albo sajgonką albo czymś w sosie słodkok... Pokaż więcej

aniu - nie dodają, uwierz mi :) pojedź zobaczysz. budy 'azjatyckie' nic nie mają wspólnego nawet z kuchnią azjatycka poza nazwaniem wszystkiego albo sajgonką albo czymś w sosie słodkokwaśnym/w 5 smakach. nie dodają też koncentratu, pastę robi się samemu

Zgłoś 07.02.2013 gość

Aniu, to prawda, Chińczycy nie dodają niczego poza "sosem własnym".

Zgłoś 07.02.2013 gość

dodają sos sojowy, czarny ocet z ryżu ale nie ketchupu czy koncentratu, za bazę używa się tego co 'wyplynie' nawet robiac zwykla kapuste pekinska duszona nic procz czosnku, sosu sojowe... Pokaż więcej

dodają sos sojowy, czarny ocet z ryżu ale nie ketchupu czy koncentratu, za bazę używa się tego co 'wyplynie' nawet robiac zwykla kapuste pekinska duszona nic procz czosnku, sosu sojowego i imbiru (imbir jest 'goracy' kapusta 'zimna' wiec jest balans)

Zgłoś 26.02.2013 gość odpowiedzialny

Przepis doskonały ,szybki i wytworny i oryginalny. Ja znam ten przepis z marchewką ,sosem sojowym i cukrem .Daję Wam słowo ,zawsze się sprawdza. Urozmaicać przepisy nawet należy ,aby wzbogacić ... Pokaż więcej

Przepis doskonały ,szybki i wytworny i oryginalny. Ja znam ten przepis z marchewką ,sosem sojowym i cukrem .Daję Wam słowo ,zawsze się sprawdza. Urozmaicać przepisy nawet należy ,aby wzbogacić smaki. Ja polecam .

Zgłoś 27.05.2013 gość

Wspaniałości.

Zgłoś 06.12.2015 Kristina

Cheap UGGS Bots Houston Texans Jersey Cheap UGGS Boots