Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Pikantne papryczki z białym serem

05.11.2010

Przystawka pasuje do grillowanego mięsa. Znakomicie komponuje się też z wędlinami i pieczywem. Może być podawana na ciepło lub na zimno. Jest doskonałym dodatkiem do kufla piwa. Pikantny smak papryczek łagodzi nadzienie serowe z dużą ilością świeżych ziół.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
417 złprosty40 min.niska

Składniki:

10 ostrych papryczek – np. chili,
30 dag sera śmietankowego,
10 dag masła,
2 łyżki gęstej śmietany,
po łyżce posiekanej bazylii, oregano, tymianku, natki pietruszki,
pół łyżki posiekanej mięty,
ząbek czosnku,
sól,
olej do posmarowania papryczek.

Jak przyrządzić?

Papryczki umyć, odciąć końce, wydrążyć środek, usunąć pestki.

Serek śmietankowy utrzeć z masłem, śmietaną i rozgniecionym czosnkiem.

Dodać posiekane zioła, przyprawić solą.

Papryczki napełnić farszem serowym, mocno docisnąć, posmarować olejem.

Tak przygotowane układać na wysmarowanej olejem blasze i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 20 minut.

Można też upiec na grillu, wtedy pieczenie trwa tyko 5 minut.

Jak podawać?

Podawać na ciepło do grillowanych mięs lub na zimno do wędlin.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 07.11.2010 Robafiofil

Uwielbiam je!!!!

Jesli usunie sie z papryczek nasiona to staja sie one mniej ostre.

Zgłoś 08.11.2010 koneser

przyrządziłem, zjadłem... już piąty dzień omijam ubikacje, boje się że będę zmuszony zakładać nogi na głowe podczas wyprurzniania

Zgłoś 08.11.2010 bu

warto owinac je boczkiem

Zgłoś 08.11.2010 Raz Putin

Czołem !

Hehe, fajnie, właśnie planuję dziś grila, przepis jak znalazł.

Zapraszam serdecznie, weźcie ze sobą swoje grilowe potrawy i porobimy sobie słitaśne fotunie. Yupiiiiii!!!

... Pokaż więcej

Czołem !

Hehe, fajnie, właśnie planuję dziś grila, przepis jak znalazł.

Zapraszam serdecznie, weźcie ze sobą swoje grilowe potrawy i porobimy sobie słitaśne fotunie. Yupiiiiii!!!

Zgłoś 16.11.2010 Rafał

Bardzo dobra przękąska.Osobiście wolę używać papryczek marynowanych.

Zgłoś 05.11.2010 ss

Pysznie wygląda, ale obawiam sie ze moze byc masakrycznie ostre... a może sie myle? prosze o odpowiedz

Zgłoś 05.11.2010 janeczka

takie papryczki kupujemy i są pychotka !!!wcale nie są ostre.

Zgłoś 05.11.2010 Maja

Są ostre, to piri piri, kiedyś je uwielbiałam, teraz nie dałam rady zjeśc. Za ostre, szkoda

Zgłoś 06.11.2010 Obserwator

bhut juloka, jeżeli jesteś (s)ekspertem/-tką od papryczek, to wymień proszę rodzaje/gatunki papryk i dokonaj klasyfikacji według ostrości. To ciekawa informacja. Dzienx ;)

Zgłoś 06.11.2010 Obserwator

Piwo + zioła = :-)))))))