Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Pikantny kociołek z mięsa mielonego a'la Adriana

Tekst i foto Adriana 17-06-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
420 złprosty30 min.?

Składniki:

- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 ostra papryczka,
- 400g mielonego mięsa wieprzowego,
- 1/4 l bulionu,
- 1/8 l czerwonego wina,
- sól,
- 3 pomidory (200g),
- 1 łyżka przecieru pomidorowego (polecam Pudliszki),
- 850ml białej fasoli konserwowej,
- 1 łyżka słodkiej papryki,
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki (koniecznie musi być świeża!).

Papryczkę mozna zastąpić mieszanka przypraw np. pieprzem chilli lub samą przyprawą chilli.

Jak przyrządzić:

1. Obrana cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę(wiem, że to nie jest proste do tego jeszcze te cieknące łzy).
Ostrą papryczkę przekroić na pół, usunąć nasiona i pokroić w cienkie półkrążki.
Męso mielone podsmażyć na oleju w dwóch porcjach, stale mieszając.
3. Dodać pokrojoną cebulę i papryczkę zalać bulionem i czerwonym winem. Posolić i gotować pod przykryciem jakieś 20 minut.
4. Pomidory spażyć, obrać ze skórki i pokroić na ćwiartki, natomiast miąższ pokroić w kostkę (na ćwiartki się nie da).
5. Do mięsa dodać fasolę, wymieszać i dogotować. Dodać pomidory, przecier pomidorowy, słodką paprykę i pietruszkę. Wymieszać, odstawić na czas 10 minut i doprawić.

UWAGA: DANIE JEST PIKANTNE!!!

Jak podawać?

Napewno z białym pieczywem bo nie wiem jak smakuje z ziemniakami.

Uwagi:

Dodatki:
Danie można skonsumować tak samo z chlebkiem jak i z ziemniaczkami. Ale z chlebkiem jest smaczniejsze!!! Zresztą jak kto woli. Ja wolę z chlebkiem.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 20.06.2004 ulik

To jest bardzo dobra potrawa ale spróbuj dodać pod koniec duszenia 1 lub 2 kostki gorzkiej czekolady one podnoszą smak potrawy.

Zgłoś 20.09.2004 felcia

u mnie to się nazywa inaczej i wcale nie jest pikantne.

Zgłoś 26.02.2005 asiul

bardzo pyszne..... zagościło u mnie w przepisach na stałe....

Zgłoś 27.10.2005 Edyta

Zapewniam ze najlepiej smakuje z makaronem!

Zgłoś 27.10.2005 Edyta

Co za bzdury ulik pisze,zadnej czekolady!!!!!!!

Zgłoś 06.10.2006 mik:)

Spróbujcie tą potrawe w naleśniku lub w tortilli - pycha!!!

Zgłoś 18.10.2006 Asia

Dzięki! potrawa palce lizać. ;) Moja teściowa zachwycona, a ją trudno zadowolić.

Zgłoś 21.01.2007 KOPERECZEK

DANKO SUPER DOBRE ZARÓWNO Z CHLEBKIEM JAK I MAKARONEM JEDNA DYGRESJA-DODAĆ CZEKOLADĘ TO CHYBA JAKIES NIEPOROZUMIENIE

Zgłoś 15.04.2007 aga

wspaniala potrawa.paluszki lizac.

Zgłoś 18.12.2007 Adriana

Ale Ty głupi(a) jesteś i uważaj nastepnym razem co piszesz...

Zgłoś 27.01.2008 JA

DEBIL by się zorientował że kosztuje to więcej niż 20zł więc po co pisać takie bzdury że to koszt 20zł. Jak smakuje jeszcze nie wiem bo dopiero biorę sie za gotowanie.