Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Pikantny twarożek - niby znany ale troszkę inaczej ;)

Tekst i foto szarlota 22-08-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
27 złprosty5 min.niska

Składniki:


1 opakowanie białego sera ok 250 gr (wersja "tłustości" sera zależy od upodobań bądź wskazań dietetycznych),
3 ząbki czosnku,
2 łyżeczki ziół prowansalskich - suszonych,
5 łyżek stołowych śmietany lub jogurtu naturalnego
1 łyżeczka pikantnej mieszanki pieprzów Kotanyi (koniecznie!),
sól do smaku

Jak przyrządzić:


Ser biały rozgnieść w miseczce widelcem, następnie dodać rozgnieciony czosnek, pikantną mieszankę pieprzów Kotanyi, zioła prowansalskie, śmietanę lub jogurt oraz sól do smaku i dokładnie wymieszać. Ilość śmietany lub jogurtu zależy od upodobań ;) Po wymieszaniu składników odstawić twarożek w chłodne miejsce by składniki miały szansę przejść sobą.

Potrzebne przybory:


miseczka,
widelec,
łyżka,
wyciskacz do czosnku - niekoniecznie (może być nóż i deska)

Jak podawać?


Może byc podawany jako składnik kanapek, jak również w wersji z wiekszą ilością jogurtu bądź śmietany jako dip.
Życzę smacznego

Uwagi:


Pikantna mieszanka pieprzów Kotanyi nadaje naprawdę niepowtarzalny smak - nie uda się go osiagnąć ze zwykłym pieprzem czarnym bądź ziołowym.

Czas przygotowania:


Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 24.09.2005 Dominika

Moja wersja pikantnego twarożku:

biały ser, troszkę masła, które trzeba wgnieść w ser, do tego śmietana, rzodkiewki, szczypiorek, dużo chili w proszku, sól, pieprz. To na chlebek lub inne... Pokaż więcej

Moja wersja pikantnego twarożku:

biały ser, troszkę masła, które trzeba wgnieść w ser, do tego śmietana, rzodkiewki, szczypiorek, dużo chili w proszku, sól, pieprz. To na chlebek lub inne pieczywo, do popicia z mleczkiem.

Smacznego

Zgłoś 16.03.2006 durum

rewelacyjne z gorącymi ziemniakami... To tak zwane pyry z gzikiem.