Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Pikle staropolskie

Tekst i foto js 22-08-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
wg uznania? złśredni25 min.niska

Składniki:


dojrzałe ogórki, sól, ocet, gorczyca, czosnek, pieprz czarny cały, ziele angielskie, liść laurowy, cukier

Jak przyrządzić:


Ogórki obrać ze skórki i wydrążyć miąższ, ułożyć w emaliowanym garnku i zalać zalewą 1kg ogórków - 5 dag soli, przykryć i odstawić na 1 dzień, następnie odsączyć z zalewy, ułożyć w słoikach, dodać gorczycę, po kilka ziarenek pieprzu i ziela ang. oraz po 1 czosnku i liść laurowy. Zalać zalewą w proporcji 1 szkl. wody/1 szkl. octu 6%, zostawić na 1 dzień. Następnie zalać zalewę ze słoików i dodać na 2 szkl. zielonego płynu niecałą szkl. octu i szkl. cukru. Zalewę zagotować, gorącą wlać do słoików, zakręcić i pasteryzować ok. 25 min.

Potrzebne przybory:


Jak podawać?


idealne do czegoś mocniejszego, ale i do obiadu lub na półmisek z wędlinami

Uwagi:


Czas przygotowania:


czasochłonne - 2 dni ale warto
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 22.08.2005 Ania

Dzięki za przepis ! Ciągle go gdzieś gubię. Właśnie miałam wertować swoje gazety o kuchni w poszukiwaniu przepisu na pikle. Są przepyszne. Ja dodaję więcej cukru i jem nawet same.

Zgłoś 23.08.2005 Patrycja

Czy zamiast ogórków można użyć innych warzyw np. cukinie czy kalafior?

Zgłoś 29.08.2005 js

Padako biedny jesteś, jak ty masz mieć pojęcie o smaku jedzenia jak nawet wysłowić się nie potafisz a co gorsza napisać, żal mi ciebie bo nie ma dla ciebie ratunku nic tylko płakać oby was było ... Pokaż więcej

Padako biedny jesteś, jak ty masz mieć pojęcie o smaku jedzenia jak nawet wysłowić się nie potafisz a co gorsza napisać, żal mi ciebie bo nie ma dla ciebie ratunku nic tylko płakać oby was było na świecie jak najmniej.

Zgłoś 21.08.2006 Guśka

Pracochłonne? Mam wrażenie, że jest wręcz odwrotnie: nie mam czasu, żeby zrobić przetwory w jeden dzień - cudownie, że można to rozłożyć na raty i się nie zepsuje!

Zgłoś 01.08.2008 teresa

Przeczytałam przepis na pikle. Chciałabym je zrobić - ale, mam pytanie.

W przepisie napisano, że należy w 1-szej fazie zalać zalewą - ale jaką?

Widnieje - tylko sól. Może ktoś udz... Pokaż więcej

Przeczytałam przepis na pikle. Chciałabym je zrobić - ale, mam pytanie.

W przepisie napisano, że należy w 1-szej fazie zalać zalewą - ale jaką?

Widnieje - tylko sól. Może ktoś udzieli mi odpowiedzi>

Pozdrawiam i dziękuję!!