Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Pikle z ogórków a la Obelix

Tekst i foto Obelix 24-09-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty25 min.?

Składniki:

Ocet, cukier, sól, woda, koper (kwiaty i łodygi), cebula, ziele angielskie, marchewka i oczywiście ogórki.

Jak przyrządzić:

Ogórki duże obieram ze skórki, kroję na ćwiartki i wykrawam pestki.
Do słoika wkładam: duży plaster cebuli, kilka plasterków surowej marchewki,
pięć ziarenek ziela angielskiego, koper (kwiaty i łodygi).
Wkładam ogórki do słoika - ciasno układając - i zalewam gorącą zalewą.
Zakręcam i pasteryzuję ok. 15 minut.
Ogórki małe - tak samo jak duże tylko nie wycinam pestek. Zalewa: 1 szklanka octu, 3 szklanki zimnej wody, stołowa łyżka soli, 1,5 szklanki cukru.
Zalewę zagotować dokładnie rozmieszać, nalewać gorącą do słoików.

Potrzebne przybory:

słoiki, nóż, garnek

Jak podawać?

Do dań na zimno lub na gorąco.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 25.09.2006 PRAWDZIWA Martana

Mniam, pozdrawiam Autorke, ja tylko dodaje troche wiecej soli - kwestia gustu - poza tym pysznosci. PS - a co do tego ma Obelix? Z tego co wiem, to on bardziej wieprzowinke lubi:)

Zgłoś 31.08.2010 nieznajoma

z tym obelixem to chyba chodzi o wielkość ogórków :)