Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Pilaw

Tekst i foto mic207 04-11-2002

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
dużo? złprosty60 min.dużo

Składniki:

- dwie podwójne piersi z kurczaka,
- puszka groszku,
- puszka kukurydzy,
- dwie marchewki,
- ryż (duuużo ryżu),
- koncentrat pomidorowy (dwa duże słoiki),
- woda.

Jak przyrządzić:

Piersi pokroić, następnie podsmażyć na złoty kolor, marchewke pokroić, wymieszać z kukurydzą i groszkiem.
Całość przełożyć do uprzednio nagrzanej brytfanki z niewielką ilością masła.
Poddusić chwilę na małym ogniu, następnie wsypać ryż (musi wypełnić brytfankę do połowy.
Zalać wodą wymieszaną z koncentratem, tak aby całość była zakryta na ok 0,5 cm wodą.
Gotować pod przykryciem aż ryż napęcznieje, następnie przełożyć do piekarnika.
Zapiekać ok 20 - 30 min.
Smacznego :)

Jak podawać?

Ciepłą lub zimną :)

Czas przygotowania:

Syta, niezbyt trudna, całkiem smaczna :)
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 23.11.2002 oczak

O ile wiem oryginalny pilaw robi się z baraniny, do której dodaje się starte warzywa ( marchewka pietruszka, seler) baraninę smaży się na łoju baranim, w ostatecznosci na smalcu, następnie dodaj... Pokaż więcej

O ile wiem oryginalny pilaw robi się z baraniny, do której dodaje się starte warzywa ( marchewka pietruszka, seler) baraninę smaży się na łoju baranim, w ostatecznosci na smalcu, następnie dodaje się starte warzywa, podsmaża się razem, następnie ryż przesmaża się z potrawą, tak żeby wchłonął tłuszcz i zrobił się lekko przezroczysty, w tym momencie dodajemy rozgnieciony czosnek. pózniej zalewa się osoloną wodą, dodaje się imbir i szfran i gotuje się lub zapieka w piekarniku do czasu wchłonięcia wody. Opcjonalnie można dodać przed zalaniem wodą posiekane rodzynki. Na koniec dodaje się sporą ilość natki pietruszki

Zgłoś 17.02.2006 Mateusz

B E Z N A D Z I E J N E!!! Zawsze robilem piław/płow bez kukurydzy i groszku - marchew, miecho, cebulka, czosnek no i ryz. Teraz sprobowalem z tymi dwoma warzywami i odczucia sa bardzo negatywne... Pokaż więcej

B E Z N A D Z I E J N E!!! Zawsze robilem piław/płow bez kukurydzy i groszku - marchew, miecho, cebulka, czosnek no i ryz. Teraz sprobowalem z tymi dwoma warzywami i odczucia sa bardzo negatywne. Sam zapach odstrasza, a danie jest jak dla mnie niejadalne. Na szczescie mozna na podstawie tego czegos zrobic soolidny sos pomidorowy...

Zgłoś 25.11.2005 zwariowana

ja szukam szafranu a nie jedzenia!!!!!!!!!!

Zgłoś 25.07.2006 Polka

nie syta, a sycąca !! Chyba, że to potrawa się najadła do syta

Zgłoś 11.02.2007 mukesh

należy posypać tartą czekoladą

Zgłoś 15.05.2007 massa

Nie syta, może być "sycąca" ale może też być "sytna".

Zgłoś 27.04.2011 ftma

prawdziwy pilaw to dodatek do dania glownego. prawdziwy pilaw to sam ryz z makaronem w formie ryzu. mam meza turka i pilaw co 2 dni do obiadu to wiem co mowie;). ryz najpierw sie moczy (min 10mi... Pokaż więcej

prawdziwy pilaw to dodatek do dania glownego. prawdziwy pilaw to sam ryz z makaronem w formie ryzu. mam meza turka i pilaw co 2 dni do obiadu to wiem co mowie;). ryz najpierw sie moczy (min 10min). makaron podsmaza sie na masle az sie zrumieni, dodajemy ryz, chwilke podsmazamy, zalewamy goraca(przegotowana uprzednio woda) w proporcji na szkalnke ryzu-2 szklanki wody. solimy, mieszamy i pod przykryciem gotujemy.