Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Pizza (ciasto), ale również wyśmienite bułeczki

Tekst i foto llilijka 12-10-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty20 min.średnio dużo

Składniki:

- 50 dkg mąki,
- 200 ml mleka zmieszanego z wodą 1:1,
- 5 dkg drożdży,
- 10 dkg tłuszczu (najlepiej 1:1 olej i margaryna),
- łyżeczka soli,
- olej do blachy.

Jak przyrządzić:

- mąkę wsypać do miski, zrobić dołek, wkruszyć do niego drożdże; wlać mleko z wodą, i rozpuścić, dosypując niewielką ilość mąki z boków;
- pozostawić na 15 min.
- tłuszcz rozpuścić wlać do zaczynu, dodać sól i zagnieść lekkie ciasto drożdżowe;
- z ciasta zrobić 2 lub 3 kulki (każda kulka do 1 pizza), pozostawić do wyrośnięcia;
- blachę posmarować olejem, wykładać placki i układać na nich co się lubi.

(Z tego samego ciasta robię drożdżowe bułeczki - ciasto dzielę na ok. 10 kawałków, formuję bułeczki i pozostawiam do wyrośnięcia na blasze wysmarowanej olejem.)

Jak podawać?

Bułeczki - są wysmienite jako przystawka; na imprezkach robią furorę - nawet suche maczane w sosie czosnkowym, używam ich również do domowych hamburgerów).

Uwagi:

Uwaga, nie zostawiam ciasta do wyrośnięcia, po wyrobiebiu ciasta formuję bułki i tylko one rosną.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 28.12.2004 paulinka

czy mleko z woda maja byc ciepłe?

Zgłoś 05.05.2005 tamarli

czy ten olej trzeba wymieszać z margaryną po 5 gramów każdego??????

jeszcze jedno pytanko: jak grube są pizze i czy wystarczy 1 kawałek na dużą blaszkę????????????

Zgłoś 06.05.2005 llilijka

mleko z wodą mają być ciepłe; margaryna z olejem po 5dkg będzie akurat (czasem daję sam olej, czasem trochę więcej margaryny, zależy co mam w domu - łącznie ma być 10dkg tłuszczu); ciasta wystar... Pokaż więcej

mleko z wodą mają być ciepłe; margaryna z olejem po 5dkg będzie akurat (czasem daję sam olej, czasem trochę więcej margaryny, zależy co mam w domu - łącznie ma być 10dkg tłuszczu); ciasta wystarczy chyba akurat na dużą blachę jeśli ma być grubsze - ja robie dwie kulki i formuję z nich 2 lub 3 pizze okrągłe i piekę właśnie na dużej blasze;

jesli mają być z ciasta bułki, daję więcej drożdży (ok. 2/3 paczuszki na 0,5 kg mąki) wtedy są mięciuchne - nie mam wstępu na żadną imprezę jak nie przyniosę ze sobą gorących bułeczek - nieźle się wrobiłam nie?

Zgłoś 18.05.2005 Iwuś

Jak długo mam je piec i w jakiej temperaturce??

Zgłoś 14.06.2005 llilijka

Ja piekę w ok 200 st., ok 20 minut (zaglądam, jak podsrośnie i spód się zrumieni to wyciągam (nie dopuścić do "spieczenia").

Zgłoś 24.07.2005 JA

Ciekawe ciasto na bułki bez jaj??

Zgłoś 01.05.2007 anita

To ciasto jest naprawdę pyszne, lekko chrupiące, grubości w sam raz (ja piekę na dużej blaszce, takiej z piekarnika "60"), piekę w temp. 220 stopni 20-25minut.

Zgłoś 11.05.2007 andrzej

tak...ja tez robie buleczki z pizzy...i nawet cleb jest wspanialy

Zgłoś 17.11.2008 mimi

wyszło przepyszne:) i jest takie proste w wykonaniu:)