Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Pizza z chrupiącym boczkiem

Tekst i foto Danka Daniłowska 28.01.2013

Przygotowanie pizzy w domu, wbrew opinii, wcale nie jest trudne, wystarczy raz spróbować.
Za pizzą domową przemawia to, że możemy dobrać składniki według uznania, grubość ciasta taką jaką lubimy. Poza tym jest dużo tańsza, zdrowsza i co tu dużo mówić, po prostu wiemy, co jemy.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
628 złśredni50 min.wysoka

Składniki:

Ciasto:

40 dag mąki pszennej,
3 dag drożdży,
dwie łyżki oleju,
płaska łyżeczka soli,
szklanka wody.

Farsz:

10 cienkich plastrów wędzonego boczku,
15 dag szynki,
25 dag pieczarek,
kartonik lub puszka pomidorów w zalewie,
2 łyżki koncentratu pomidorowego,
łyżeczka bazylii i oregano (mogą być suszone),
25 dag sera mozzarella w bloku,
sól,
pieprz,
łyżeczka masła.

Jak przyrządzić?

Drożdże rozpuścić w 2 łyżkach ciepłej wody, połączyć z przesianą mąką, olejem, solą i wodą.

Wszystkie składniki zagnieść na gładkie ciasto.

Uformować kulę i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Pomidory z puszki zmiksować z koncentratem pomidorowym, bazylią i oregano, przyprawić solą i pieprzem.

Boczek pokroić na mniejsze kawałki i podsmażyć na „chrupko” na patelni.

Szynkę pokroić w dużą kostkę.

Pieczarki obrać, pokroić w pół plastry i podsmażyć na maśle.

Ciasto rozwałkować na cienki placek, posmarować sosem pomidorowym, ułożyć szynkę, pieczarki i chrupiący boczek.

Piec w temperaturze 200 stopni około 15 minut.

Następnie posypać startą mozzarellą i chwilę zapiec, aż ser się rozpuści.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 05.10.2011 Bogdan z Kalisza

Ale na czym smazymy te cukinie ??? Oprucz tego ze na patelni to jaki tłuszcz - masło, smalec, oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej arachidowy czy morze gi ???

Zgłoś 05.10.2011 Ojciec

Pocięta na drobne plasterki lekko podpieczona, doprawiona jako podstawa do jajecznicy - pycha!

Zgłoś 16.10.2011 Cukinia

Bogdanie,najlepiej na oleju silnikowym.A tak naprawdę to większość potraw smażymy na dobrym oleju i jest ok. Cukinia i brokuły to są genialne warzywa i można z nimi robić cuda.Jeść na zimno ,na ... Pokaż więcej

Bogdanie,najlepiej na oleju silnikowym.A tak naprawdę to większość potraw smażymy na dobrym oleju i jest ok. Cukinia i brokuły to są genialne warzywa i można z nimi robić cuda.Jeść na zimno ,na ciepło,następnego dnia też. Tak trzymać.Pozdrowionka.Bogdanie nie marudź i usmaż sobie takie placuszki!

Zgłoś 23.03.2012

próbowałem już tego, ale wydaje mi się że lepiej nie panierować cukinii

www.przepisydnia.blogspot.com

na pewno też umiesz zrobić coś specjalnego, przy czym nie trzeba się napracować,... Pokaż więcej

próbowałem już tego, ale wydaje mi się że lepiej nie panierować cukinii

www.przepisydnia.blogspot.com

na pewno też umiesz zrobić coś specjalnego, przy czym nie trzeba się napracować, wyślij zdjęcie i przepis, nie zapomnij się podpisać, aby przepis nie został anonimowy

Zgłoś 09.12.2016 magda_lenka

Proponuję zamienić kostkę rosołową na bulion warzywny w koncentracie, taki w butelce do rozcieńczenia (ma go w swojej ofercie Krakus). Ma zdrowy skład "bez e", glutaminianu i innych po... Pokaż więcej

Proponuję zamienić kostkę rosołową na bulion warzywny w koncentracie, taki w butelce do rozcieńczenia (ma go w swojej ofercie Krakus). Ma zdrowy skład "bez e", glutaminianu i innych polepszaczy, od których aż roi się w kostce rosołowej. Będzie zdrowiej!