Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Pizza z oliwkami

22.04.2009

W dzisiejszych czasach pizzerie wyrastają jak grzyby po deszczu, są wszędzie, nawet w bardzo małych miejscowościach, bo też i pizza jest bardzo popularna. Umawiamy się na pizzę z bliską osobą, zamawiamy ją przez telefon, bo nie chce nam się gotować obiadu, jesteśmy w podróży, to jemy pizzę itd. Gdy zdarzy się nam przygotować pizzę w domu, staje się ona hitem wieczoru. Może więc warto poświęcić czas na jej zrobienie i usłyszeć kilka pochwał od objadających się przyjaciół.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
420 złśredni80 min.średnia

Składniki:

Ciasto:

50 dag mąki,
25 g drożdży,
2 łyżki oliwy,
200 ml wody,
pół płaskiej łyżeczki soli.

Farsz:

20 dag salami lub szynki,
20 dag mozzarelli lub żółtego sera,
100 g czarnych oliwek bez pestek,
1 cebula,
1 papryka,
20 dag pieczarek.

Sos:

mały słoiczek koncentratu pomidorowego,
płaska łyżeczka bazylii i oregano,
łyżka pokrojonej natki pietruszki,
2 ząbki czosnku,
sól, pieprz.

Jak przyrządzić?

Drożdże wymieszać z trzema łyżkami ciepłej wody i odstawić do wyrośnięcia na 15 minut.

Mąkę wsypać na stolnicę, dodać drożdże, oliwę, sól i zagniatać ciasto.

Powoli dolewać wodę, ciągle zagniatając, aż ciasto będzie miękkie i elastyczne.

Uformować z ciasta kulę i odstawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.

Ciasto rozwałkować na dużą blachę.

Koncentrat pomidorowy połączyć z pięcioma łyżkami wody, dodać zioła, czosnek, sól, pieprz, natkę pietruszki i wszystko zmiksować.

Pieczarki pokroić i podsmażyć na patelni do chwili, aż wyparuje z nich woda.

Przygotowanym sosem posmarować pizzę, ułożyć wędlinę, pieczarki, pokrojoną cebulę, paprykę i wstawić do nagrzanego piekarnika (temperatura 200 stopni).

Piec, aż ciasto się zarumieni (10-15 minut).

Wyjąć z piekarnika, ułożyć oliwki i posypać startą mozzarellą.

Wstawić ponownie do piekarnika i piec do momentu roztopienia się mozzarelli.

Jak podawać?

Przed podaniem ułożyć na pizzy rukolę.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 19.06.2011 Róża

Zawsze do kruchego ciasta można dodać kwaśnej śmietany.

Zgłoś 19.06.2011 teresa

hm....u nas kupuje 250 masło ,mysle ,ze prosciej by bylo doprecyzowac w przepisie ,ze nalezy dac 100 ;)

Samo ciasto bardzo smaczne ,ale proponuje żeby Pani podająca przepis napisala na jak... Pokaż więcej

hm....u nas kupuje 250 masło ,mysle ,ze prosciej by bylo doprecyzowac w przepisie ,ze nalezy dac 100 ;)

Samo ciasto bardzo smaczne ,ale proponuje żeby Pani podająca przepis napisala na jaka wielkośc foremki jest przewidziana ta porcja.