Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Placek pasterza

Tekst i foto NiKi 14-01-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty60 min.?

Składniki:

- mieso mielone,
- marchew,
- cebula,
- ziemniaki gotowane,
- sos z paczki,
- przyprawy,
- smietana,
- jajko.

Jak przyrządzić:

Ziemniaczki ugotowac, dodac smietane i ugniesc na jednolita mase. Marchewke obrac, pokroic w talarki i podotowac. Wode uzyta do gotowania marchewki uzyc do rozrobienia sosu. Miesko przyprawic i podsmazyc na patelni. Do podsmazonego mieska dodac marchewke, zalac bogatym sosem i przelozyc do zaroodpornego naczynia. Przykryc tluczonymi ziemniaczkami i wstawic do piekarnika na 15 min (170-200 st). Po tym czasie wyjac, posmarowac wierzch rozbeltanym jajkiem i wstawic na kolejne 10-15 min az wierzch bedz\ie zloty.

Jak podawać?

Od razu - tak smakuje najlepiej.

Czas przygotowania:

Sorki za brak polskich znakow.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 16.02.2004 kakun

oryginalnie w placku pasterza (shepherd's pie - bardzo tradycyjna brytyjska potrawa) mieso mielone to mielona baranina, jesli nie jest to baranina (czy tez jagniecina) to potrawa nazywa sie... Pokaż więcej

oryginalnie w placku pasterza (shepherd's pie - bardzo tradycyjna brytyjska potrawa) mieso mielone to mielona baranina, jesli nie jest to baranina (czy tez jagniecina) to potrawa nazywa sie "cottage pie" :)

Zgłoś 25.08.2004 rama-nefru

Wlasnie, kwestia sosu - czy grzybowy bedzie odpowiedni? Wszystko razem brzmi smacznie, ale nie chcialabym potknac sie na waznym szczegole. A jesli z jakichs powodow grzybowy jest kompletnie nieo... Pokaż więcej

Wlasnie, kwestia sosu - czy grzybowy bedzie odpowiedni? Wszystko razem brzmi smacznie, ale nie chcialabym potknac sie na waznym szczegole. A jesli z jakichs powodow grzybowy jest kompletnie nieodpowiedni - jakim moglabym go zastapic?

Zgłoś 26.09.2004 rama-nefru

Zrobilam i niestety - wszystko wyszlo raczej mdlo. Moze rzeczywiscie lepiej smakuje z miesem podanym w oryginalnym przepisie.

Ale to oczywiscie tylko kwestia podniebienia...

Zgłoś 24.06.2005 midori

spędziłam w anglii trzy miesiące u bardzo tradycyjnej angielskiej rodziny i oni do shepherd's pie robili sos beszamelowy z żółtym serem. poza tym ziemniaki były w talarkach na spodzie i u g... Pokaż więcej

spędziłam w anglii trzy miesiące u bardzo tradycyjnej angielskiej rodziny i oni do shepherd's pie robili sos beszamelowy z żółtym serem. poza tym ziemniaki były w talarkach na spodzie i u góry przełożone farszem mięsnym w środku. pewnie tyle wersji ile domów ale ta była bardzo smaczna:) aha! mięsko nie było z marchewką tylko pomidorami - polecam!