Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Placek po cygańsku

Tekst i foto Karotkowa Dziewczynka 07-07-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
2-38-10 złbardzo trudny30 min.?

Składniki:

- ok. 30-40 dkg mięsa wołowego lub wieprzowego na gulasz,
- cebula,
- 2-3 ząbki czosnku,
- 5 dużych ziemniaków (surowe, obrane),
- 2 jajka,
- mąka,
- sól,
- pieprz,
- oregano,
- zioła prowansalskie,
- olej.

Jak przyrządzić:

Z mięsa przygotowujemy gulasz wg własnego gustu /ja preferuję pikantny, z dużą ilością pieprzu, ziół prowansalskich, oregano, cebulą a nawet z czosnkiem 3-4 ząbki/. Najlepiej gulasz przygotować dzień wcześniej, aby wszystkie zioła,czosnek przeniknęły do mięska.
Obrane, umyte ziemniaki ścieramy /na najmniejszych oczkach/ na tartce do warzyw, dodajemy jajka, mąkę, trochę soli /generalnie masę przygotowujemy jak na placki ziemniaczane/. Na rozgrzany tłuszcz wlewamy masę ziemniaczaną i formujemy 1 placek wielkości patelni /tak żeby zmieścił się nam na talerzu/ o grubości ok.1-1,5cm. Smażymy oczywiście po obu stronach nasz placek. W międzyczasie podgrzewamy gulasz, żeby był gorący. Tak usmażony placek wykładamy na talerz, a na placek wykładamy gulasz. Podajemy na gorąco z jakąś sałatką lub surówka/może być nawet słodka, surowa czerwona papryka pokrojona w paseczki/ a nawet zasmażana kapusta. Do tego dania świetnie pasuje piwo /tylko nie imbirowe/, jak również czerwone wytrawne wino. GOTOWE!!!
Życzę smacznego.

Potrzebne przybory:

Garnek, miska, patelnia, tartka warzywna, łopatka /szeroka/ do przewracania placka, puste brzuchy gotowe do biesiady.

Jak podawać?

Na gorąco o każdej porze dnia i nocy, gdy mamy na to ochotę. Przy zapalonych świecach z dodatkiem naszego ulubionego rocznika wina samakuje równie dobrze.

Uwagi:

Całe danie nie jest skomplikowane, najwięcej czasu zajmie /dla mniej wytrawnych kucharzy/ przygotowanie gulaszu. Taki placek u naszych kochanych Górali nazywa się "PLACEK PO ZBÓJNICKU". Bardzo go lubię, coś innego do zwykłego gulaszu.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 08.07.2004 lucynaanna

nie rozumiem na czym ma polegać trudność w przygotowaniu tego dania,gulasz jest najłatwiejszym daniem do przyrządzenia a placek ziemniaczany jeszcze łatwiejszy.Widocznie Czrna Oliwka jest jeszcz... Pokaż więcej

nie rozumiem na czym ma polegać trudność w przygotowaniu tego dania,gulasz jest najłatwiejszym daniem do przyrządzenia a placek ziemniaczany jeszcze łatwiejszy.Widocznie Czrna Oliwka jest jeszcze niezbyt doświadczoną "kucharką".Danie napewno jest smaczne i proste a jego smak zależy od dodatków.Ja do gulaszu dodaję świeżą paprykę i więcej cebuli.

Zgłoś 09.07.2004 KAROTKOWA .....

Lucynoooo!!!!! Stopień trudności miał być "Ł A T W Y " !!!!!!

Zgłoś 11.07.2004 robert

jadłem taki placek w Giżycku -rewelacja-nazywał się ''JADŁO DRWALA'' faktycznie po takim daniu mósiał mieć chłop siłę !

Zgłoś 20.07.2004 jolitka

u mnie te placki nazywaja się po węgiersku i są naprawdę pyszne.

Zgłoś 20.07.2004 stiepan

pychaaaaaaaa

Zgłoś 03.08.2004 szprota

Faktycznie bardzo dobry.Niby wszystko znane ,ale coś innego.

Taki placek pasuje na każdą okazję.Nawet na zasadzie wyjadania resztek z lodówki/mam na myśli kawałek mięsa/.

Zgłoś 06.08.2004 redkolor

W Giżycku to on się kiedy nazywał po węgiersku - ale w Warszawie na Rozdrożu nazywa się - Jadło Drwali - wszystko teraz pozamieniane - ciekawe kiedy z mazur nad Wisłę do W-wy będą przyjeżdzać ? ... Pokaż więcej

W Giżycku to on się kiedy nazywał po węgiersku - ale w Warszawie na Rozdrożu nazywa się - Jadło Drwali - wszystko teraz pozamieniane - ciekawe kiedy z mazur nad Wisłę do W-wy będą przyjeżdzać ? :)

Zgłoś 15.09.2004 kixa

A nie ma sosu do tego ? Ja z sosem kiedys jadalam majonezowo pomidorowym jakims i to dopiero bylo rewelacyjne ! No a placek byl zlozony na pol i gulasz w srodku

Zgłoś 13.01.2005 Becia

Ja ostatnio tak przygotowany placek jadłam był super ale na wierzchu była odrobina gestej śmietany i troszkę świeżej natki pietruszki. Taki też gorąco polecam. Pozdrawiam wszystkich

Zgłoś 07.02.2005 mała

oki, ale brak zdjęcia

Zgłoś 08.03.2005 Kamil

Kto nie zrobił niech zrobi

Zgłoś 10.03.2005 Reyden

This is good shit!!

Zgłoś 06.05.2005 lola

ja na połowę placka kładę mięsko,składam go na pół i polewam gulaszem a na koniec posypuję startym żółtym serem...Pychotka!!!

Zgłoś 18.05.2005 lalala

super , tego wlasnie szukalem

Zgłoś 29.05.2005 smakosz

bardzo dobe jest z zoladka drobiowymi ale tak to pycha danie

Zgłoś 12.06.2005 Krzysiek

Mam jedno małe pytanko odnośnie przyżądzenia tego wspaniałego dania.Jak przewrócić na druga strone placek o średnicy ok 25 centymetrów??Wydaje sie to teoretycznie dosc proste ale można go łatwo ... Pokaż więcej

Mam jedno małe pytanko odnośnie przyżądzenia tego wspaniałego dania.Jak przewrócić na druga strone placek o średnicy ok 25 centymetrów??Wydaje sie to teoretycznie dosc proste ale można go łatwo złamać.Czekam na wasze rady.

Zgłoś 20.06.2005 Agnieszka

Placek SUPER, uwielbiam na ostro.

KRZYSIU : masz problem z obracaniem? Użyj talerza(dużego).Placek z patelni zsuń na talerz, a następnie chyc do na patelnię. Uda Ci się.Uwaga na rozgrzany... Pokaż więcej

Placek SUPER, uwielbiam na ostro.

KRZYSIU : masz problem z obracaniem? Użyj talerza(dużego).Placek z patelni zsuń na talerz, a następnie chyc do na patelnię. Uda Ci się.Uwaga na rozgrzany tłuszcz,pryska.

Pa... powodzenia.

Zgłoś 11.08.2005 pfefer

Placek pycha, złożony na pół i z łyżką gęstej śmietany znany jest w mojej okolicy jako "Placek po Podlasku"

Zgłoś 23.08.2005 franciszek

REWELACJA JADŁEM OSTATNIO W MUSZYNIE, PALCE LIZAĆ.

Zgłoś 15.09.2005 Czarnulka

Placek po Cygańsku ,czy zbójnicku,,,różni sie tylko dodatkami w gulaszu,wiadomo co region to co innego preferuje.Ja np. do gulaszu dodaje drobnopokrojoną papryke i pieczarki,oraz ogórka kiszone... Pokaż więcej

Placek po Cygańsku ,czy zbójnicku,,,różni sie tylko dodatkami w gulaszu,wiadomo co region to co innego preferuje.Ja np. do gulaszu dodaje drobnopokrojoną papryke i pieczarki,oraz ogórka kiszonego:),cebulke:)..Polecam i smacznego życze:)

Zgłoś 03.10.2005 marta1212

to jest pyszne!!!

Zgłoś 20.10.2005 KTOŚ

super przepis gratuluję uczynność. Można go sobie w nos wsadzić.

Zgłoś 24.11.2005 justyna

jest zajeb....

nigdy niejadlam takiej dobrej potrawy!!!!!!!!!!!!!!!

Zgłoś 20.01.2006 elze

Bardzo smaczny i pozywny. Polecam

Zgłoś 28.01.2006 Martana

W Zakopanem jest maly barek, calkiem malutki, na krupowkach idac od gory ulicy - po lewej stronie - wystroj na zielono, latwo znalezc. Tam jako 10 latka zrozumialam, ze nie trzeba wydawac setek ... Pokaż więcej

W Zakopanem jest maly barek, calkiem malutki, na krupowkach idac od gory ulicy - po lewej stronie - wystroj na zielono, latwo znalezc. Tam jako 10 latka zrozumialam, ze nie trzeba wydawac setek tysiecy zlotych czy euro by zjesc rarytasy i tam nauczylam sie jak robic PLACKI PO ZBOJNICKU.

polecam przepis Autorki i wizyty - w barku na Krupowkach i w knajpie u Wnuka - tez Zakopane:)

Zgłoś 01.04.2006 marcin

bardzo pyszny placuszek jadlem go juz w paru miejscach i zawsze nazywal sie po wegiersku mniam mniam:)

Zgłoś 04.06.2006 RomanGda

Do placka mozna dodac duzo koperku... dodaje niesamowitego smaku naprawde przepyszny... jadłem wczoraj... i piwko do tego normalnie niebiosa w Gębie.... pozdrawiam z Gdanska....:)

Zgłoś 22.06.2006 kuba

no tak!!!!!!!!a jak przygotować gulasz??????? niech ktoś mi powie jestem nie doświadczonym kucharzem i przepis nie jest dokladny!!!!ktoś o czymś zapomniał

Zgłoś 28.08.2006 anita

fuj...ochyda pewnie to nie dobre.!!

Zgłoś 29.08.2006 Kaha

ALE JAK ZROBIĆ GULASZ???

Zgłoś 15.09.2006 GOS

U MNIE NA BARZE POSYPUJE SIE GO STARTYM SEREM.MNIAM

Zgłoś 20.10.2006 Czarek

Placek jest ekstra.robie pikantny i polewam smietaną,gulasz to 2/3 sukcesu,nie bać sie przypraw,mozna kupić wszystko i poeksperymentować samemu,ten przepis jest dobry ale ja jeszcze inaczej &quo... Pokaż więcej

Placek jest ekstra.robie pikantny i polewam smietaną,gulasz to 2/3 sukcesu,nie bać sie przypraw,mozna kupić wszystko i poeksperymentować samemu,ten przepis jest dobry ale ja jeszcze inaczej "uzdatniam",robie go od 25 lat i ciągle coś zmieniam

Zgłoś 12.10.2007 krynia

bardzo dziękuje za przepis jest wspaniały

Zgłoś 02.12.2006 ziopma

Wyśmienite danie.Ale jeszcze doradzam po przygotowaniu,posypać tartym parmezanem i na chwilę zapiec w piecu lub piekarniku-do rozpuszczenia sera.Można jeszcze palać to jakimś pikantnym sosem wed... Pokaż więcej

Wyśmienite danie.Ale jeszcze doradzam po przygotowaniu,posypać tartym parmezanem i na chwilę zapiec w piecu lub piekarniku-do rozpuszczenia sera.Można jeszcze palać to jakimś pikantnym sosem wedle gustu.

Polecam i pozdrawiam.

Zgłoś 31.01.2007

spoczko

Zgłoś 05.10.2007 Anulka

Ja tez jem to jako placek po cygansku, wegersku lub plince. Ale zawsze gulasz jest w na pol zlozonym placku, awierzch jet polany sosem czosnkowym...pyyyycchhhhhhaa!!!1!!!!!!!!!!!

Zgłoś 05.10.2007 Anulka

Ja tez jem to jako placek po cygansku, wegersku lub plince. Ale zawsze gulasz jest w na pol zlozonym placku, awierzch jet polany sosem czosnkowym...pyyyycchhhhhhaa!!!1!!!!!!!!!!!

Zgłoś 09.06.2007 Adeka

Placek po cygańsku, taką potrawę przygotowywała w moim rodzinnym domu moja Mama. Podawała go zawsze z surówką z białej kapusty... To były piękne czasy i jakież to było smaczne!!!!!

Zgłoś 07.11.2007 kicia

Ja do gulaszu dodaję pod koniec gotowania przysmażone pieczarki - pycha :)

Zgłoś 15.11.2007 Arek

Właśnie go przygotowuje :)). Zjem sam mniam mniam

Zgłoś 17.01.2008 Stubbka

Na sama myśl ślina mi poleciala. Mam zamiar jak najszybciej go zrobić. Jak go sprobuje to podziele sie z wami moja opinia. życze wszystkim SMACZNEGO!!!!

Zgłoś 25.01.2008 technik gastronomi

ludzie wy sie wogóle nie znacie to przecież zwykły placek po węgiersku czym sie tu zachwycać

Zgłoś 09.02.2008 rycho

Słuchaj ty techniku gastronomiczny, dla ciebie to może rarytasem jest budyn? Cudo placek po zbojnicku zjecie w Zakopanem w Obrochtowce-polecam

Zgłoś 26.07.2009 DYZIO

PYCHA, JA DO TEGO DAJE SEREK (S)PODLASKI)

Zgłoś 08.04.2009 Znawca

Placek po cygańsku to placek po cygańsku po wegiersku to też coś innego więc nie piszcie jadlem go jako, bo nie jadłeś są to podobne ale odmienne przepisy !!!!

Zgłoś 01.03.2010 Maniek

Moj przepis wyglada bardzo podobnie , ale polecam dodac odrobinke kminku do startych ziemniakow przed smazeniem. pozdrawiam