Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Placek po węgiersku

Tekst i foto Karolka25 26-09-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
420 złśredni120 min.wysoka

Składniki:

75 dag ziemniaków surowych, 25 dag ziemniaków ugotowanych, 2 jajka, 0,5 szklanki mąki, 2 duże cebule, por, 2 papryki, 4 ząbki czosnku, 0,5 kg mięsa gulaszowego, marchew, 4 łyżki śmietany, mąka, 3 łyżki koncentratu pomidorowego, pół papryczki chili, papryka słodka, sól, pieprz, natka pietruszki, bazylia, olej.

Jak przyrządzić:

Ziemniaki surowe zetrzeć na tarce, odcisnąć nadmiar wody, dodać ziemniaki ugotowane, 2 jaja, mąkę, drobno pokrojoną cebulę, sól, pieprz i wyrobić. Smażyć na patelni duże placki.
Mięso obsmażyć na oleju wraz z cebulą, porem (jasna część), drobno pokrojoną papryką, marchewką i przełożyć do rondelka, zalać niedużą ilością wody - gotować do miękkości mięsa. Pod koniec gotowania dodać rozdrobniony czosnek oraz papryczkę chili, koncentrat pomidorowy. Sos zagęścić śmietaną i mąką, przyprawić na ostro.
Placki polewać sosem mięsnym.

Jak podawać?

Podawać gorącą, dobrze smakuje z czerwonym winem. Najlepiej smakuje z jakąś łagodną surówką, np. z pomidorów lub kapusty białej.

Czas przygotowania:

Przy dobrej organizacji pracy można przygotwać tę potrawę w 1,5 godziny.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 22.11.2006 KARINA

Właśnie z talerza zniknął ostatni kęs... Było pyszne!!!! Dziękuję za fajny przepis i pozdrawiam :-)

Zgłoś 13.06.2007 shoguun

buuuuuuuuuu..............ide po skladniki!!!!!!!!za 2h bede ważyl o pol tony wiecej...mniam

Zgłoś 03.01.2011 Andzia

super ale ja podaje placek w połowie zalany sosem i zawinięty tak ,że wyglada jak pieróg na jednym końcu układam surówkę z czerwonej kapusty na drugim z bialej kiszonej kapusty na środku kładę p... Pokaż więcej

super ale ja podaje placek w połowie zalany sosem i zawinięty tak ,że wyglada jak pieróg na jednym końcu układam surówkę z czerwonej kapusty na drugim z bialej kiszonej kapusty na środku kładę plaster ogórka kiszonego ukrojonego w dłuższą strone i polewam to dużą łyżka gęstej kwaśnej śmietany smakuje i wygląda pysznie

Zgłoś 25.11.2007 smakosz

Extra przepis, placki wyszły pyszne!! Polecam wszystkim!!

Zgłoś 26.12.2007 kazimierz

Super danie ...przepis fantastyczny.Pozdrawiam i wesolych swiat

:-)

Zgłoś 08.04.2008 Kati

Szukałam tego przepisu bo jadłam rewelacyjny placek po węgiersku z knajpce (za Kotlinem koło Pleszewa- Wielkopolska) POLECAM!!! Niemniej chcialam wlaśnie spróbować sama to zrobić. Tam podawają n... Pokaż więcej

Szukałam tego przepisu bo jadłam rewelacyjny placek po węgiersku z knajpce (za Kotlinem koło Pleszewa- Wielkopolska) POLECAM!!! Niemniej chcialam wlaśnie spróbować sama to zrobić. Tam podawają na ciepło ale z przepysznym sosem (sos jest zimny) Sos jesy ze śmietana i ogórkiem kiszonym- szkoda ze nie znam składu. A może ktoś zna??? czekam na info

Zgłoś 27.10.2008 jola

Placek po węgiersku to super danie-pychota:)

Zgłoś 13.07.2008 Bea

Swietny przepis.Przed chwilą nakarmiłam siebie i rodzinę.PYCHA!

Zgłoś 06.08.2008 adriadoz

PYSZOOOOTA !!!!! Gorąco Polecam !!!! Totalna REWELACJA

Zgłoś 24.09.2008 Black

Moze przepis i dobry ale rozbawila mnie jedna rzecz jak mozna sos zagescic smietana i maka^^

chyba raczej smietana z maka;p

Zgłoś 12.03.2009

mam pytanko: jakie miesko sie do tego najlepiej nadaje? :)

Zgłoś 10.10.2009

przepyszne jedzonko

Zgłoś 14.10.2009 incubusek

Wszystko ok, i wyszlo calkiem niezle, tylko teraz juz wiem, ze lepiej kupic mieso na gulasz wieprzowe, bo wołowe za dlugo sie gotuje, w zwiazku z czym z dodanych warzyw robi sie generalnie breja... Pokaż więcej

Wszystko ok, i wyszlo calkiem niezle, tylko teraz juz wiem, ze lepiej kupic mieso na gulasz wieprzowe, bo wołowe za dlugo sie gotuje, w zwiazku z czym z dodanych warzyw robi sie generalnie breja, chociaz nie powiem, zeby byla zla :)

werdykt: polecam!

Zgłoś 20.05.2010 christine

Super przepis!!! Ja wprowadziłam jedną zmianę - nie dodaję śmietany, wtedy sos jest ostrzejszy w smaku. Ocena 10/10