Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Placek ziemniaczany na szybko

Tekst i foto Moro 02-11-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
1-25 złprosty10 min.?

Składniki:


2 - 3 średnich ziemniaków,
1 mała cebulka,
1 jajko,
1 czubata łyżka mąki,
1 kiełbaska (ew. resztki wędlin),
żółty ser,
sól do smaku, tłuszcz do smażenia.

Jak przyrządzić:

Przygotować masę na placek: ziemniaki i cebulkę zetrzeć na drobnej tarce, wbić jajko, wsypać mąkę i sól, wszystko razem wymieszać. Wędlinę zetrzeć na grubszej tarce. Patelnię lekko natłuścić (chodzi o to, żeby placek nie pływał w tłuszczu), wylać całą masę ziemniaczaną, posypać wędliną i smażyć pod pokrywką (placek smażymy po jednej stronie). Gdy spód się zarumieni, a wierzch się zetnie, posypać tartym serem, smarzyć jeszcze chwilę pod pokrywką, aż ser się rozpuści i GOTOWE!

Potrzebne przybory:


Jak podawać?

Oprócz wędliny możemy dać pieczarki, oliwki, paprykę - to na co mamy ochotę. Można polać jakimś sosem - my jemy z ketchupem.

Uwagi:


Czas przygotowania:


Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 13.01.2006 Kasia

PRZEPYSZNE!!!!

...tylko zrobilam wersje bez wedliny i bez cebuli:)

Zgłoś 19.12.2006 TU PATRZ ANETA !!!!

TO JEST PRZEPIS NA ANETE. DZIEKUJE ;]