Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Placki indiańskie

Tekst i foto anet 23-01-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty30 min.dużo

Składniki:

mąka, jaja, mleko, ser żółty. kukurydza, szczypta soli i cukru.

Jak przyrządzić:

Mąkę, jajka, mleko mieszamy (tak jak ciasto na naleśniki, tylko konsystencja musi być gęściejsza) dodajemy szczyptę soli i cukru. Na koniec dodajemy starty ser i kukurydzę. Mieszamy.Smażymy na oleju na złoty kolor. Podawać z sosami według uznania (najlepiej smakuje z sosem tysiąca wysp itp.).

Czas przygotowania:

Mało pracochłonne, zależy od ilości przygotowywanego ciasta do smażenia.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 28.01.2004 lavenda

Eeeee...co to za indiańskie placki.. Nie słyszałam, żeby Indianie dodawali do placków jajek albo ziaren kukurydzy

Zgłoś 08.02.2004 bez

A ja proponuje sos tysiaca i jednej nocy :P

Nie, ale na powaznie, to takie placuszki moga byc bardzo smaczne, nie wiem czy akurat indianskie, ale na pewno inspirowane kuchnia meksykanska,... Pokaż więcej

A ja proponuje sos tysiaca i jednej nocy :P

Nie, ale na powaznie, to takie placuszki moga byc bardzo smaczne, nie wiem czy akurat indianskie, ale na pewno inspirowane kuchnia meksykanska, czyli - w sumie mniej wiecej tak :)

Zgłoś 03.03.2004 vvee

a moze sosik ..........

Zgłoś 20.07.2004 AGATA

NO WLANSIE CO TO ZA KUKURYDZA MA BYC Z PUSZKI???????????????????

Zgłoś 03.08.2004 zirel

A co to za sos ten tysiąca wysp?

podaj prosze przepis

pozdrawiam

Zgłoś 02.09.2004 biala indianka

a ja wam powiem jak indianie robili placki:

maka z kukurydzy, woda zadnych jajkow, proszkow do pieczenia czy takich tam. dawali troche popiolu z ogniska (tylko nie przesadzac bo zgrzyta m... Pokaż więcej

a ja wam powiem jak indianie robili placki:

maka z kukurydzy, woda zadnych jajkow, proszkow do pieczenia czy takich tam. dawali troche popiolu z ogniska (tylko nie przesadzac bo zgrzyta miedzy zebami) i smazyli je na rozgrzanych kamieniach. i tyle:)najlepiej smakuja w tipi

Zgłoś 11.01.2005 tomas

Chciałem dodać trochę popiołu z ogniska, ale mi się w połowie gotowania kuchnia zaczęła fajczyć.....hehehe

Pozdrawiam wszystkich Indian i Indianki, też te białe!

Zgłoś 17.02.2005 MalColm

Kocham wasze komentarze... Kurde jak mam jakiś zjechany chumor to właże tutaj i czytam:D A teraz poważnie...

Ten sos o który ktos tam pytał jest do kupienia w sklepie, placki po indiańsku... Pokaż więcej

Kocham wasze komentarze... Kurde jak mam jakiś zjechany chumor to właże tutaj i czytam:D A teraz poważnie...

Ten sos o który ktos tam pytał jest do kupienia w sklepie, placki po indiańsku... hmmm

Czy ktoś z was zna przepis na takie naleśniki jak w turcji kebab podają, albow KFC w tweesterah bo chyba tak to sie pisze...

P.S

Wiem że to nie ta część strony ale znam taki orginalny przepis- wymysł mojego wuja, na kiełbaski po indiańsku... Upieczone kiełbaski położyc na chwile na żar i bardzo ciekawe wychodzą... nie wpowiem...

P.Ss mimo że chyba nikt z was tego nie bedzie próbował no na miłość Boską... Starajcie się ich nie zjarać... te kiełbaski juz i tak swoje przeszły i przejdą :D

Zgłoś 25.02.2005 iwa

MalColm - chłopie,a skądś ty się urwał???????

Zgłoś 06.05.2005 Justynka

hej, ale jaka to ma byc kukurydza? Z puszki czy kolba?

Zgłoś 29.07.2005 św. inkwizycja

buahaahahahahahahahhaaha no nie mogę, jak ja lubie tą stronę - nie dość że można tu znaleźć fajowe przepisy to na dodatek uśmiać się po pachy :D

DYLEMAT QQRYDZY w tym przepisie jest miażd... Pokaż więcej

buahaahahahahahahahhaaha no nie mogę, jak ja lubie tą stronę - nie dość że można tu znaleźć fajowe przepisy to na dodatek uśmiać się po pachy :D

DYLEMAT QQRYDZY w tym przepisie jest miażdzący. Niezdecydowanym proponuję dodać kukurydzę w formie KOLBY (i to nie ugotowanej najlepiej), jak to sugeruje koleżanka powyżej. Wrzucamy taką kolbę do niezarzadkiego ciasta naleśnikowego, a potem chochelką wlewamy ciasto na rozgrzaną patelnię. Przy którymś palcku na pewno uda nam się wyłowić kolbę - to dopiero powinno zabić klina :D. Nie przejmując się jednak zbytnio nalewamy cienką warstwę ciasta jak uprzednio a środek patelni dekorujemy naszą kolbą. Bon Apetit. :)))))))))

P.S. czekam aż ktoś napisze że tak zrobił - wtedy to już spadnę z krzesła.

Zgłoś 27.02.2006 Ganna

Ja znam trochę inny przepis na placki kukurydziane, łatwiejszy do zapamiętania. Na jedną osobę bierze się 1 słodką kukurydzę w kolbie, 1 jajko, 1 łyżkę (pełną) mąki pszennej, sól. Ustawionym pła... Pokaż więcej

Ja znam trochę inny przepis na placki kukurydziane, łatwiejszy do zapamiętania. Na jedną osobę bierze się 1 słodką kukurydzę w kolbie, 1 jajko, 1 łyżkę (pełną) mąki pszennej, sól. Ustawionym płasko nożem zciąć ziarnka z kolby, wymieszać z pozostałymi składnikami. Nakładać łyżką masę na rozgrzany tłuszcz. Można jeść i na słono i na słodko (również ze słodko-kwaśnym sosem Tao Tao).

Można używać kukurydzy z puszki, choć trochę lepsze z surowej, słodkiej.

Zgłoś 19.04.2008 wilka

to moze tzw "cebulaki": ciasto jak nalesnikowe, tylko gestsze+ usmazona cebulka, kukurydza (z puszki!;)), pietruszka zielona, przyprawy (wegeta, pieprz, papryka, ziola prowansalskie?)-... Pokaż więcej

to moze tzw "cebulaki": ciasto jak nalesnikowe, tylko gestsze+ usmazona cebulka, kukurydza (z puszki!;)), pietruszka zielona, przyprawy (wegeta, pieprz, papryka, ziola prowansalskie?)- smazyc jak racuchy. najbardziej smakuja mi z keczupem! mozna kombinowac- np. wersja a'la pizza: z szynka, papryka, duszonymi pieczarkami...:))

Zgłoś 02.09.2008 kj

mniam mniam :) zrobiłam, wyszły pyszne :) najlepsze z ketchupem bo ten sos 1000 wysp jest... no niezbyt smaczny :P moim zdaniem :)