Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Placki kukurydziane

Tekst i foto Marika 30-07-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
610 złśredni40 min.?

Składniki:

Wszystko na wyczucie:
- po równo mąki wrocławskiej i kaszy kukurydzianej,
- mleko,
- jaja,
- odrobinę soli,
- można ewentualnie dodać odrobinę piwa.

Nadzienie:
- piersi z kurczaka,
- cebula,
- marchewka,
- cukinia,
- fasolka czerwona (z puszki) albo podgotowana fasolka szparagowa,
- przyprawy,
- czosnek,
- sól,
- pieprz,
- słodka papryka,
- liść laurowy,
- kolorowa papryka,
- pieczarki.

Jak przyrządzić:

Ze skaładników na placki robimy ciasto naleśnikowe, smażymy je grusze niż zwykłe naleśniki.

Cebule, czosne i przyprawy przesmażany na oliwie, dodajemy cukinię, pod koniec, gdy cukinia się rozgotuje wrzucamy fasolkę, 2 dojrzałe pomidory (lepij sparzyć i obrać ze skórki), dodajemy przesmażoną osobno pierś z kurczaka lub indyka, pokrojoną w długie, cienkie paseczki. wszystko razem chwilę gotujemy. Smazymy placek z jednej strony, przewracamy, dajemy łyżkę nadzienia, zaginamy.

Jak podawać?

Palcki są daniem samym w sobie, wystarczy udoekorować talerz odrobiną zieleniny. Dobrze smakuje z piwem. Propozycja dla tych, którym się już znudziło letnie grilowanie.

Uwagi:

Osobiście do nadzienia zawsze wkładam to, co mam pod ręką, dobrze smakuje również z mieszanym mięsem. Dobrze jest także zaopatrzyć się w przyprawę do dań meksykańskich.

Czas przygotowania:

Placki raczej szybko, nadzienie - zależy głownie od tego, jakiej kondycji i starości jest cukinia.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Brak komentarzy. Czekamy na Wasze opinie.