Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Placki po węgiersku iwosi

Tekst i foto iwosia 05-07-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
4-57-8 złprosty45 min.bardzo wysoka

Składniki:

Placki:
- pół kilo ziemniaków
- mąka
- 2 jajka
- sól, pieprz
- olej

Sos:
- pół kilo mięsa mielonego,
- 2 cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- przecier pomidorowy,
- przyprawy (oregano, bazylia, zioła prowansalskie),
- olej


- śmietana

Jak przyrządzić:

Placki:
Ziemniaki albo zetrzeć na tarce, albo wrzucić do robota kuchennego. Starte, pomieszac z mąką, jajkami, ażeby wyszła jednolita masa o konsystencji gęstej śmietany. Smażyć na rozgrzanym oleju placki wielkości dłoni, z jednej i z drugiej strony, aż będą zarumienione; złoto-brązowe.

Sos:
Poszatkowaną cebulę smażyć na rozgrzanym oleju. Gdy sie zeszkli i zacznie sie ruzmienic, włozyć na patelnię rozdrobnione mielone mięso. Usmażyć. Dodać w połowie smażenia rozgnieciony czosnek. W kubku wymieszać montewką lub łyżką przecier pomidorowy (cały słoiczek) z wodą. Wymieszany roztwór wlewamy na usmażone mięso. Mieszamy, przykrywamy i dusimy na małym ogniu. Pod koniec, gdy woda już w połowie odparuje, dodajemy przyprawy, solimy do smaku.

Potrzebne przybory:

Patelnia, (najlepiej dwie), kubek, łyżka, nóż, tarka/robot kuchenny, przyrząd do rozgniatania czosnku.

Jak podawać?

Na placek lejemy sos. Przykrywamy drugim plackiem. Wszystko polewamy śmietaną, pieprzymy i solimy.

Uwagi:


Czas przygotowania:


Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 11.09.2011 kudlacz

wlasnie je skonczylem...jesc

Zgłoś 06.07.2005 Hajduczek

Faktycznie to bomba kaloryczna! :) ale za to jaka smaczna:)

Zgłoś 08.07.2005 marta

Tak naprawde to placki po wegiersku powinno sie jesc z gulaszem ale ten przepis jest interesujacy i dzisiaj go wyprobuje

Zgłoś 12.07.2005 konczita

przpis pyszny, ale gwoli scislosci to w kuchni wegierskiej raczej majeranek wiedzie prym no i oczywiscie gro papryki, tymianek, oregano moze byc, bazylia to juz raczej do delikatniejszych potraw... Pokaż więcej

przpis pyszny, ale gwoli scislosci to w kuchni wegierskiej raczej majeranek wiedzie prym no i oczywiscie gro papryki, tymianek, oregano moze byc, bazylia to juz raczej do delikatniejszych potraw, a ziola prowansalskie to w prowansji, zreszta w prowansalach i tak jest bazyli i oregano ;) Nie ze sie czepiam, tylko tak mnie naszlo ;) polecam tez zamiast przecieru pomidory z puszki i bardzo pochwalam ta smietane na koniec - pysznie sie mniamniusni z takim miesno-pomidorowym sosem :)