Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Placki po węgiersku na nowo odkryte

Tekst i foto Anette 31-01-2007

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
2-3? złśredni60 min.?

Składniki:

Placki: 1 kg ziemniaków, 2 całe jajka, mąka, sól, pieprz. Gulasz: 300 g mięsa gulaszowego, olej, 2 papryki czerwone surowe lub konserwowe, 1 kwaśna śmietana, 4 ogórki kiszone, 1 sos myśliwski Knorr, 200 g pieczarek, 2 łyżki przecieru pomidorowego.

Jak przyrządzić:

Placki: ziemniaki trzemy na tarce lub kroimy na drobne kawałki i wkładamy do malaksera i rozdrabniamy. Następnie dodajemy 4-5 łyżek mąki (jeśli ziemniaki są za bardzo wodniste, dodajemy więcej - tyle, aby były dość gęste), 2 jajka, sól, pieprz - do smaku. Gulasz: mięso kroimy w 2-cm kostkę, obtaczamy w mące i wrzucamy na gorący olej. Do garnka (średniego) wlewamy 2 szklanki wody i stawiamy na ogień. Podsmażone mięso wrzucamy do garnka i od czasu do czasu mieszamy, aby się nie przypaliło. Następnie dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki, ogórki pokrojone w kostkę, paprykę (również pokrojoną w kostkę) oraz 2 łyżki przecieru pomidorowego i dusimy na wolnym ogniu. Jeżeli gulasz jest zbyt gęsty, to dodajemy troszkę wody (maksymalnie pół szklanki). Gdy mięso będzie już miękkie, wsypujemy do gulaszu sos myśliwski i mieszamy. Gulasz ma być dość gęsty. Gotujemy tak kilka minut, cały czas mieszając. I gotowe. Życzę smacznego!

Jak podawać?

Na talerzu kładziemy duży placek ziemniaczany, następnie nakładamy gulasz i drugi placek na wierzch. Dekorujemy ukwaszoną śmietaną.

Czas przygotowania:

Gotujemy do momentu, aż mięso będzie miękkie, i dopiero wtedy dodajemy sos myśliwski (po prostu wsypujemy do gulaszu).
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 01.02.2007 majka

Krzysiu proponuję do masy ziemniaczanej dodaś pare deko posiekanej kapusty kiszonej, takiej surowej. Masa wtedy też nie ciemnieje a samk takich placków polanych sosikiem jest fantastyczny. Napra... Pokaż więcej

Krzysiu proponuję do masy ziemniaczanej dodaś pare deko posiekanej kapusty kiszonej, takiej surowej. Masa wtedy też nie ciemnieje a samk takich placków polanych sosikiem jest fantastyczny. Naprawdę polecam.

Zgłoś 31.01.2007 Krzysztof

Jeszcze jedno : do masy ziemniaczanej dobrze jest dodać siekany koper i trochę soku z cytryny by nie ciemniały. Do placków zawsze dodaję 1 startą marchew, co znakomicie podnosi smak i kolor jest... Pokaż więcej

Jeszcze jedno : do masy ziemniaczanej dobrze jest dodać siekany koper i trochę soku z cytryny by nie ciemniały. Do placków zawsze dodaję 1 startą marchew, co znakomicie podnosi smak i kolor jest milszy dla oka.

Zgłoś 31.01.2007 Krzysztof

Uważam, że pieczarki, paprykę i ogórki (może lepiej konserwowe) warto by było uprzednio poddusić na oleju... Jakie jest twoje zdanie?

Zgłoś 13.05.2007 Mariusz

Prosze czy ktoś zna tajemnice ciasta do placków , dlaczego ciemnieje i jak zrobic zeby nie ciemniało

Zgłoś 28.11.2008 kicia

aby nie ciemnialy należy dodać łyzkę śmietany lub trochę gotującego mleka

Zgłoś 26.11.2007 zdzich

do placków ziemniaczanych dobrze jest dodac troche "starych" ziemniaków gotowanych, czyli dobrze jak nam zostanie z dnia poprzedniego troche ubitych ziemniaków, placki beda lepsze i ni... Pokaż więcej

do placków ziemniaczanych dobrze jest dodac troche "starych" ziemniaków gotowanych, czyli dobrze jak nam zostanie z dnia poprzedniego troche ubitych ziemniaków, placki beda lepsze i nic sie nie marnuje :)

Zgłoś 03.01.2008

ok

Zgłoś 19.03.2009 janek

A ja czytam kolejny przepis i wszędzie to samo. Czemu nikt nie pisze jaką mąkę? Czy to naprawdę jest bez różnicy czy ziemniaczana czy pszenna? Ja laik nie wiem jaką mam dać a rozumiem że to nie ... Pokaż więcej

A ja czytam kolejny przepis i wszędzie to samo. Czemu nikt nie pisze jaką mąkę? Czy to naprawdę jest bez różnicy czy ziemniaczana czy pszenna? Ja laik nie wiem jaką mam dać a rozumiem że to nie są przepisy dla profesjonalistó tylko dla początkujących!

Zgłoś 25.01.2010 dupa

lipa lipa i wogule lipa

Zgłoś 09.12.2011 Węgier

Placek po węgiersku ...na Węgrzech

NIEZNANY

Najbliższy to Langos

placek drożdżowy smażony na głębokim oleju

podawany z sosem tatarskim i serem żółtym

... Pokaż więcej

Placek po węgiersku ...na Węgrzech

NIEZNANY

Najbliższy to Langos

placek drożdżowy smażony na głębokim oleju

podawany z sosem tatarskim i serem żółtym

Zgłoś 14.02.2012 Ktos

Sama se zrobie z mojego przepisu. A mąkę trzeba dać pszenną. Aby nie ciemniały dodajemy soczek z cytrynki, śmietane lub po prostu przykrawamy miskę czymś co nie przepuszcza powietrza

Zgłoś 09.03.2012 KTOŚ X

JEST ŚRODEK PRZECIWKO CIEMNIENIU PLACKÓW ZIEMNIACZANYCH http://allegro.pl/srodek-przeciwko-ciemnieniu-plackow-ziemniaczanych-i2168545637.html