Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Placki po węgiersku

Tekst i foto Gracja_83 19-06-2007

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złśredni90 min.?

Składniki:

Placki: 1 kg ziemniaków, cebula, jajko, mąka, sól, pieprz czarny i ziołowy, olej do smażenia. Gulasz: 60 dag mięsa wołowego lub gulaszowego, 1 duża papryka czerwona, koncentrat pomidorowy (słoiczek), papryka mielona słodka i ostra, vegeta, mąka. Dodatkowo sos tatarski.

Jak przyrządzić:

Placki: Na tarce o małych oczkach ścieramy obrane ziemniaki i cebulę. Dodajemy 1 jajko i 2 łyżki mąki. Doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy. Na dużej patelni smażymy placki o średnicy ok. 20-30 cm. Gulasz: Mięso smażymy na oleju. Gdy już będzie usmażone, zalewamy wodą i dodajemy pokrojoną w niewielką kostkę paprykę. Kiedy papryka będzie miękka, dodajemy koncentrat. Na końcu zagęszczamy gulasz mąką rozrobioną w wodzie i przyprawiamy.

Jak podawać?

Placki rozkładamy na talerzu, na jedną połowę nakładamy gulasz i składamy w pół. Po wierzchu smarujemy sosem tatarskim. Smacznego.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Brak komentarzy. Czekamy na Wasze opinie.