Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Placki po węgiersku z gulaszem

Tekst i foto Magda O. 20-10-2003

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
4 porcje? złśredni90 min.dużo

Składniki:

Placek:
- 6 dużych ziemniaków
- jedna średnia cebula
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki
- kwaśna śmietana
- sól
- olej

Gulasz:
- 0,5 kg wieprzowiny
- jena cebula
- pieprz, sól
- liść laurowy
- 1 łyżeczka mąki.

Jak przyrządzić:

Placki:
1. Na tarce na drobnych oczkach ścieramy obrane ziemniaki i cebule.
2. Dodajemy jedno człe jajo oraz 2 łyżki mąki.
3. Doprawiamy solą i mieszamy.
4. Na dużej patelni smażymy placki o średnicy ok. 20 - 30 cm.

Gulasz:
1. Wieprzowinę pierzymy i solimy, kroimy w kawałeczki, smażymy na oleju.
2. Podlewamy wodą dusimy, do miekości dodajemy podsmażoną cebulkę oraz liść laurowy.
3. Na końcu zgęszczamy sos 1 łyżeczką mąkąi oraz doprawiamy.

Potrzebne przybory:

Trzy patelnie, nóż, deska, miska, tarka.

Jak podawać?

Placki rozkładamy na talerzu na jedną połowkę nalewamy sos gulaszowy i składamy na pól, po wierzchu złożonego placka smarujemy porządnie kwaśną śmietaną.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 21.10.2003 ewa

musza byc smaczne ...ale po co ta smietana???????????????????

Zgłoś 21.10.2003 Magda O.

Kwaśna śmietana jest potrzebna do podkreślenia smaku i ogólnie bardziej apetycznie wygląda :))).SMACZNEGO

Zgłoś 22.10.2003 roksana

A po co ta "CHOLERA" ?!

Zgłoś 22.10.2003 Magda O.

Śmietana po to, żeby ktoś zadawał ... pytania! Jak spróbujecie to się przekonacie,że jest potrzebna. Tak się podaje w restauracjach to danie!

Zgłoś 23.10.2003 Moongirl

Jak to ma być danie po węgiersku - to do gulaszu dodałabym jeszcze łyżeczkę koncentratu pomidorowego oraz paprykę w proszku (jak ktoś lubi na ostro - to ostrą paprykę w proszku:)) pod koniec dus... Pokaż więcej

Jak to ma być danie po węgiersku - to do gulaszu dodałabym jeszcze łyżeczkę koncentratu pomidorowego oraz paprykę w proszku (jak ktoś lubi na ostro - to ostrą paprykę w proszku:)) pod koniec duszenia.

Acha, a cebulkę dodaję do podsmażonego mięsa, czekam, aż się podrumieni lekko, zalewam wodą i duszę. Ale to już, jak kto lubi:))

Zgłoś 23.10.2003 anaka

A może ktoś jest dyslektykiem? Po co te poprawki to przepis, a nie wypracowanie z polskiego? Prawda !

Zgłoś 23.10.2003 Adeva

To nie są placki po węgiersku, tylko jakaś ich pochodna - bardzo spolsczona i przystosowana do naszych podniebień.

Zgłoś 23.10.2003 hehe

Liść laurowy... jak to dumnie brzmi .... hehe

Zgłoś 23.10.2003 natalia

A w moim domu je sie właśnie identyczne placki po węgiersku i są znakomite. Jeżeli ktoś lubi to można dodać jeszcze np.paprykę do sosu.To jest przepis z kuchni węgierskiej.Zapewniam wszystkich. ... Pokaż więcej

A w moim domu je sie właśnie identyczne placki po węgiersku i są znakomite. Jeżeli ktoś lubi to można dodać jeszcze np.paprykę do sosu.To jest przepis z kuchni węgierskiej.Zapewniam wszystkich.

Zgłoś 05.11.2003 kulinarny hooligan:)

Ja do tego przepiu dodaje jeszcze ogórek kiszony oraz ser zółty. Ogórek i ser jest pokrojny w podłużne paski i ułozone na przemian na brrzegach pierwszego placka.

Zgłoś 06.11.2003 ted/17

Dziwie sie, ze jeszcze nikt nie zaoponowal ksztaltu patelni. Zapewniam, ze sa tacy, ktorzy w/w placki pieka wylacznie na blasze w piekarniku.

Zgłoś 14.11.2003 efa

Nie rozumiem po co 3 patelnie,jeśli mam w domu tylko 2 to nici z takich placków?

Zgłoś 19.11.2003 AGA

Proponuję do mięsa dodać uduszone pieczarki pokrojone w większe części oraz koncentrat pomidorowy, a całość zabielić odrobiną śmietany. Pycha..

Zgłoś 08.07.2011 Józek

Ja robię inaczej farsz: mięso mielone, duszone z cebulką,pieczarkami,papryką, pod koniec dodaje pokrojone korniszony. Przyprawy: wegetę ,sól, pieprz, paprykę w proszku,mogą być zioła, no i prze... Pokaż więcej

Ja robię inaczej farsz: mięso mielone, duszone z cebulką,pieczarkami,papryką, pod koniec dodaje pokrojone korniszony. Przyprawy: wegetę ,sól, pieprz, paprykę w proszku,mogą być zioła, no i przecier pomidorowy. Farsz musi być "ostry". Proszę spróbować - pycha! Pozdrawiam czytelników.

Zgłoś 27.12.2003 Agnieszka Nowa Sol

musze to zrobic bardzo apetycznie brzmi mmm pycha

Zgłoś 27.12.2003 Ann

Mniam-mniam, uwielbiam placki po węgiersku! nie ma co komentować ide je zrobić!! Dzęki za świetny przepis... a propos śmietany, jest po prostu niezbędna!!! pozdrowionka dla wszystkich smakoszyPokaż więcej

Mniam-mniam, uwielbiam placki po węgiersku! nie ma co komentować ide je zrobić!! Dzęki za świetny przepis... a propos śmietany, jest po prostu niezbędna!!! pozdrowionka dla wszystkich smakoszy

Zgłoś 03.01.2004 Zyga

W Zielonej Górze taki placek z gulaszem i pieczarkami i łyzką śmietany to placek po zbójnicku

Zgłoś 15.01.2004 Sliwka

Śmietana musi byc !!!

Zgłoś 20.01.2004 onka

W moim domu zawsze się jadło placki ze śmietaną, nie znam lepszego dodatku a próbowałam już różnie np. w Niemczech lubia z musem jabłkowym (można to zjeść, ale placki muszą być bez cebuli).

... Pokaż więcej

W moim domu zawsze się jadło placki ze śmietaną, nie znam lepszego dodatku a próbowałam już różnie np. w Niemczech lubia z musem jabłkowym (można to zjeść, ale placki muszą być bez cebuli).

Zgłoś 29.01.2004 Hania-Kasia

Ja też uwielbiam placki ziemniaczane ze śmietaną.

Zgłoś 30.01.2004 elvis

pycha

Zgłoś 15.03.2004 betanka

do górala- jak się kogoś poprawia, to samemu trzeba znać ortografię.partyk. nie z przymiotnikami w stopniu najwyższym pisana jest osobno, a więc nie najlepiej

Zgłoś 21.03.2004 kicia

Zamiast śmietany (to dla malkontentów) proponuję zapiec placki posypane startym żółtym serem. Zapiekać do rozpuszczenia się sera.

Zgłoś 25.05.2004 EL.

Nie wiem, co się dzieje w tym internecie. Dziewczyna podaje przepis na bardzo dobre placki, a większość komentujących tylko marudzi i się czepia nieistotnych szczegółów. Mam propozycję dla wiecz... Pokaż więcej

Nie wiem, co się dzieje w tym internecie. Dziewczyna podaje przepis na bardzo dobre placki, a większość komentujących tylko marudzi i się czepia nieistotnych szczegółów. Mam propozycję dla wiecznych sieciowych malkontentów: dajcie sobie na wstrzymanie chociaż na tej stronie.

Zgłoś 11.06.2004 ANKA

Najlepiej to stopien najwyższy od bobrze, a dobrze to nie przymiotnik tylko przysłówek! A te placki z pewnością sa pyszne!

Zgłoś 23.06.2004 metamorphosis

A tak przy okazji to te placki są pyszne; chociaż zawsze jem je pod nazwą: placki po bieszczadzku:)

Zgłoś 03.07.2004 Nekta

Wlasnie wcinam placka:)Przepis mam z tej strony.Rewelacja!Jestem za smietana!

Zgłoś 06.07.2004 Onka

przepis ok. Proponuję na koniec do gulaszu dodać kukurydzę konserwową, paprykę i ogórki konserwowe pokrojone w kosteczkę. PYCHA!!! na górę starty żółty ser.

Zgłoś 12.08.2004 huda

w olsztynie te placki zwą czarcie jadło

Zgłoś 12.08.2004 huda

w olsztynie te placki zwą czarcie jadło

Zgłoś 29.09.2004 Ania

A jak dodac do tego jeszcze papryke i pieczarki to tylko palce lizac i kalorie liczyć pozdrawiam i zycze smacznego

Zgłoś 01.10.2004 jowita

SIAKAMAKA, dzisiaj to właśnie na obiad, ale koniecznie ze śmietaną, kukurydzą, papryka, pieczarkami i ogóreczkami-mniam

Zgłoś 19.10.2004 Aniutka

Tak na marginesie to najlepsze placki po wegiersku mozna dostac w Jeleniej Gorze i okolicach!!!!!!!!!!!! ja specjalnie na te plackim jade 150km w jedna strone!!! Ale oni podaja je w tej bogatsze... Pokaż więcej

Tak na marginesie to najlepsze placki po wegiersku mozna dostac w Jeleniej Gorze i okolicach!!!!!!!!!!!! ja specjalnie na te plackim jade 150km w jedna strone!!! Ale oni podaja je w tej bogatszej wersji tj. z papryka cebulka kukurydza ogoreczkiem i pieczarkami no i oczywiscie ze smietana i posypane delikatnie natka pietruszki a srednica samego placka to okolo 30 cm i daja tyle za ja prosze o dziecieca porcje!!!!!!!!!!!

Zgłoś 07.11.2004 Iza

Własnie zjadłam takie 2 placki i moj brzuch zaraz peknie;] A ta smietana jest po to zeby dodac do niej czosnku i soli i pyyycha az slinka cieknie:P Naprawde bardzo je polecam:) Sa bardzo syte i ... Pokaż więcej

Własnie zjadłam takie 2 placki i moj brzuch zaraz peknie;] A ta smietana jest po to zeby dodac do niej czosnku i soli i pyyycha az slinka cieknie:P Naprawde bardzo je polecam:) Sa bardzo syte i mozna je niedrogo zrobic.Smacznego:P

Zgłoś 12.11.2004 tomek

a ja lubie placki po węgiersku i basta ostatnio robiłem jest super tylko dobrze jest dodać rosól do sosu

Zgłoś 14.12.2004 nika

moze mi ktos powiedziec jak naprawde zrobic dobry zwykly gulasz:) mi nigdy nie wychodzi zageszczanie i potem doprawienie:)

zawsze dam za duzo maki z woda :) pomocy:)

Zgłoś 20.12.2004 Blondi

słabe...

Zgłoś 09.01.2005 Iza

Pychotka :-) co do śmietany to każdy jada jak lubi mnie smakowało ze smietaną i bez ... :-) Ja na wierzch kroję w kosteczkę ogórki kiszone a do sosu dodaję odrobinę przecieru i czosnku do plackó... Pokaż więcej

Pychotka :-) co do śmietany to każdy jada jak lubi mnie smakowało ze smietaną i bez ... :-) Ja na wierzch kroję w kosteczkę ogórki kiszone a do sosu dodaję odrobinę przecieru i czosnku do placków. Smacznego

Zgłoś 08.03.2005 kasia D

w placku cały smak robią zioła tymianek i oregano polecam oraz dużo czosnku

Zgłoś 16.03.2005 mariusz

jeżeli Ewa tak lubi placki ,to chętnie pochrupię z nią .

Zgłoś 25.03.2005 IRA

Tyle roboty???

Zgłoś 02.04.2005 aro kugi

Dlaczego ten sos uparcie nazywacie "gulaszem"? Gulasz to rodzaj węgierskiej zupy-to,co wy nazywacie sosem to "porkolt"...No i faktycznie,nie pokazujcie tego znajomemu Węgrow... Pokaż więcej

Dlaczego ten sos uparcie nazywacie "gulaszem"? Gulasz to rodzaj węgierskiej zupy-to,co wy nazywacie sosem to "porkolt"...No i faktycznie,nie pokazujcie tego znajomemu Węgrowi, bo się przerazi... Chyba,że pod inną, rdzennie polską nazwą, np. wspomniany "...po Bieszczadzku". Pozdrawiam fanów Węgierskiej kuchni-tej pawdziwej...!

Zgłoś 29.04.2005 mareczek

hmm...a jak duze maj byc te ziemniaki ?? specjalnie kupilem 3 patelnie lecz mam tylko jeden palniw...hmm..co powinienem zrobic ?? no i jeszcze chyba potrzebujemy krzeselka...no zeby siasc sobie ... Pokaż więcej

hmm...a jak duze maj byc te ziemniaki ?? specjalnie kupilem 3 patelnie lecz mam tylko jeden palniw...hmm..co powinienem zrobic ?? no i jeszcze chyba potrzebujemy krzeselka...no zeby siasc sobie przy obieraniu ziemniakow.. :| chyba

Zgłoś 11.05.2005 FK

wlasnie tego przepisu szukalam! :-))

A jesli komus nie odpowiada taka 'spolszczona' lub 'zasmietaniona' wersja tej potrawy, to moze poszukac sobie innej :-P

Zgłoś 12.05.2005 czuczu

Zamiast smietany polecam sos czosnkowy.

Zgłoś 21.05.2005 Aniula

słuchajcie te placki sa wyśmienite. Jadlam je kiedys i na samą myśl język do pupy ucieka, ale mam jeszcze jedną propozycję dodać do mięska w trakcie pieczenia SOS UNKLE'BENNS mam nadzieje ... Pokaż więcej

słuchajcie te placki sa wyśmienite. Jadlam je kiedys i na samą myśl język do pupy ucieka, ale mam jeszcze jedną propozycję dodać do mięska w trakcie pieczenia SOS UNKLE'BENNS mam nadzieje ze dobrze napisałam nazwe. Wyśminite i smacznego

Zgłoś 09.06.2005 Justys

no to tak sumując to juz zupelnie nie wiem ktora wersje wybrac, jakie skladniki dodac, na ilu patelniach sie skupic a chcialam znalesc tylko prosty przepis na popularna potrawe, chyba poeksperym... Pokaż więcej

no to tak sumując to juz zupelnie nie wiem ktora wersje wybrac, jakie skladniki dodac, na ilu patelniach sie skupic a chcialam znalesc tylko prosty przepis na popularna potrawe, chyba poeksperymentuje i zobacze co do mojego podniebienia bedzie najlepsze :o) i polowe plackow zrobie ze smietana a polowe bez, chetnych nie braknie do zandych ;P

Zgłoś 12.06.2005 Krzysztof

Placki są naprawde wysmienite.Mam pytanie do osób które juz taki placek smazyły.Chodzi mi o to jak przewrócic ok 25 centymetrowy placek na druga strone.Słyszałem ze łatwo mozna go złamac.Czekam ... Pokaż więcej

Placki są naprawde wysmienite.Mam pytanie do osób które juz taki placek smazyły.Chodzi mi o to jak przewrócic ok 25 centymetrowy placek na druga strone.Słyszałem ze łatwo mozna go złamac.Czekam na wasze rady:)

Zgłoś 14.06.2005 hirek

ci ktorzy pytaja sie o smietane sa zupelnym lamerami i udowadniaja ze nie znaja sie na gotowaniu

Zgłoś 22.06.2005 pudzian

a po ciula te komentarze jak wogule nie zrobiliscie tego jestescie mocni w gadaniu!!!!! zrubcie te placki to pogadamy!!!!!!

Zgłoś 07.07.2005 matka

aha, dodoam do tego co powyżej i dla smakoszy tej potrawy, że palcki trzeba piec na sporej iliści ojeju (półgłęboki olej, smarzyć na ostro), nie dawać do placka zbyt dużo mąki, za to patrzec na... Pokaż więcej

aha, dodoam do tego co powyżej i dla smakoszy tej potrawy, że palcki trzeba piec na sporej iliści ojeju (półgłęboki olej, smarzyć na ostro), nie dawać do placka zbyt dużo mąki, za to patrzec na wielkośc jakka, jak za małe to dać dwa, albo jeszcze lepiej jedno całe i żółtko (białko daje twardość takim potrawom). Do tego proponuję eksperymnet ze zmianą przyprawy: w miejsce lauru - tymianek i lubczyk (lubczyku ksztyna) A do sosu.. no cóż.. papryka, pieczarka, ogórek kiszony (ale to ajk kto lubi. Nie zawsze to smakuje). Ząbek czosnku? Też rzezc jasna. i nie zapomnieć o lekkim zaęszzceniu. Ja to robie w dwóch wersjach: papryją w proszku, jakbardziej ni podchodzi Kotanyi.. można mąka pszenną. i trochę ostrości, żeby było na prawdę po węgiersku.. u mnie suszy się na klamce okna taka papryka..

Zgłoś 24.07.2005 glodny

do tego wszystkiego proponuję pomidory w plasterkach i z cebulą

Zgłoś 06.08.2005 Mat

Placli po węgiersku robi się z polędwicy wołowej !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!... Pokaż więcej

Placli po węgiersku robi się z polędwicy wołowej !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Zgłoś 21.09.2005 JOLANDA

JEST TO WYSMIENITA POTRAWA ,DOBRZE SMAKUJE Z BUKIETEM JARZYN POLECAM!!!

Zgłoś 27.10.2005 jacol

To moje pierwsze placki po wegiersku ale mniam dzieki. PAPAPAPAPAPAPAP.A i robie je mojej kochanej MALINCE.

Zgłoś 29.10.2005 basia

PYSZNE placki po wegiersku to, po 30 dkg kazdego miesa wolowinki . wieprzowinki.- poledwiczki. kilka serc z kurczaka. z 2 watróbki drobiowe wszystko podsmazyć. zalac bulionem i dodaclekko prz... Pokaż więcej

PYSZNE placki po wegiersku to, po 30 dkg kazdego miesa wolowinki . wieprzowinki.- poledwiczki. kilka serc z kurczaka. z 2 watróbki drobiowe wszystko podsmazyć. zalac bulionem i dodaclekko przesmazyć,, grubo pokroione pieczarki, paprykę cebule , kilka strakow fasolki szparagowej i to wszysto podgotowac .oregano .lisc laurowy,ziele angielskie. na koniec łyzke przecieru pomidorowego i posypac papryka mieloną wrzucic czosnek i serek topiony celam zagęszczenia sosu. podawac na gorace placki, aby chwile nasycily sie zapachem ,kleksa z kwasnej smietany i podsypac koperkiem swiezym. extra

Zgłoś 29.10.2005 eN

Ja bym proponował do tego kwaśną surówke, a najlepiej dwie różne:)

Zgłoś 01.11.2005 niferiti

Bez śmietany ale z keczupem oraz żółtym serem pyszota !!

Zgłoś 03.12.2005 mada

jak z ketchupeM? to ma być ostre bez ketchupu, takie ostre, że bez sałatek się trudno obyć

Zgłoś 28.12.2005 bodzio

sa pyszne

Zgłoś 04.01.2006 Pawlo CIESZYN

PYSZNE TO I TAK TESZ TO UMIEM ROBIC PYCHA SOM TE PLACE :DD

Zgłoś 21.02.2006 jdenk

Na widok śmietany chce mi sie rzygać. Proponuję śmietanę podawać osobno - jak ktoś lubi to sobie poleje (osobiście wolę coś mocniejszego)

Zgłoś 16.01.2006 kasia7979

jadłam w restauracji placek jest smaczny!!!!

do tego salatka :ogórek,papryka,pomidor,kapusta pekinska średni pokrojone,kukurydza krokuły,komerek swierzy,jogurt naturalny

sok z czar... Pokaż więcej

jadłam w restauracji placek jest smaczny!!!!

do tego salatka :ogórek,papryka,pomidor,kapusta pekinska średni pokrojone,kukurydza krokuły,komerek swierzy,jogurt naturalny

sok z czarnej pozeczki

ale sie objadłam

szczerze polecam!!!!!bardzos maczne !!!!

Zgłoś 09.03.2006 KriS

Heh rzeczywiście "śmietankowa wojna" jest zabawna.....ale nic dodać nic ująć placki smakują tak samo dobrze ze śmietaną jak i z gulaszem....lub np. z sosem myśliwskim (spróbujce a sie ... Pokaż więcej

Heh rzeczywiście "śmietankowa wojna" jest zabawna.....ale nic dodać nic ująć placki smakują tak samo dobrze ze śmietaną jak i z gulaszem....lub np. z sosem myśliwskim (spróbujce a sie przekonacie, że są wyśmienite)...a co do tego czy to potrawa węgierska czy polska to mi to wszystko jedno, ważne, że dobrze smakuja... :) pozdrawiam wszystkich smakowiczy.

Zgłoś 09.03.2006 Asieczek

a jak ktoś nie lubi wogóle śmietany? ... hehe

Zgłoś 10.04.2006 mikka

śmietana jest tłusta, a placki pewno troszkę ostre no bo przecież węgierskie

w papryce jest cos takiego jak kapsaicyna - czyli wlasnie to cos, co sprawie ze jest ostro i piekąco :)

Pokaż więcej

śmietana jest tłusta, a placki pewno troszkę ostre no bo przecież węgierskie

w papryce jest cos takiego jak kapsaicyna - czyli wlasnie to cos, co sprawie ze jest ostro i piekąco :)

ta kapsaicyna rozpuszcza się nie w wodzie tylko w tłuszczach i stąd ta śmietana.

Zgłoś 10.04.2006 SOL24

UWIELBIAM PLACEK PO WĘGIERSKU ALE ROBIĘ GO PO SWOJEMU- MIANOWICIE PÓŁ ŁOPATKI I PÓŁ KARKÓWKI, KROJĘ W DROBNĄ KOSTKĘ PODSMAŻAM, DODAJĘ MASĘ PRZYPRAW - UWIELBIAM PRZYPRAWĘ KEBEB- GYROS ITP, POTEM ... Pokaż więcej

UWIELBIAM PLACEK PO WĘGIERSKU ALE ROBIĘ GO PO SWOJEMU- MIANOWICIE PÓŁ ŁOPATKI I PÓŁ KARKÓWKI, KROJĘ W DROBNĄ KOSTKĘ PODSMAŻAM, DODAJĘ MASĘ PRZYPRAW - UWIELBIAM PRZYPRAWĘ KEBEB- GYROS ITP, POTEM ROBIE DO TEGO SOSIK, SMAŻE PLACKI DUŻE, DODAJĘ NA POŁOWĘ TEN FARSZ ZAWIJAM GÓRE POSYPUJĘ SEREM ŻÓŁTYM I ODROBINĄ SOSU, SER NAJLEPIEJ JUŻ TARTY CORREGIO. POLECAM PYCHOTA

Zgłoś 29.04.2006 czarna

a ja zamiast tej smietany dodaje startego sera zółtego polecam bardzo dobre

Zgłoś 05.05.2006 ania

te twoje placki sa chyba po bytomsku a nie po wegiersku.placki p[o wegiersku podaje sie z czerwona kapusta i nie smaruje sie smietana!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Zgłoś 16.05.2006 milena

Ja daje do gulaszu posiekaną paprykę (słodką i czuszkę). Natomiast mięso można zmielić. Tworzy się wtedy coś w rodzaju masy. Łatwiej się nakłada i je.

Natomiast jeżeli chodzi o kwaśną śm... Pokaż więcej

Ja daje do gulaszu posiekaną paprykę (słodką i czuszkę). Natomiast mięso można zmielić. Tworzy się wtedy coś w rodzaju masy. Łatwiej się nakłada i je.

Natomiast jeżeli chodzi o kwaśną śmietane to po złożeniu placka z frszem kładzie się ją na wierzch i to już wtedy jest "zbójnicki", ale to raczej opcjonalnie, z doświadczenia wiem, że nie wszystkim smakuje.

I jeszcze jedno, kiedy podajecie placek, to pieknie wydląda na karbowanej sałacie z odrobiną papryki.

Zgłoś 18.05.2006 śmietana

Smietana dodaje smaku. Spróbuj a póżniej komętuj

Zgłoś 06.06.2006 marta

a sos?

Zgłoś 08.06.2006 monializa

wszystko OK, a do tego bita śmietana i zasmażka ;P

Zgłoś 16.06.2006 czeslavka

Szukałam tego przepisu.Dla nie wtajemniczonych śmietana musi być :) jadłam takie placki na węgrzech mniam mniam .

Zgłoś 19.06.2006 czeslavka

Zgłoś 19.06.2006 czeslavka

To nie ten przepis to zwykle placki ziemniaczane

Zgłoś 22.06.2006 Paula

Węgierska to tradycje czy nie placki są wspaniałe, ja proponuje wsypać do gulaszu dużo słodkiej papryki (pewnie przez tą paprykę mówi się na nie że są powęgiersku).Pozdrawiam wszystkich smakoszy... Pokaż więcej

Węgierska to tradycje czy nie placki są wspaniałe, ja proponuje wsypać do gulaszu dużo słodkiej papryki (pewnie przez tą paprykę mówi się na nie że są powęgiersku).Pozdrawiam wszystkich smakoszy i osobe która wpisała ten przepis

Zgłoś 10.07.2006 julka

kto nie sprubowal niewie co stracil

Zgłoś 24.07.2006 Typulo

Plecek po więgiersku to ja jadłem tyle tylko ze tam było wiecej warzyw niz miesa :) (restauracja oszczedza)

Zgłoś 14.08.2006 Przemas kucharz

jadlem to w restouracji , bardzo mi smakowalo , musze zrobic to sam w domu ,

Zgłoś 04.03.2007

nie nawidze placków!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!:(

Zgłoś 28.08.2006 Patrycja

te placki są bardzo dobre ale lepsze z śmietaną.

Zgłoś 09.09.2006 Gosia

Bardzo dobre! Ale z gulaszem wołowym - jeszcze lepsze!! ;)

Zgłoś 24.02.2007 grzesiu

wy sie nie znacie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ja pracuje w toskani i wiem najlepiej jak sie robi te placki i z czego-wy matoły:) apropo ... Pokaż więcej

wy sie nie znacie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ja pracuje w toskani i wiem najlepiej jak sie robi te placki i z czego-wy matoły:) apropo mojego zwolnienia to tylko ploty- i co mastyj??? grzegorz góra!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Zgłoś 23.02.2007 Ewa K

Hej. Myślę, że placki muszą być bardzo smaczne i chyba je przygotuje jutro dla mojej rodzinki. Przyznam, że wasze komentarze szczerze mnie rozbawiły, ale to dobrze. Pozdrawim wszystkich i życzę... Pokaż więcej

Hej. Myślę, że placki muszą być bardzo smaczne i chyba je przygotuje jutro dla mojej rodzinki. Przyznam, że wasze komentarze szczerze mnie rozbawiły, ale to dobrze. Pozdrawim wszystkich i życzę smacznego.

Zgłoś 23.02.2007 Ewa K

Zgłoś 19.09.2006 nina

Tak szyscy macie race te placki sa naprawde bardzo smaczne !

Zgłoś 02.10.2006 paula

mniam, mniam..... placek po węgiersku poprostu pychotka:D uwielbiam go ze śmietaną ale ja jeszcze na dodatek posypuje go szczypiorkiem i wtedy to jest "niebo w gębie" :P polecam

Zgłoś 07.10.2006 buncol

ze śmietaną jest bardzo smaczne kto tak nie jadł niech nie komentuje tego inaczej

Zgłoś 13.11.2006 efka

Co to znaczy wieprzowinę pierzymy?

Zgłoś 11.11.2006 SnoopPablo

Placek po węgiersku to jest to co tygryski lubią najbardziej!!!!

Zgłoś 31.10.2006 młoda mężatka

Chyba zrobię mojemu mężusiowi, bo uwielbia placki po węgiersku!!!!

Zgłoś 12.02.2007 ............

Placek po węgiersku to..... Mięsko z sosem pomidorowym doprawiony papryka najlepiej przy gotowniu chili pieprz sól i nic wiecej a na to jak ktos juz wspomnial smietana duzo smietany KWASNEJ PALC... Pokaż więcej

Placek po węgiersku to..... Mięsko z sosem pomidorowym doprawiony papryka najlepiej przy gotowniu chili pieprz sól i nic wiecej a na to jak ktos juz wspomnial smietana duzo smietany KWASNEJ PALCE LIZACCCCCCCCCCC

Zgłoś 11.02.2007 bocian

A jak ja musze zrobic te placki dla 4 chlopa?? i w tym moj ktory zjadl z innym typem plackow na lacznie 4kg ziemniakow?? To ile musze miec tych ziemniakow i reszty?? srednia waga kazdego chlopa ... Pokaż więcej

A jak ja musze zrobic te placki dla 4 chlopa?? i w tym moj ktory zjadl z innym typem plackow na lacznie 4kg ziemniakow?? To ile musze miec tych ziemniakow i reszty?? srednia waga kazdego chlopa to ok 100kg?? ;-/. Ciezko bedzie z tym scieraniem...

Zgłoś 11.02.2007 michałek

jak to po co ta śmietana?? Warto polać na wierzchu śmietaną i oprószyć drobniutko pokrojoną papryką i ogórkami i serem żółtym pod śmietaną, żeby się roztopił, :)))) tak spróbujcie, polecam!!!!Pokaż więcej

jak to po co ta śmietana?? Warto polać na wierzchu śmietaną i oprószyć drobniutko pokrojoną papryką i ogórkami i serem żółtym pod śmietaną, żeby się roztopił, :)))) tak spróbujcie, polecam!!!!

Zgłoś 08.12.2006 Zd@vE

placki wyśmienite zawsze je jadałem w ulubionym barze ale ten bar już zamknęli i jadam w innym barze w którym robią cieńsze i mniej samczne:) sos czosnkowy i bukiet surówek jest konicznością prz... Pokaż więcej

placki wyśmienite zawsze je jadałem w ulubionym barze ale ten bar już zamknęli i jadam w innym barze w którym robią cieńsze i mniej samczne:) sos czosnkowy i bukiet surówek jest konicznością przy tym daniu.

Zgłoś 11.12.2006 ola

Placki przepyszne, a do gulaszu dodałam podsmazone pieczarki i posiekana w kostkę czerwoną paprykę pyyyyycha!!!!!!!!!!

Zgłoś 13.12.2006 ziomek

bez smietany sa lepsze duzo lepsze

Zgłoś 14.12.2006 Francuzeczka

Pierwszy raz zrobie takie placki bo obecnie jestem na etapie nauki gotowania i mam nadzieje, że mi się uda. Moja mama jakoś inaczej przyżądząła ten sos, ale mam nadzieję, że ten przepis także je... Pokaż więcej

Pierwszy raz zrobie takie placki bo obecnie jestem na etapie nauki gotowania i mam nadzieje, że mi się uda. Moja mama jakoś inaczej przyżądząła ten sos, ale mam nadzieję, że ten przepis także jest smaczny. A co do tej śmietany to zgadzam się w 100%. Też kiedyś uważałam, że ta śmietana do tej potrawy pasuje jak świni kamizelka, ale po spróbowaniu natychmiast zmieniłam zdanie.

Zgłoś 03.02.2007 dziu

Placek robi się z mięsa WOŁOWEGO