Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

placki z kabaczka

Tekst i foto irek-t 16-11-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
43 złprosty20 min.dużo

Składniki:

1 kabaczek, mąka, olej, przyprawy, cebulka, jajko

Jak przyrządzić:

Kabaczka obrać ze skóry, wybrać pestki, zetrzeć jak na placki ziemniaczane, do tego dodać Pokrojoną w kostkę cebulkę, jedno jajko i wsypać mąki wiecej niż do placków ziemniaczanych ze względu na to ze kabaczek jest bardziej wodnisty do tego dodać trochę pieprzu soli wymieszać wszystko i smazyć na rozgrzanym oleju jak placki ziemniaczane.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 19.01.2005 iwa

bardzo smaczne i czesto jadlam jak bylam mala;-)

Zgłoś 10.04.2005 miaow

w polowie smaznenia warto da na wierz odrobine stratego zoltego sera mniam

no i mozna jes z kethupem:)

Zgłoś 12.08.2005 renee

ile mąki?

Zgłoś 09.09.2005 czarny3

ja jeszcze dodawałem kawałki papryki i troszk emąki ziemniaczanej aby placki były bardziej ściśliwe,nie wspomne o proszku do pieczenia,wtedy są pulchniejsze,mozna z dodatkami eksperymentować bo ... Pokaż więcej

ja jeszcze dodawałem kawałki papryki i troszk emąki ziemniaczanej aby placki były bardziej ściśliwe,nie wspomne o proszku do pieczenia,wtedy są pulchniejsze,mozna z dodatkami eksperymentować bo z kabaczkiem wszystko swietnie sie komponuje

Zgłoś 09.09.2005 czarny3

ja jeszcze dodawałm kawałki papryki i troszk emąki ziemniaczanej aby placki były bardziej ściśliwe,nie wspomne o proszku do pieczenia,wtedy są pulchniejsze,mozna z dodatkami eksperymentować bo z... Pokaż więcej

ja jeszcze dodawałm kawałki papryki i troszk emąki ziemniaczanej aby placki były bardziej ściśliwe,nie wspomne o proszku do pieczenia,wtedy są pulchniejsze,mozna z dodatkami eksperymentować bo z kabaczkiem wszystko swietnie sie komponuje

Zgłoś 11.09.2005 emeryt

Nie wiem, jak nazwac to co mi wyszlo, ale to bardziej przypomina bigos, ale zostao mi jeszcze pol garnka, wiec probuje dalej :-/

Zgłoś 21.09.2005 IREK-T

EMERYT WIDOCZNIE DAŁEŚ ZA MAŁO MĄKI. DO TYCH PLACKÓW NIESTETY TRZEBA DAWAC DUZO WIECEJ MAKI NIZ DO ZIEMNIACZANYCH ZE WZGLEDU NA TO ZE KABACZKI SA BARDZIEJ WODNISTE OD ZIEMNIAKOW.

POZDRAWI... Pokaż więcej

EMERYT WIDOCZNIE DAŁEŚ ZA MAŁO MĄKI. DO TYCH PLACKÓW NIESTETY TRZEBA DAWAC DUZO WIECEJ MAKI NIZ DO ZIEMNIACZANYCH ZE WZGLEDU NA TO ZE KABACZKI SA BARDZIEJ WODNISTE OD ZIEMNIAKOW.

POZDRAWIAM I ZYCZE SMACZNEGO

Zgłoś 17.05.2007 Asia

Dzięki za poradę IREK-T, nie mogłam zrozumieć, dlaczego raz mi te placki wychodzily a raz nie. Teraz będę dawać więcej MĄKI, a nie jajek, jak robiłam. Kabaczki używane przeze mnie były różnej wi... Pokaż więcej

Dzięki za poradę IREK-T, nie mogłam zrozumieć, dlaczego raz mi te placki wychodzily a raz nie. Teraz będę dawać więcej MĄKI, a nie jajek, jak robiłam. Kabaczki używane przeze mnie były różnej wielkości a ja stale sypałam 3 łyżki mąki, jak było w przepisie i placki nie chciały się kleić. Dzięki!

Zgłoś 20.06.2008 salamissa

Pyszne są te z wersji z żółtym serem-ale trzeba położyć dużo sera na placek oraz proponuje dodać bazyli i oregano do placków. Inaczej można przyrządzić je na słodko- z cukrem waniliowym i kawałk... Pokaż więcej

Pyszne są te z wersji z żółtym serem-ale trzeba położyć dużo sera na placek oraz proponuje dodać bazyli i oregano do placków. Inaczej można przyrządzić je na słodko- z cukrem waniliowym i kawałkami truskawek-ale od razu ostrzegam, nalezy dodać dużo mąki(inaczej będą zbyt wodniste) i poszek do pieczenia.

Zgłoś 09.09.2008 asa

dodajcie czosnku i poszatkowana natke tez sa bardzo smaczne. mozna polac smietana. polecam

Zgłoś 19.09.2009 agnieszka

bardzo smaczne... zamiast proszku do pieczenia dodałam sody oczyszczonej.... idealne :D

Zgłoś 26.07.2009 daria

PO STARCIU KABACZKA NALEŻY ODCEDZIC GO Z TEJ WODY MY WŁASNIE Z MEZEM TAK ROBIMY....

Zgłoś 27.08.2011 Madziaa

taaaa, bardzo dobre;)

Zgłoś 25.08.2010 betka

A ja starłam kabaczek na grubych oczkach, przez co nie puścił wcale wody i dałam ze 2/3 mąki pełnoziarnistej. wyszły pyszne mniaammmm:)

Zgłoś 17.11.2011 Agata

postanowilam sprobowac usmazyc bez oleju i wystarczy nakladac cienkie placuszki i wychodza naprawde SUPER!