Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Placki z kaszy jęczmiennej

Tekst i foto Danka Daniłowska 22.04.2013

Kasza ma właściwości odżywcze i lecznicze, poprawia funkcjonowanie organizmu i jego regenerację. Dawniej była pożywieniem dla ubogich, doceniano przede wszystkim jej smak. Dziś wiemy, że oprócz dobrego smaku, ma dużo ważnych dla zdrowia składników. Drugim produktem placków jest kozi twarożek, równie zdrowy i wartościowy dla naszego organizmu. Z takiego duetu powstają smaczne, delikatne placki, a w połączeniu z sałatką z roszponki i suszonymi pomidorami mamy zdrowe, energetyczne danie.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
423 złśredni50 min.wysoka

Składniki:

szklanka kaszy jęczmiennej, 10 dag koziego twarożku, jajko, 2 łyżki mąki, szczypiorek, sól, pieprz, opakowanie roszponki, 2 czerwone cebule, kilka pomidorków koktajlowych, 2 łyżki oliwy z oliwek, łyżka kremu balsamicznego, kilka pomidorów suszonych w zalewie, olej do smażenia.

Jak przyrządzić?

Kaszę ugotować w 3 szklankach lekko osolonej wody, przestudzić. Dodać twarożek, jajko, mąkę, pokrojony szczypiorek. Doprawić solą i pieprzem i dobrze połączyć wszystkie składniki. Formować placki i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Jedną cebulę pokroić w krążki i podsmażyć na patelni. Drugą pokroić w kostkę, pomidorki przekroić na pół. Roszponkę połączyć z cebulą pokrojoną w kostkę i pomidorkami i polać przygotowanym sosem z oliwy, kremu balsamicznego, soli i pieprzu.

Jak podawać?

Placki podawać z krążkami podsmażonej cebuli, pomidorami suszonymi i sałatką z roszponki.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 15.07.2013 Score

milinkcenging1974

Zgłoś 09.01.2015 Beata

Właśnie kończę jeść w wersji z rukolą i konfiturą z borówki- też dobre:)