Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Placki z pikantnym farszem

16.03.2009

Ziemniaki pochodzą z Ameryki Południowej, gdzie były uprawiane od stuleci. W XVI wieku Portugalczycy i Hiszpanie przywieźli je do Europy. Stanowiły podstawę pożywienia biedoty, ponieważ były łatwe w uprawie i sycące - zawierają białko, skrobię i witaminy. Ich uprawa rozpowszechniła się w całej Polsce za Stanisława Augusta. Dziś trudno wyobrazić sobie tradycyjną polską kuchnię bez ziemniaków. Na stałe do domowych jadłospisów wpisały się gotowane, smażone, pieczone, a także w postaci frytek, zapiekanek i placków. Placki z pikantnym farszem to sycące danie na każdą okazję.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
620 złśredni70 min.wysoka

Składniki:

1 kg ziemniaków,
0,5 kg piersi z kurczaka,
puszka białej fasoli,
0,5 puszki kukurydzy,
1 czerwona papryka,
1 cebula,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
1 łyżka mąki pszennej,
1 jajko,
płaska łyżeczka chili,
2 łyżki przecieru pomidorowego,
15 dag żółtego sera,
pół łyżeczki majeranku,
sól, pieprz ziołowy,
olej do smażenia.

Jak przyrządzić?

Ziemniaki i cebulę zetrzeć na tarce z małymi otworami, dodać obie mąki, jajko, doprawić solą, pieprzem i dokładnie wymieszać.

Na rozgrzanej patelni smażyć placki grubości 1cm (średnica placka około 17 cm) na złoty kolor.

Mięso pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni.

Dołożyć pokrojoną paprykę i dusić około 5 minut.

Następnie dodać fasolę, kukurydzę, przecier pomidorowy, przyprawić chili, majerankiem i solą.

Całość jeszcze chwilę dusić, aż składniki dokładnie się ze sobą połączą.

Na każdy placek kłaść przygotowany farsz i składać placek na pół.

Na wierzch położyć plasterek żółtego sera.

Tak przygotowane placki układać na blasze i zapiekać w piekarniku około 15 minut w temperaturze 180 stopni.

Jak podawać?

Podawać gorące z różnymi surówkami.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 29.03.2009 irka 34

To jest danie,ktore od lat serwuja w domach wegierskich.Gosc w dom i placuszki z farszem, nie ma przyjecia jak w Polsce.Na zblizajacy sie kryzys idealne danie-b.syte

Zgłoś 17.03.2009 Mateusz

Wyglądają super, ja lubię takie mocno pikantne