Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Placki ziemniaczane Czarownicy Merideath

Tekst i foto Czarownica Merideath 01-10-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
4-5 żarłoków? złśredni2 godz. min.?

Składniki:

Do placków: ziemniaki (ok. 2 kg), cebula, mąka (najlepiej tortowa), czosnek, jajko, pieprz, sól, majeranek, kminek, trochę oregano i estragonu. Nie podaję dokładnych proporcji, bo sama robię zawsze "na oko", przyprawy - jakie kto lubi.

Do sosu: mielone mieso (lub drobno pokrojone, ok. 0,5 kg), przecier pomidorowy (ja robię z 3 - 4 słoiczków), pomidory (ok. 3), cebula, czosnek (ok. 2 ząbki), papryka słodka i ostra w proszku, oregano, estragon, dużo bazylii, pieprz i sól do smaku.

Jak przyrządzić:

Placki ziemniaczane: Ziemniaki zetrzeć na tarce, ja zawsze trę na najdrobniejszych oczkach, wtedy wychodzą takie jakby "niteczki", nie lubię takiej totalnej papki; cebulę również zetrzeć na tarce (na dużych oczkach); dodać jedno całe jajko, przyprawy i zagęścić mąką; większość pań uzywa mąki ziemniaczanej, mi jednak bardziej odpowiada pszenna; dobrze jest jeśli przygotowana masa chwile poleży przed pieczeniem; piec na pateni na oleju lub oliwie, myślę że nie trzeba tłumaczyc jak piec placki.

Sos:
Podsmażyć mięso, po podsmażeniu zalać wodą i dusić; osobno podsmażyć cebulę, po czym dodać ją do mięsa; czosnek przecisnąć przez to specjalne urządzenie (nie wiem jak to sie dokładnie nazywa ;)) wprost do duszonego miesa i cebulki; wcześniej pomidory trzeba zalać gorącą wodą i zdjąć skórkę, pokroić a potem wrzucić do mięsa, wymieszać i czekać aż mięso będzie odpowiednie do spożywania; następnie dobrze jest podlac mięsko jedze szklanką wody, poczekać aż się zagotuje; wlać przeciery, można już dodac bazylię , oregano i estragon; kiedy sos zacznie wrzeć dodać papryki ostrej i słodkiej oraz świeżo zmielonego pieprzu, jeśli trzeba to dodać soli i jesli ktoś lubi to mozna użyć jeszcze innych przypraw; jeśli sos jest rzadki zagęszczamy mąką lub śmiataną (ja zawsze zagęszczam mąka i odrobinką śmiatany); chwilę gotować na małym ogniu pod przykryciem;

Potrzebne przybory:


Jak podawać?

Na talerzu kładziemy kilka placków, które obficie polewamy gęstym sosem.

Uwagi:

Zzasem z pomidorami wrzucam drobno pokrojoną paprykę różnych kolorów ;)

Czas przygotowania:

Tarcie ziemniaków zajmuje dość sporo czasu - niestety! Ale jaki efekt!
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 13.10.2005 Monika

Zamiast tarki ja użuwam malaksera z przystawką do tarcia i utarcie 2 kg ziemniaków i cebuli zajmuje mi ok. 2 min - a efekt taki sam.

UWAGA!!!

Taką przystawkę ma tylko(chyba) malak... Pokaż więcej

Zamiast tarki ja użuwam malaksera z przystawką do tarcia i utarcie 2 kg ziemniaków i cebuli zajmuje mi ok. 2 min - a efekt taki sam.

UWAGA!!!

Taką przystawkę ma tylko(chyba) malakser PHILIPS.

Zgłoś 24.01.2006 isabel

uwielbiam placki wiec sprubuje przepis ciekawy tylko szukam chetnego do tarcia pa

Zgłoś 28.02.2008 toto

placek to jest placek ziemniaczany z gulaszem a nie z sosem do spagetti

amatorstwo , jak pijesz wode to jest woda a nie woda z sokiem ,dlatego ze woda z sokiem to nie woda kumasz .P... Pokaż więcej

placek to jest placek ziemniaczany z gulaszem a nie z sosem do spagetti

amatorstwo , jak pijesz wode to jest woda a nie woda z sokiem ,dlatego ze woda z sokiem to nie woda kumasz .Pewne potrawy dlatego tak sie nazywaja poniewasz obowiazuje pewna receptora.

Zgłoś 15.10.2009 ciasteczkowy zarłok

a idz do daj jeszcze że tylko Twoj malakser hahhaa

takie cuda ma KAZDA tego typu firma ;)