Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Placki ziemniaczane po chińsku

Tekst i foto zdrojka 19-05-2007

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
2? złprosty30 min.?

Składniki:

0,5 kg ziemniaków, 1 dymka, 2 łyżki niezbyt drobno posiekanej natki pietruszki, 1 ząbek czosnku, 15 dag kiełbasy (lub innej wędliny), 1,5 łyżki mąki, 1 łyżka sosu sojowego, 0,5 łyżeczki kolendry, sól, pieprz do smaku, tłuszcz do smażenia (ja używam oleju arachidowego), maggi do pokropienia na talerzu.

Jak przyrządzić:

Ziemniaki zetrzeć grubo na tarce, by powstały duże wióry. Czosnek wycisnąć lub posiekać (wolę tę drugą opcję), szczypior również, kiełbasę pokroić w drobną kostkę. Dymkę zetrzeć na tarce lub pokroić w kostkę. Wymieszać wszystkie składniki. Smażyć na mocno rozgrzanej patelni z obu stron na złoto, podawać z maggi.

Uwagi:

Jeśli masa na placki jest za luźna, dodać mąki.
Ja dodaję do masy jeszcze przed smażeniem trochę oleju i wtedy na teflonie można smażyć prawie bez tłuszczu.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 23.05.2007 bon jour

na pewno smaczne placki, ale ... po chinsku? z ta kielbaska to jeszcze bardziej po polsku ;) bardzo fajny pomysl na zrobienie czegos pysznego ze zwyklych nudnych plackow :)

Zgłoś 26.05.2007 zdrojka

Po chińsku dlatego, że z kolendrą, czasem zwaną chińską pietruszką. Najlepiej dodać świeżą, jeśli się ma.

Zgłoś 29.05.2007 bon jour

a-ha. co prawda kolendra kojazy mi sie z innymi kuchniami, niz chinska, ale fakt, tez sie spotkalam z jej nazwa chinska pietruszka.

Zgłoś 13.02.2013 kasienka77

Jacie smak dzieciństwa ,,Po Chińsku", bo tak nazyał je ktoś w programie kulinarnym dwadzieścia kilka lat temu. :) Dziś pomyślałam o nich ale nie pamiętałam co było w nich, tamten przepis by... Pokaż więcej

Jacie smak dzieciństwa ,,Po Chińsku", bo tak nazyał je ktoś w programie kulinarnym dwadzieścia kilka lat temu. :) Dziś pomyślałam o nich ale nie pamiętałam co było w nich, tamten przepis był prostrzy. Dzięki :)