Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

placki ziemniaczane po węgiersku

Tekst i foto pchełka 09-01-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
3-416 złprosty120 min.?

Składniki:

Na placki: 7 ziemniaków, 1 duża cebula, 2 łyżki mąki pszennej, 2 jajka, sól, pieprz, olej do smażenia.
Na sos węgierski: 40 dag wołowiny, ok. 200 ml wody, 1 łyżeczka przecieru pomidorowego, liść laurowy, sól, pieprz, ostra papryka (sypka)

Jak przyrządzić:

Placki: ziemniaki zetrzeć na najmniejszych oczkach na tzw. papkę, dodać cebulę pokrojoną w kosteczkę, dodać mąkę i jajka oraz przyprawy i wszystko dokładnie wymieszać. Następnie smażyć na małym ogniu, aż placki będą brązowe z obu stron.

Sos węgierski: wołowinę pokroić jak to woli w kostkę, paseczki itp. Wlać do garka olej i wrzucić wołowinę. Dusić na małym gniu ok 15 min. Następnie wlać wodę, posolić, dodać pieprz, liść laurowy i przecier pomidorowy i dusić ok. 1,5-2 h. Następnie dodać ostrą paprykę (wg uznania, zależy jak kto lubi, ja lubię bardzo ostro, więc daję od 2 do 3 łyżeczek). Podusić jeszcze ok. 10 min.

Na usmażone placki wlać gęsty sos węgierski i smacznego:))

Czas przygotowania:

Placki robi się bardzo szybko, natomiast wołowina musi się długo dusić, żeby była odpowiednio miękka. Czas przygotowania (bez samoczynnego duszenia wołowiny) to 20-30 min.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 09.01.2006 Anna

DZIEKUJE za przepis, jedlismy te placki dobre pare lat temu w Polsce i jakos nigdy nie moglam znalesc przepisu. Bedziemy je mieli dzisiaj na obiad. Anna

Zgłoś 07.06.2006 Smakosz

to "bleee" to jakis duren napisal, zastanawiam sie czemu ludzie sa tacy zlosliwi??!!!Placki prze prze przepyszneeeeeeeeeeeee mniammmmmmmm;p;p;p;p cudo :))))

Zgłoś 10.06.2006 beata

jeśli chodzi o placki po węgiersku to są ardzo smaczne można jeszcze zrobić do tego suróweczke i ładnie przybrać i jest super

Zgłoś 01.09.2006 Gonia

Moja mama zawsze robi takiego wielkiego placka na całą patelnię i polewa go sosikiem takiego właśnie przepisu z wołowinka, jest bardzo miękka. Na to opcjonalnie dajemy łyżkę gęstej śmietany i po... Pokaż więcej

Moja mama zawsze robi takiego wielkiego placka na całą patelnię i polewa go sosikiem takiego właśnie przepisu z wołowinka, jest bardzo miękka. Na to opcjonalnie dajemy łyżkę gęstej śmietany i polewamy dla przybrania calość ketchupem. Pyszotka. Polecam.

Zgłoś 15.01.2009 goska

sa super

Zgłoś 19.11.2007 EVA

Właśnie pichci mi się w kuchni sosik zobaczymy jaki będzie efekt końcowy, do sosiku dodam od siebie papryke pokrojoną w paseczki i pieczarki....

Zgłoś 11.03.2008 Paulina

Bardzo smaczne zmieniłam co nie co ale sos z przepisu rewelacja, moj chłopak sie zajadał az mu sie uszy trzesły :-)

Zgłoś 01.06.2010 basia

witam. wolowiny nie trzeba dusic przez dlugi czas. rownie dobrze mozna smazyc przez kilka minut i tez bedzie miekka.

prosze pamietac ze wolowina ma takie zycie po wrzuceniu na goraco pate... Pokaż więcej

witam. wolowiny nie trzeba dusic przez dlugi czas. rownie dobrze mozna smazyc przez kilka minut i tez bedzie miekka.

prosze pamietac ze wolowina ma takie zycie po wrzuceniu na goraco patelnie:

mieciutka - miekka - srednia (ok 7 minut - zalezy od wielkosci kawalka miesa) - sredniotwarda - twarda -.... 45 min... -nadal twarda.... - miekka