Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Placki ziemniaczane z boczniakami

09.02.2011

Zimą czasem ze skóry wyłazimy, by sobie umilić pysznym jedzonkiem szare dni. Placki ziemniaczane o tej porze roku to dobre rozwiązanie, trzeba tylko coś miłego na nich położyć. Na przykład boczniaki z cebulką i śmietaną. Pycha! Danie niedrogie i miło sycące. Wystarczy i dla domowników, i dla gości.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
420 złśredni45 min.wysoka

Składniki:

Placki:

1 kg ziemniaków,
4 łyżki mąki pszennej,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
1 jajo,
1 cebula,
sól i pieprz,
3 łyżki szczypiorku.

Sos:

30 dag boczniaków,
1 spora marchew,
1 cebula,
1 szklanka śmietany 18%,
2 łyżki masła,
olej do smażenia placków,
sól i pieprz.

Jak przyrządzić?

Najpierw szykujemy farsz.

Boczniaki myjemy, suszymy i siekamy.

Cebulę i marchew myjemy, obieramy.

Cebulę kroimy w drobną kostkę, a marchewkę ścieramy na tarce.

Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy grzyby, gdy woda odparuje, dodajemy cebulę.

Smażymy całość, aż cebula uzyska lekko złoty kolor.

Wtedy dodajemy marchewkę, smażymy jeszcze przez 3-4 minuty, doprawiamy solą i pieprzem.

Wlewamy 2 łyżki wody, przykrywamy i dusimy jeszcze 15 minut.

Pod koniec duszenia dodajemy śmietanę i mieszamy.

Ziemniaki i cebulę na placki myjemy, obieramy i ścieramy na drobnej tarce.

Dodajemy obie mąki, jajo, sól i pieprz i dokładnie mieszamy.

Na rozgrzanym oleju smażymy placki wielkości całej patelni.

Na gorące placki nakładamy farsz i składamy je na pół.

Jak podawać?

Podajemy posypane szczypiorkiem.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 09.02.2011 dziadek

@Raz Putin:

Chyba doczekaliśmy się godnego następcy niejakiego "leo", potocznie leonem zwanego.

Nareszcie. A już myślałem że nie dożyję.

Ale mi ulżyło!

Zgłoś 10.02.2011 witek pr.

Witam Wesołą Gromadkę z Marnej Olewki.

Cóż to za wspaniały interlokutor nam się objawił. Na dodatek purysta i stylista. Nie bądźcie dla niego niedobrzy przyjaciele. Trzeba docenić jej/jego... Pokaż więcej

Witam Wesołą Gromadkę z Marnej Olewki.

Cóż to za wspaniały interlokutor nam się objawił. Na dodatek purysta i stylista. Nie bądźcie dla niego niedobrzy przyjaciele. Trzeba docenić jej/jego kreatywność, profesjonalizm i niewątpliwy polot. Już sam nik mówi wiele, rozgrzewa umysł, prowokuje wyobraźnię, a co dopiero dalsze treści postów, mieniące się perełkami stylistyczno/gramatyczno/ortograficznymi.

Uff. Prawdziwe śniadanie z mistrzem mi się dziś rano trafiło. Przepojony zachwytem popadam w zadumę nad swoją marnością. Jak tak dalej pójdzie to zostanę Trapistą. Albo po prostu napiję się więcej piwa? I tak to zrobię bo łikend za pasem. Ale żebym tak sam nie pił to napijcie się ze mną drodzy przyjaciele.

Więc CYKKKK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Zgłoś 04.03.2011 Hasia

Zobaczyłam,to jest dobry przepis na placki ziemniaczane i mogą być ze wszystkim ,nawet z łososiem czy gulaszem.

Zgłoś 22.02.2011 jola

Droga Pani Zuzo, środek zimy,a tu zapomniane przez wielu grzyby boczniaki. Podziwiam Pani twórczość korzystam z przepisów przeważnie udanych,a zachęca mnie wygląd potraw i oryginalność. Jutro u ... Pokaż więcej

Droga Pani Zuzo, środek zimy,a tu zapomniane przez wielu grzyby boczniaki. Podziwiam Pani twórczość korzystam z przepisów przeważnie udanych,a zachęca mnie wygląd potraw i oryginalność. Jutro u mnie będą placki z boczniakami,zapraszam chętnych.

Zgłoś 14.02.2011 IP

Placuszki pyszne!!!