Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Placki ziemniaczane z niespodzianką

Tekst i foto Emilka 23-02-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?8 zł-? min.duża

Składniki:

Placki:
- 1 kg ziemniaków
- jajo
- 3 łyżki mąki
- mała cebula
- smalec lub olej do smażenia, sól
Nadzienie:
- półtorej szklanki posiekanego pieczonego albo gotowanego mięsa
- 2 łyżki oleju
- mała cebula
- ząbek czosnku
- 3 łyżki sosu sojowego
- 5 dag rodzynków
- tabasco lub chili

Jak przyrządzić:

Ziemniaki utrzeć i wymieszać z posiekaną cebulą i pozostałymi składnikami.
Nadzienie: usmażyć na szklisto na oleju drobno posiekaną cebulę, dodać rozgnieciony czosnek, następnie mięso, sos sojowy, przyprawy i rodzynki. Dusić 5 minut.
Z ciasta smażyć placki, nakładać pośrodku nadzienie, składać, jeszcze chwilę razem podgrzewać i podawać gorące.

Jak podawać?

z surówkami
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 23.07.2005 Ja

RODZYNKI !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

weś uszanuj

Zgłoś 23.07.2005 Emilia

rodzynki podaje się zarówno na ostro jak i słodko. radzę najpierw spróbować. pozdrawiam!

Zgłoś 19.02.2011 hotchilli

Może i rodzynki pasują do wszystkiego ale zepsuć kultową, narodowa potrawę to już przesada!!!!!!!!