Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Placuszki drożdżowe

Tekst i foto Danka Daniłowska 08.04.2010

Ostatnio w moim domu placuszki drożdżowe są numerem jeden. Wszyscy je lubią i nie mogą się doczekać następnej usmażonej porcji. Znikają z talerza w mgnieniu oka. Delikatne, pulchne, obficie posypane cukrem pudrem są znakomitym daniem na każdą porę dnia. Najlepiej smakują świeże i ciepłe.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
4-611 złśredni90 min.wysoka

Składniki:

0,5 kg mąki,
1,5 szklanki mleka,
3 jajka,
3 łyżki cukru,
1 łyżka oleju,
łyżeczka cukru waniliowego,
5 dag drożdży,
olej do smażenia,
0,5 szklanki cukru pudru.

Jak przyrządzić?

Mleko podgrzać.

Drożdże rozpuścić z trzema łyżkami ciepłego mleka i łyżeczką cukru.

Mąkę przesiać, dodać rozpuszczone drożdże, jajka, cukier, cukier waniliowy i ciepłe mleko.

Ciasto wyrabiać energicznie około 10 minut.

Pod koniec wyrabiania dodać łyżkę oleju.

Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Musi podwoić swoją objętość.

Olej rozgrzać na patelni.

Ciasto nabierać łyżką, za każdym razem moczyć ją w zimnej wodzie.

Placuszki smażyć na złoty kolor na wolnym ogniu, żeby się upiekły w środku.

Usmażone rozkładać na papierowych ręcznikach, aby usunąć nadmiar tłuszczu.

Jak podawać?

Przed podaniem obficie posypać cukrem pudrem.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 30.09.2011 Marta

Super przepis:) placuszki wyszły rewelacyjne, cała rodzinka sie zajadała:)

Zgłoś 08.08.2011 Dagmara

Witam!

Dzisiaj wieczorem zrobiłam placuszki.Pozostały tylko 4...Rewelacyjny przepis.Po raz pierwszy mi wyszły. Dziękuję.Pozdrawiam

Zgłoś 08.04.2010 Basia z zagranicy

To mój smak z dzieciństwa.:)

Zgłoś 08.04.2010 laryssa

U mnie nazywamy je pampuchami. Uwielbiam je. Przypomniały mi się stare dobre czasy.

Zgłoś 08.04.2010 Magda

Pychotka!!! ja proponuje dodać do ciasta pokrojone w kosteczke jabłka. są wtedy jeszcze pyszniejsze :)

Zgłoś 08.04.2010 bożenna

Drożdżowe racuszki są pyszne. Ja robię podobne, tylko do wyrobionego ciasta dodaję dużo pokrojonych kwaskowatych jabłek, są przepyszne!!!!! Mmmmm koniecznie muszę usmażyć.........:)

Zgłoś 08.04.2010 Ja

Do ciasta można dodać pokrojone jabłka i banany. W sezonie letnim drylowane wiśnie. Są pyszne, polecam.

Zgłoś 08.04.2010 a te jablka

to dodac przed wyrosnieciem ciasta czy po?

Zgłoś 08.04.2010

Przed wyrośnięciem.

Zgłoś 08.04.2010 dziadek

Pani Danko, co to ma być? Jakiś masakryczny terror w Pani domu?

W kółko placuszki i placuszki, we dnie i w nocy.

"Wszyscy je lubią i nie mogą się doczekać następnej usmażonej po... Pokaż więcej

Pani Danko, co to ma być? Jakiś masakryczny terror w Pani domu?

W kółko placuszki i placuszki, we dnie i w nocy.

"Wszyscy je lubią i nie mogą się doczekać następnej usmażonej porcji."

Taaa, już to widzę, po kilku dniach napychania domowników tymi placuszkami.

Ja rozumiem że wycinacie krytykę, ale żeby takie rzeczy własnej rodzinie robić?

To nieludzkie!

Zgłoś 08.04.2010 jak tak o wisniach

gadacie..

to hmmm, musze sie przyznac, ze wczoraj napoczelam wisnioweczke wlasnej roboty

chyba za mocna jest...bo mimo, iz bez pestek to tez potrafi roznosci z czlowiekiem zrobic ;)

Zgłoś 08.04.2010 Raz Putin

No tośmy sobie popisali,

wiśniówka powiadasz, hmmm....

Zgłoś 09.04.2010 She

pyszne.....mmm..a ja polewam racuszki sosem zrobionym z twarożku chudego ,z miodem i jogurtem naturalnym...Polecam!:)

Zgłoś 09.04.2010 nella

Ja to nazywam RACUCHAMI

Zgłoś 09.04.2010 Rasta

heh racuchy jak u babci:) przypomina mi się dzieciństwo:D też czasami takie robię, ale czasami też lubię dodać do nich coś nowego, poeksperymentować. zamiast sezonowych owoców wolę egzotyczne ra... Pokaż więcej

heh racuchy jak u babci:) przypomina mi się dzieciństwo:D też czasami takie robię, ale czasami też lubię dodać do nich coś nowego, poeksperymentować. zamiast sezonowych owoców wolę egzotyczne racuszki z bananami:P od razu czuć latem w kuchni.

Zgłoś 09.04.2010 ona

a ja nie moge bo smażone, kamienie w woreczku

Zgłoś 11.04.2010

Na Kociewiu mówi się o nich RUCHANKI

(bo przy pieczeniu się poruszają)

Zgłoś 13.04.2010

u mnie e domu mówi się na nie Pępuchy

Zgłoś 19.05.2010 pessstka

Pampuchy to sa kluchy drozdzowe na parze, a nie smazone racuchy

Zgłoś 02.06.2010 Elka

hm..a mozna je upiec w piekarniku bez tłuszczu????????

Zgłoś 09.07.2010 ktoś

Jakiej konsystencji ma być ciasto?

Zgłoś 14.10.2011 Basia M.

Rewelacyjne są :) Pyyyszne!

Zgłoś 26.04.2012 zylka

smaczne, ale trochę za mało słodkie i jak na mój gust za dużo drożdży- strasznie mocno je czuć,za mocno, bo w zasadzie nie czuć niczego innego