Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Placuszki z cukinii z fetą i łososiem

10.06.2010

Młoda cukinia, która pojawiła się właśnie w sprzedaży, jest doskonałym dodatkiem do wielu potraw. Jedną z nich są placuszki przekładane kremem z fety. Te efektowne danie przygotuje bez żadnego problemu nawet początkujący kucharz. Połączenie delikatnej cukinii ze słonym, wyrazistym serem feta i łososiem daje zaskakujący rezultat i smakuje wybornie.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
419 złprosty30 min.średnia

Składniki:

2 małe cukinie,
1 czerwona papryka,
2 jajka,
2 czubate łyżki mąki,
2 łyżki pokrojonej natki pietruszki,
3 łyżki gęstej śmietany,
pół opakowania serka feta,
10 dag łososia,
sok z połowy cytryny,
sól, pieprz,
olej do smażenia.

Jak przyrządzić?

Cukinię dokładnie umyć i zetrzeć na tarce jarzynowej.

Paprykę pokroić w drobną kostkę.

Do warzyw dodać mąkę, jajka, natkę pietruszki, doprawić solą i pieprzem.

Wszystko dokładnie wymieszać.

Na rozgrzanym tłuszczu formować placuszki i smażyć na złoty kolor po obu stronach.

Ser feta rozetrzeć ze śmietaną i sokiem z cytryny na jednolitą masę.

Usmażony placuszek smarować kremem z fety i przekładać drugim.

Wierzch udekorować pozostałym kremem i kawałkiem łososia.

Jak podawać?

Podawać na ciepło.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 06.07.2010 hypnotic

pewnie będą wypasione:) zrobię dziś. pytanie tylko, czy mój mąż się tym nasyci... :/

Zgłoś 03.01.2011 BEATA

JESZCZE NIE ZROBIŁAM ALE CZYTAJĄC PRZEPIS TO JESTEM PEWNA ŻE BĘDĄ DOBRE A CO DO MĄKI TO LOGICZNE ŻE TRZEBA WYCZUĆ JAK W PLACKACH ZIEMNIACZANYCH

Zgłoś 17.06.2010 Ja

Fajne placki, zrobię mojemu chlopakowi.

Zgłoś 10.06.2010 Agathos L.

A dlaczego ma być cebula, chcesz to sobie ją dołóż do swoich placków, w składnikach nie ma cebuli.

Zgłoś 11.06.2010 Do Bartolomijo

To źle Cię uczyli:

PWN

dag «symbol jednostki masy dekagram»

Zgłoś 15.06.2010 ninka

zrobiłam wczoraj i prawdę mówiąc rewelacji nie było... nie ma to jak cukinia krojona w 0,5 cm plastry, posolona, po tym jak zmieknie obtacza się ją w cieście z maki i jajek i na patelnię... o n... Pokaż więcej

zrobiłam wczoraj i prawdę mówiąc rewelacji nie było... nie ma to jak cukinia krojona w 0,5 cm plastry, posolona, po tym jak zmieknie obtacza się ją w cieście z maki i jajek i na patelnię... o niebo lepszy wynik :):) polecam

Zgłoś 17.06.2010 Monika

Nigdy nie mogę doczekać się cukinii, bardzo lubię placki i wymyślam różne dodatki, ten zamieszczony skład również mi się podoba.

Zgłoś 10.06.2010 gościu

kobieto!!!!!!!!!!!!! masz jakis problem z warstwami cebuli!!????

Zgłoś 11.06.2010 Bartolini Bartłomiej

Co oznacza skrót,,dag''? Jeśli chodzi o dekagramy to skrót powinien być napisany,,dkg''. Tak mnie uczono w szkole.

Zgłoś 10.06.2010 wenia

Ja tez najbardziej lubię zwykłe placki ziemniaczane. Ze śmietaną i cukrem. mniam....

Zgłoś 10.06.2010 gościu

nie pomyliły mi sie zadne przepisy czytac ze zrozumieniem!!!!!!!!!! czy wy w ogole wiecie, wiecie co to jest prawdziwa cebula, z warstwami?? he????

Zgłoś 11.06.2010 Zdziwiona

Te paskudne babska na banerze na górze to reklama testu zdrowia, szkoda, że po wykonaniu testu trzeba im wysłać sms-a, żeby dostać wyniki.

Zgłoś 10.06.2010 Agathos L.

Pomyliły ci się przepisy kolego.

Zgłoś 10.06.2010 rozenka

Wole wersję wegetariańską bez łososia. Wygląda bardzo smakowicie, ale sądzę, że jeden przełożony placek to wystarczająca porcja. Dwóch bym nie zjadła:>)

Zgłoś 16.06.2010 Marta

Wypróbowałam, placuszki- super - tylko trzeba znacznie więcej maki dodać niż w przepisie ponieważ w innym wypadku ropadają się w czasie smażenia !!! A więc więcej mąki. Nie dodałam tez papryki.... Pokaż więcej

Wypróbowałam, placuszki- super - tylko trzeba znacznie więcej maki dodać niż w przepisie ponieważ w innym wypadku ropadają się w czasie smażenia !!! A więc więcej mąki. Nie dodałam tez papryki. A zamiast łososia - dodałam (oczywiście surowego!) pokrojonego w kawałki pomidora. Bardzo fajny zestaw wyszedł. POLECAM.

Zgłoś 17.06.2010 Zośka

Wyglądają świetnie, ziemnaczane już mi sie znudzily, ale też są dobre (z młodych ziemniaczków), miam.

Zgłoś 18.06.2010 Beata

Dzisiaj kupiłam śweżuteńką cukinię, spr€buję te placki, chociaż nie jestem dobrą kucharką. Obiecuję , spróbuję.

Zgłoś 18.06.2010 Wojtek

Robimy grilla, może macie jeszcze jakieś pomysły, dziewczyny palą się do roboty.

Zgłoś 21.06.2010 Krakowianka jedna...

Ufff.w końcu jakis przepis bez cebuli.

Jak ja nienawidzę cebuli!!!!

Zgłoś 06.07.2010 hypnotic

zrobiłam. są całkiem w porządku. Ilość mąki zależy od wielkości cukinii jbc;)

W smaku są całkiem dobre(chyba nie jestem przyzwyczajona do smaku smażonej cukinii), także moim zdaniem są po... Pokaż więcej

zrobiłam. są całkiem w porządku. Ilość mąki zależy od wielkości cukinii jbc;)

W smaku są całkiem dobre(chyba nie jestem przyzwyczajona do smaku smażonej cukinii), także moim zdaniem są po prostu dobre, zato moja sąsiadka-Basia :D powiedziała że są zaje**ste i że chce linka:D (pewnie będzie to czytać:D:D:D więc powiem na forum. PYSZNE CIASTA PIECZESZ!!!! ) :D

Zgłoś 06.07.2010 hypnotic

jak dla mnie były dobre bez szaleństw. Może dlatego, że nie jadłam cukinii smażonej.. Za to moja sąsiadka- Basia powiedziała,że są zaje**ste i poprosiła o link :D

Zgłoś 04.08.2010 Wieslawa

Placuszki są fantazją.Jedynie co trzeba podpowiedzieć to ilość mąki do wielkości cukinii a potem to tylko bardzo rozgrzany tłuszcz,który w czasie pieczenia już zmniejszamy.Powodzenia.

Zgłoś 02.09.2010 ka-ma

nic specjalnego w sumie, w ogole nie czuc cukini

Zgłoś 30.09.2010 robaczek

Placki -super!! faktycznie, maki " na oko" w zaleznosci od ilosci cukinii, ale wynik rewelacyjny, fantazyjny i niezwykly! a ci co mowia ze przecietny poprostu albo sie nie znaja, albo ... Pokaż więcej

Placki -super!! faktycznie, maki " na oko" w zaleznosci od ilosci cukinii, ale wynik rewelacyjny, fantazyjny i niezwykly! a ci co mowia ze przecietny poprostu albo sie nie znaja, albo zle wykonali przepis...albo faktycznie nich sobie jedza te obtoczone krazki w mace... ja poprosze autora o wiecej przypisow! serdecznie pozdraiam i dziekuje za pomysl na placki :)

Zgłoś 23.10.2010 ed

a ja mysle zeby zrobic bez mąki ;) wg zasady MM

Zgłoś 14.03.2017 gość

Ktos napisal, ze bez máki.... Rzeczywiście może tak być, moja mama plenzy robi bez dodatku makii są najlepsze placki na swiecie

Zgłoś 14.03.2017 gość

I sobie zapomniałam dodać ze ważne jest na jakich oczkach tarki się uciera... Bo jak wychodzi papka to maka jest niekonieczna

Zgłoś 14.03.2017 gość

Dkg????

Zgłoś 14.03.2017 gość Alicia

Chciałam powiedzieć ze nie wszedł caly kom. Dkg???? Co to jest???? Dag oczywiście poprawnie