Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Placuszki z cukinii z fetą i miętą

Tekst i foto Magdalena Pomorska 03.09.2013

Oryginalny smak, który pokocha cała rodzina. Cukinia to łatwo dostępne warzywo, które często hodowane jest w przydomowych ogródkach lub na działkach. Okazuje się, że z cukinii można wyczarować pyszne przekąski dla całej rodziny. Przepis na placuszki z cukinii z fetą i miętą jest bardzo prosty, a efekt zaskoczy najbardziej wymagających smakoszy. Przygotowanie takiego posiłku zajmie około 45 minut, a placuszki smakują równie dobrze zaraz po usmażeniu, jak i następnego dnia.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
310 złprosty45 min.średnia

Składniki:

dwie średnie cukinie, opakowanie sera typu feta, 2 jajka, 4 łyżki mąki, pieprz, sól czosnkowa, szczypta ostrej papryki, olej lub oliwa do smażenia, 2 łyżki posiekanej świeżej mięty.

Jak przyrządzić?

Zależnie od dostępnych akcesoriów w kuchni możesz wszystko przygotować w jednym mikserze, najpierw siekając cukinie, a potem dodając fetę, jajka, przyprawy, miętę i mąkę. Możesz również zetrzeć na tarce warzywa, dodać rozbełtane jajka, mąkę, przyprawy i dokładnie wymieszać. Placki smaż na rozgrzanej patelni, aż się zarumienią. Gotowe odłóż na talerz z ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar oleju.

Jak podawać?

Jako dodatek do placuszków polecamy jogurt grecki lub dip z jogurtu greckiego i czosnku. Źródło zdjęć: cookyourdream.com
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 09.09.2013 gość

właśnie je zrobiłam i wyszły pyszne mieta dodaje im naprawde oryginalności

Zgłoś 07.05.2014 Ola

Smaczne,właśnie takie lubię a do tego jogurt grecki Pilos z Lidla i danie gotowe.