Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Placuszki z zielonego groszku

Tekst i foto Zuza Gałuszka 08.08.2013

Sposób na tanie danie - pół puszki zielonego groszku, nieco białego sera, plus dodatki sprawiające, że da się z tego usmażyć placuszki, czyli jajko i trochę mąki. Koszt posiłku dla 4 osób to jakieś 6 złotych, więc danie zasługuje na miano „niemal za darmo”, ale smak już taki tani nie jest. Zestawienie smaków groszku i białego sera jest zaskakująco udane, a gotowe placuszki można polać ulubionym sosem na bazie jogurtu, dodatkowo uszlachetniając ich smak.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
46 złśredni20 min.wysoka

Składniki:

30 dag białego sera, pół puszki zielonego groszku, 2 łyżki bułki tartej, 2 łyżki mąki, 2 łyżki śmietany, 2 jajka, szczypta gałki muszkatołowej, sól, pieprz, 1/3 szklanki oleju.

Jak przyrządzić?

Ser przekładamy do salaterki, dodajemy jajka i bułkę tartą i miksujemy. Następnie dodajemy mąkę, a jeśli ciasto zrobi się zbyt gęste, by dalej je miksować, dodajemy odrobinę śmietany. Do masy wsypujemy zielony groszek, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Całość dobrze mieszamy widelcem, nie przejmując się, że zgniatamy groszki. Masa będzie dość luźna i mokra, więc nakładamy ją na rozgrzany olej łyżką, a następnie lekko uklepujemy, by placuszki były płaskie. Smażymy przez 1-2 minuty z każdej strony, by placuszki uzyskały złoty kolor.

Jak podawać?

Podajemy solo, z sosem jogurtowym, albo z ziemniakami i gotowaną marchewką.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 07.03.2017 fdggf

http://przepisybabci.com - tu macie trochę starych sprawdzonych przepisów