Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Pleśniak

Tekst i foto bbp 31-10-2002

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
20? złprosty50 min.?

Składniki:

- 3 szklanki mąki,
- 25 dkg margaryny,
- 1 i 1/2 szklanki cukru,
- 5 jajek,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- łyżka kakao,
- 15 dkg jabłek.

Jak przyrządzić:

Mąka + proszek + 1/2 szklanki cukru + margaryna+żółtka=ciasto.
2/3 ciasta wyłożyć na blachę, (jeżeli jest kruche układać po kawałku). Pozostałe 1/3 podzielić na 2 części. Do jednej z nich dodać kakao i włożyć obie części do zamrażalnika na pół godziny.
Na ułożone na blasze ciasto układać potarte jabłka. Schłodzone białe ciasto zetrzeć na tarce na jabłka. Następnie z białek i 1 szklanki cukru (ja daję tylko 3/4 szklanki)ubić pianę, którą nakładamy na ciasto. Później ciemne ciasto ścieramy na tarce na pianę. Piec od 45 do 50 min. Nie przypalić.

Pierwszą warstwę ciasta można wcześniej podpiec w piekarniku ale ja nigdy tego nie robię.
Można zamiast jabłek dać ser.

Smacznego!

Uwagi:

Bardzo dobrym dodatkiem są włoskie orzechy dodane do piany z białek lub ułożone na górze ciasta.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 04.03.2003 Gra

Ja ścieram cisto tylko druga i trzecia warstwe. Dzem oczywiście porzeczkowy lub powidła. Dzięki za podpowiedź tej piany z kislem

Zgłoś 22.01.2003 elzunia

prawdziwy pleśniak musi być z dżemem z czarnej porzeczki - dla ułatwienia podzielone ciasto na 3 części zamrażam i ścieram po kolei w trakcie wykonywania na tarce o dużych oczkach, łatwiej i szy... Pokaż więcej

prawdziwy pleśniak musi być z dżemem z czarnej porzeczki - dla ułatwienia podzielone ciasto na 3 części zamrażam i ścieram po kolei w trakcie wykonywania na tarce o dużych oczkach, łatwiej i szybciej

Zgłoś 18.01.2003 ewciak

Przecież pleśniak to nie ciasto z jabłkami!!To nie szarlotka!!Do prawdziwego pleśniaka dodaje sie dżem z czarnej pożeczki. Piana z białek lepiej smakuje z kisielem truskawkowym lub wiśniowym (ws... Pokaż więcej

Przecież pleśniak to nie ciasto z jabłkami!!To nie szarlotka!!Do prawdziwego pleśniaka dodaje sie dżem z czarnej pożeczki. Piana z białek lepiej smakuje z kisielem truskawkowym lub wiśniowym (wsypać proszek), a do tego dodaję jeszcze wiórki. Pychotka!!!! Mój facet to uwielbia!!

Zgłoś 06.01.2003 barbara

Uważam ,że w składnikach potrzebnych do ciasta za mało jest jabłek. Można dodać mus z jabłek.

Zgłoś 30.12.2002 Julia

zamiast owocow leniwi moga dodac po prostu dzem wisniowy, ja tak robie a i tak wszyscy zachwycaja sie ciastem

Zgłoś 11.11.2002 sylwia

Do piany z białek można dodać budyń smietankowy lub waniliowy w proszku gdy piana jest już ubita.

Zgłoś 04.11.2002 Mizeria

Zamiast jabłek dodaję duuużo wiśni.Rewelacja!

Można do tego sypnąć jeszcze agrestu, kwestia gustu.

Z jabłkami też robiłam, ale wtedy sypię mniej cukru.

A ciasto robię cał... Pokaż więcej

Zamiast jabłek dodaję duuużo wiśni.Rewelacja!

Można do tego sypnąć jeszcze agrestu, kwestia gustu.

Z jabłkami też robiłam, ale wtedy sypię mniej cukru.

A ciasto robię całe kakaowe i spód trochę jednak podpiekam, bo wiśnie są soczyste!

Zgłoś 01.11.2002 kasienka

zamiast jablek dodac powidla sliwkowe i na nie dodac orzechy wloskie -> super ;) polecam

Zgłoś 22.08.2004 Iness

Zamiast dżemów itp. polecam brzoskwinie z puszki - dobrze odsączone. To jest dopiero to!!!

Zgłoś 28.08.2004 Karneolka

Osobiście polecam z wegierkami, nie jest wówczas za łodki :)

Zgłoś 03.05.2005 Zaje

a ja pleśniaka najbardziej lubie robic z agrestem.... z kompotu :)

Zgłoś 22.06.2005 Karolina

Pleśniaka oczywiście robię od dawna. Jest pyszny, ale tylko z dżemem porzeczkowym i dużą ilością bakalii.Pyszne!!!

Zgłoś 22.06.2005 ana

...bla bla bla.... barb- ma rację!

Zgłoś 23.06.2005 Maciek

Wy się nie znacie!Jabłkami?? Zamiast jabłek lepiej dać śliwki!!

Zgłoś 16.07.2005 justr

bleee!!!!!!!!! PLEŚNIAK SAMA NAZWA JUŻ ZNIECHĘCA

Zgłoś 05.08.2005 beata

najlepsza piana bez uzdatniaczy.Tylo piekarnik musi być nagrzany do 200 stopni i dopiero wkładam ciasto.

Zgłoś 07.08.2005 kachachacha

Przepis jest okej ale do ciasta proponuje dodac 1/4 szklanki cukru krysztalu, a do piany z bialek 1/4 (albo nawet mniej) szklanki cukru pudru. Wtedy bedzie okej.

Zgłoś 12.08.2005 Aga

Dla mnie pleśniak najlepiej smakuje z dżemem porzeczkowym, a wierzch proponuję posypać delikatnie cukrem pudrem.

Zgłoś 04.09.2005 szee

dzizas... w zyciu nie jadlam nic rownie slodkiego... chodzi o wersje z dzemem porzeczkowym... tfuuu... smietnik... smietnik... i jeszcze raz smietnik... Przysiegam... wlasnie skonczylam kawalek ... Pokaż więcej

dzizas... w zyciu nie jadlam nic rownie slodkiego... chodzi o wersje z dzemem porzeczkowym... tfuuu... smietnik... smietnik... i jeszcze raz smietnik... Przysiegam... wlasnie skonczylam kawalek i mam ochote na sloik musztardy ;-)

Zgłoś 04.09.2005 szee

c.d. wypowiedzi.. na marginesie dodam, ze byl to dzem niskoslodzony... tfuuu.. tfuuu

Zgłoś 22.10.2005 KRN

Swietny, konkretny przepis. Korzystam z niego zawsze, kiedy nie mam dostepu do swoich wlasnych przepisow, a kiedy jest dostep do Sieci (u dziewczyny). Co prawda w wersjach z innymi rodzajami owo... Pokaż więcej

Swietny, konkretny przepis. Korzystam z niego zawsze, kiedy nie mam dostepu do swoich wlasnych przepisow, a kiedy jest dostep do Sieci (u dziewczyny). Co prawda w wersjach z innymi rodzajami owocow lub dzemami moze okazac sie, ze gdzieniegdzie cukru jest zbyt duzo, ale w koncu kuchnia jest jednym wielkim polem do eksperymentowania i trzymanie sie scisle i z waga laboratoryjnaprzepisow jest co najmniej debilizmem. Trza miec, niestety, odrobine wyobrazni i smakowac ciasto przed upieczenienm, smakowac owoce (czy nie za slodkie, czy nie za kwasne)... i wyciagac z tego wnioski.

Jak dla mnie jeden z bardziej udanych przepisow.

Zgłoś 27.10.2005 Michcik_Kuchcik

Proponuje zamiast margaryny uzywac masla, wtedy ciasto nabiera pysznego maslanego aromatu...mniam:P

Zgłoś 19.11.2005 Agatka

Jak piec pleśniaka, żeby uzyskać chruszcząca pianę czyli bezowatą?

Zgłoś 11.03.2006 Madzia_lenia

Super przepis. Wysmienite ciasto! (Tylko, ze ja wole z dzemem. Czasami pieke pol na pol)

Zgłoś 13.03.2006 kuba >czeladnik cuk<

plesniak moze byc ze wszystkim jak to plesniak ale do białek zalecam troche wiubek kokosowych a nie kislu sprawdzcie jest supeb a ciasto dobrze jest nie zagniatac tylko zrobic cos na wzór kruszo... Pokaż więcej

plesniak moze byc ze wszystkim jak to plesniak ale do białek zalecam troche wiubek kokosowych a nie kislu sprawdzcie jest supeb a ciasto dobrze jest nie zagniatac tylko zrobic cos na wzór kruszonki jest jeszcze bardziej delikatniejsze

Zgłoś 25.03.2006 kamciatka

Ja zawsze do środkowej warstwy ciastka przed włożeniem do zamrażalnika dodaję galaretkę agrestową. Wtedy ciasto nabiera zielonego koloru i dopiero wygląda jak pleśniak ;)

Zgłoś 11.04.2006 sowi

Od 20 lat piekę pleśniaka i nigdy dla mnie nie będzie smaczny pleśniak ze serem lub jakimś dżemem.

Najlepszy mówię wam jest z jabłkami przesmażonymi albo z musem jabłkowym. Do tego propon... Pokaż więcej

Od 20 lat piekę pleśniaka i nigdy dla mnie nie będzie smaczny pleśniak ze serem lub jakimś dżemem.

Najlepszy mówię wam jest z jabłkami przesmażonymi albo z musem jabłkowym. Do tego proponuję dodać odrobinę cynamonu i cukru waniliowego a ilość cukru dodawać w zależnosci od rodzaju jabłek.

Wersja ciasta bez kakao jest też dobra, bo nie ma to jak pyszne, żółciutkie ciacho zrobione na bazie wiejskich jaj.

O dodawaniu kisielu lub budyniu do sztywnej pianki nie słyszałam ale chętnie sprubuję (ciekawy może być kolorek).

Smacznego!

Zgłoś 13.06.2006 nata

jak ktos się nie zna na pieczeniu i gotowaniu, to niech się lepiej nie wpisuje i nie poniża, bo teksty typu "jazda białasy" i inne (podejrzewam, że ich właścicielami sa paniowie) nie ... Pokaż więcej

jak ktos się nie zna na pieczeniu i gotowaniu, to niech się lepiej nie wpisuje i nie poniża, bo teksty typu "jazda białasy" i inne (podejrzewam, że ich właścicielami sa paniowie) nie ukazuja zbyt wysokiego IQ, a wręcz oscyluja między kretynizmem a lekkim upoślefdzeniem intelektualnym ( reszte niech sobie dopowiedzą autorzy głupich tekstów, jeżeli zrozumieja o co mi chodzi), a jak juz wcześniej wspomniano, to tylko dżem z porzeczki!!!

Zgłoś 30.06.2006 KRN

Oj, nie tylko, Nata. Osobiscie uwazam robienie ciast z dodatkiem dzemow za swego rodzaju lenistwo (choc zalezy, jaka w ciescie dzem ma pelnic funkcje). W przypadku plesniaka, kiedy owoce (lub dz... Pokaż więcej

Oj, nie tylko, Nata. Osobiscie uwazam robienie ciast z dodatkiem dzemow za swego rodzaju lenistwo (choc zalezy, jaka w ciescie dzem ma pelnic funkcje). W przypadku plesniaka, kiedy owoce (lub dzem, marmolada, mus lub cos podobnego) pelnia bardzo duza role (dla porownania: tort, gdzie sa mniej wazne), stanowia wlasciwie o jego konkretnym smaku, stosowanie dzemow jest wedlug mnie troche nie na miejscu. Pewnie, ze da sie to zrobic i prawdopodobnie ciasto nie straci zbyt wiele na smaku, ale moim zdaniem nie ma to jak plesniak na owocach. Swieze to, czy ze sloika (lub mrozonki - zalezy od warunkow i pory roku), dla mnie zawsze beda lepsze od jakiegokolwiek dzemu.

Dla przykladu - dzis zrobilem plesniak na swiezych truskawkach, pol na pol z poziomkami.

Widzialem tutaj jeszcze kilka ciekawych pomyslow. Jeden z nich to dodanie do ubitego juz bialka wiorek kokosowych. Jesli ktos je lubi - jestem pewien, ze ucieszy sie z takiego dodatku. Jadlem kiedys sernik z taka 'piana kokosowa'. Nie upieklem go sam, niemniej znam efekt. Jest, jak dla mnie, pozytywny. Uzycie, zamiast margaryny, masla tez jest wedlug mnie bardzo trafione. Tyle ze tu trzeba uwazac, co sie kupuje. Najwyzsza wartosc 'masla w masle', jaka znalazlem w sklepie, to 82%... i takiego tez uzywam do ciast maslanych. To prawda, smak jest rewelacyjny. Hm... galaretka agrestowa w srodkowej czesci ciasta to tez ciekawy pomysl. Tyle ze warto byloby, zeby ciasto bylo wtedy oparte na agrescie, bo w innym przypadku... hm... mogloby dac ciekawe efekty smakowe... co wcale nie musi byc negatywnym efektem.

Ja sam lubie dodawac do ciasta kruchego cukier migdalowy. Pewnego razu zrobilem racuchy z jego dodatkiem. Wszyscy twierdzili, ze rewelacyjne, ale nie potrafia rozpoznac tego dodatkowego skladnika :-) Tu, w plesniaku, cukier migdalowy tez sie sprawdza. Hm... tyle ze robi go chyba tylko Delecta, i nie wszedzie mozna go kupic. Zrobilem sobie maly zapas, tak jak i cukru cynamonowego (tej samej firmy), bo tez sie ciekawie w ciastach (szarlotkowatych) sprawdza.

Zgłoś 11.03.2007 m

nie cierpię wiórków kokosowych i kisieli w pianie

Zgłoś 05.03.2007 Pestka

dlaczego niektózy tak głupio komentują tego pleśniaka,ajk chcecie z jabłkami to jedzcie z jabłkami,ja kocham pleśniaka nie z porzeczki tylko od parunastu lat z powidłami śiwkowymi.Superaśne.Komu... Pokaż więcej

dlaczego niektózy tak głupio komentują tego pleśniaka,ajk chcecie z jabłkami to jedzcie z jabłkami,ja kocham pleśniaka nie z porzeczki tylko od parunastu lat z powidłami śiwkowymi.Superaśne.Komu nie podobająie innowacje albo zmiany i ulepszenia to niech spada.Spróbujcie pleśniaka z powidłami śliwkowymi,pychota

Zgłoś 24.08.2006 renate

moze ktos mi napisac w jakiej blachce mam ten plesniak piec tzn.jak w okraglej to jaka srednica a jesli w prostokatnej to ile cm na ile cm. z gory dziekuje za widomosc

Zgłoś 24.08.2006 KRN

Piecz, renate, w prostokatnej, ok. 30x24. Jesli bedzie nieco mniejsza lub wieksza, tez nie powinno byc problemu. Ciasta w przepisie wychodzi dosc duzo i z pewnoscia starczy go na trzy warstwy ka... Pokaż więcej

Piecz, renate, w prostokatnej, ok. 30x24. Jesli bedzie nieco mniejsza lub wieksza, tez nie powinno byc problemu. Ciasta w przepisie wychodzi dosc duzo i z pewnoscia starczy go na trzy warstwy kazdej przecietnej blaszki mieszczacej sie w piekarniku. Powodzenia!

Zgłoś 22.10.2006 iwi24

mam pytanko czy kisiel musi byc zmieszany z piano i wlozony do piekarnika i czy to nic nie zrobi

Zgłoś 11.02.2007 esti

zamiast jablek polecam dzem porzeczkowy lub sliwkowy, warto tez dodac swieze owoce, porzeczki, winogrona

Zgłoś 17.03.2007 kuchcik

zamiast jabłek dodajcie mrożonch truskawek i jagód, albo agrestu, mówie wam rewelacja. A ciasto dobrze jest po upieczeniu zostawic na 15 minut w piekarniku lekko wyłączonym to ta ianka bardziej ... Pokaż więcej

zamiast jabłek dodajcie mrożonch truskawek i jagód, albo agrestu, mówie wam rewelacja. A ciasto dobrze jest po upieczeniu zostawic na 15 minut w piekarniku lekko wyłączonym to ta ianka bardziej zrobi się bezowa

Zgłoś 11.05.2007 LENCIA

bardzo prosty przepis.....kazdy jeden przepis na ciasto kruche z 4 szk.maki(duze),dzem z czarnej porzeczki.....ciasto po zagnieceniu podzielic na 3 czesci.....jedna czesc ciasta pozostawic wieks... Pokaż więcej

bardzo prosty przepis.....kazdy jeden przepis na ciasto kruche z 4 szk.maki(duze),dzem z czarnej porzeczki.....ciasto po zagnieceniu podzielic na 3 czesci.....jedna czesc ciasta pozostawic wieksze i wylozyc na dno formy na to rozsmarowac dzem ,nastepnie potrzec 2 czesc ciasta na to nastepna czesc dzemu i tak zrobic z trzecia czescia ciasta i dzemu (BLACHA JEST DUZA WIEC DODAJE 3 SLOICZKI DZEMU)na sam wierzch delikatnie nakladam piane z 7 bialek z dodatkiem cukru..........plesniak jest BARDZO prosty wystarczy odrobina fantazji!!!!

Zgłoś 28.07.2009 cukiernik

Szowi to co robisz to szarlotka, skoro robisz z jabłkami i cynamonem.

Najlepszy pleśniak wychodzi po dodaniu dżemu z czarnej porzeczki (własnej roboty a nie kupiony w sklepie).

Po... Pokaż więcej

Szowi to co robisz to szarlotka, skoro robisz z jabłkami i cynamonem.

Najlepszy pleśniak wychodzi po dodaniu dżemu z czarnej porzeczki (własnej roboty a nie kupiony w sklepie).

Ponadto polecam pleśniaka ze świeżymi owocami z czarnej porzeczki, jagód i malin...Należy je wymieszać, dodać odrobinę mąki ziemniaczanej (żeby z ciasta nie zrobiła się breja), do chętnych do smaku proponuje dodać odrobinę (niewielką ilość, żeby nie zniszczyc smaku świeżych owoców) galeretki o smaku owoców leśnych.

Smacznego:)

Zgłoś 07.07.2007 WeRkA

Ja jak robie to zamiast jabłek biore wydrelowane wiśnie i na nie daje dżem ze śliwek lub mali i posypuje startymi orzechami i w tedydaje piane i ścieram ostatnią część ciasta na to.:>

Pokaż więcej

Ja jak robie to zamiast jabłek biore wydrelowane wiśnie i na nie daje dżem ze śliwek lub mali i posypuje startymi orzechami i w tedydaje piane i ścieram ostatnią część ciasta na to.:>

Jest Pycha=>

Polecam....

Zgłoś 07.07.2007 WeRkA

Sorki nie napisałam że drugą część ciasta zcieram na orzechy i wtedy piane daję...:)

Zgłoś 28.09.2007 Hanulinka

Ja robię z marmoladą (wieloowocową) zamiast owoców czy dżemu. Ze względu na mniejszą zawartość wody niż inne produkty owocowe zmniejsza ryzyko zakalca :) Jest naprawdę pyszne i znika jeszcze prz... Pokaż więcej

Ja robię z marmoladą (wieloowocową) zamiast owoców czy dżemu. Ze względu na mniejszą zawartość wody niż inne produkty owocowe zmniejsza ryzyko zakalca :) Jest naprawdę pyszne i znika jeszcze przed ostygnięciem ;)

Zgłoś 03.11.2007 ditz

Ale w jakies temperaturze to piec?pozdrawiam

Zgłoś 01.10.2009 Ania

Pleśniak powinien być z dżemem porzeczkowym, bo inaczej to nie pleśniak tylko ciasto z owocami albo dżemem :D

Zgłoś 14.11.2008 albinka

właśnie upiekłam i ciacho i musze przyznac ze jest zniewalające... ciasto ładnie sie upiekło (wcześniej podpiekałam dolną warstwę). zamiast jabłek dałam wiśnie mrożone i wyszło wspaniale. chyba ... Pokaż więcej

właśnie upiekłam i ciacho i musze przyznac ze jest zniewalające... ciasto ładnie sie upiekło (wcześniej podpiekałam dolną warstwę). zamiast jabłek dałam wiśnie mrożone i wyszło wspaniale. chyba długo nie postoi ;)

Zgłoś 25.11.2007 IGA

Zamiast dzemu lub owocow do plesniaka dodaje sosu zurawinowego, oczywiscie wlasnej roboty...rewelacja, jest kwasny i pasuje idealnie do plesniaka! Polecam

Zgłoś 17.01.2008 isia

standardowo:

180 st C

Zgłoś 26.01.2008 Magda

Jak pleśniak to tylko dżem z czarnej porzeczki...ewentualnie z owoców leśnych...pychotka:)właśnie zabieram się za robienie

Zgłoś 20.02.2008 łukaszek

pierwsze słyszę o pleśniaku z jabłkami, to się nazywa wtedy SZARLOTKA.

Zgłoś 21.03.2008 Ewka

Najlepszy z najlepszych przepis na ciasto!!!!!

A do tego krótko, zwięźle i na temat! DZIĘKI!

Zgłoś 05.05.2008 mijagi134

pleśniak równie dobry jest ze śliwkami węgierkami, czerwoną pożeczką, jak i rabarbarem!!!

smaczengo;)

Zgłoś 20.05.2008 goska84

jak kruche musi byc to ciasto? bo jak robiłam to konsystencja wyszła jak w kruszonce do drożdzówki i nie wiem czy to dobrze czy źle :( dopiero się upiekł i będę rano wiedziała co mi z tego wyszł... Pokaż więcej

jak kruche musi byc to ciasto? bo jak robiłam to konsystencja wyszła jak w kruszonce do drożdzówki i nie wiem czy to dobrze czy źle :( dopiero się upiekł i będę rano wiedziała co mi z tego wyszło :) osobiście robiłam z rabarbarem :)

Zgłoś 21.05.2008

Ciasto bardzo dobre, zalapałam się tylko na dwa kawałki resztę rodzina pochłoneła:) Dziś zrobię troszkę inaczej a z brzoskwiniami bo uwielbiam je....

Zgłoś 17.06.2008 carpe_diem

a ja plesniaka zrobilam z rabarbarem:)))) od teraz tylko takie bede robic:)) polecam

Zgłoś 30.07.2008 Storki

A dla mnie to po prostu przepyszne,jedno z najlepszych ciasto na świecie-z czymkolwiek.I mam zamiar wypróbowac wszystkie możliwe wersje;)).POZDRAWIAM WSZYSTKICH PIECZĄCYCH;)!!!

Zgłoś 04.10.2009 Kasia 162

Cześć wszystkim:)

Jestem w dużej desperacji, pomożcie bardzo Was proszę. Otoż dzisiaj upiekłam pleśniaka i mi wyszedł zakalec. Niewiem co zrobiłam nie tak, bo oglądając wszystkie przepisy... Pokaż więcej

Cześć wszystkim:)

Jestem w dużej desperacji, pomożcie bardzo Was proszę. Otoż dzisiaj upiekłam pleśniaka i mi wyszedł zakalec. Niewiem co zrobiłam nie tak, bo oglądając wszystkie przepisy są prawie identyczne jak moj. Piana i gorna kakaowa warstwa ciasta wyszła idealnie, niestety spod i warstwa ciasta na dżemie wogole sie nie upiekła. Jest mokra i z zakalcem. Ja mroziłam ciasto( bez spodniej warstwy), może powinnam tylko schłodzić? W tym czasie kiedy trwało mrożenie blacha z ciastem ok. 1,5 godziny stała w ciepłej kuchni. Margaryna do ciasta była miękka i ciepła bo specjalnie wieczorem ją wyjęłam z lodowki żeby nie była twarda i dała się dobrze wyrobić. Prosze napiszcie mi co mogłobyć powodem tej porażki? Może powinnam najpierw upiec spod, wyłożyć dżem na to zetrzeć ciasto znow upiec ale tylko gorną częśc bez pieczenia spodu i potem wyłożyć pianę i zetrzeć ciasto kakaowe?

Zgłoś 04.10.2009 kasia162

A i zapomniałam dodać że ciasto robiłam w małej tortownicy z 2,5 szkl mąki i kostki margaryny. Może było za mało miejsca i zrobił sie zakalec? Chociaż itak było niskie:(

Zgłoś 09.02.2010 Eklera

Ja do pleśniaka od lat wykorzystuję to co zostaje z porzeczek w sokowniku( krócej trzymać na ogniu) . Potem do słoików i przez caly rok jak znalazł. Polecam.

Zgłoś 05.07.2011 Klara

Ja najbardziej lubię wersję z dżemem wiśniowym lub śliwkami, ale jadłam swego czasu z powidłami i było znakomite!

Zgłoś 07.10.2010 Dżoana

a moim zdaniem to te wszystkie osoby nawet nie spróbowały upiec to wyśmienite ciasto , ja piekę ten przysmak od piętnastu lat i moi wszyscy goście są zachwyceni.a jabłek dodaję dwa kilogramy,mn... Pokaż więcej

a moim zdaniem to te wszystkie osoby nawet nie spróbowały upiec to wyśmienite ciasto , ja piekę ten przysmak od piętnastu lat i moi wszyscy goście są zachwyceni.a jabłek dodaję dwa kilogramy,mniam mniam polecam

Zgłoś 28.03.2012 Anielka

Ciasto wychodzi rewelacyjne, proporcje idealne. Ja zamiast jabłek daję świeże śliwki albo rabarbar i ubijam tylko białka z dwóch jajek. Pychotka :) Bardzo dziękuję za ten świetny przepis.

... Pokaż więcej

Ciasto wychodzi rewelacyjne, proporcje idealne. Ja zamiast jabłek daję świeże śliwki albo rabarbar i ubijam tylko białka z dwóch jajek. Pychotka :) Bardzo dziękuję za ten świetny przepis.

Zgłoś 28.03.2012 Anielka

zapomianiałam dodać, że spodnią warstwę ciasta podpiekam w 180 stopniach przez 20 minut i po wyjęciu układam na to owoce.

Zgłoś 23.12.2012 gość

Dzięki za super przepis na pleśniaka! Ja troszkę zmieniam proporcje, całe ciasto dzielę na pół i potem jeszcze raz na pół. No i daje konfiturę z czarnej porzeczki ale co kto lubi :)