Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Polędwica nadziewana porem - obiad na komunię

06.05.2010

Jeśli podczas zbliżającej się komunii nie spodziewamy się na obiedzie kilkudziesięcioosobowej rodziny, bo zaprosiliśmy tylko najbliższych, możemy pokusić się o przygotowanie polędwicy wieprzowej w wersji świątecznej i wyjątkowo smacznej. Polędwica jest droga, ale warto ją podać. Por upieczony wewnątrz mięsa nabiera szlachetnego smaku i oddaje mięsu swój ostry, świeży aromat.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
450 złśredni60 min.średnia

Składniki:

4 małe pory,
4 małe polędwiczki,
½ szklanki bulionu warzywnego (może być z kostki),
30 dag masła.

Sos:


1 opakowanie twarożku jogurtowego (15-20 dag),
3 łyżki śmietany,
sól i pieprz.

Jak przyrządzić?

Pory dokładnie czyścimy i myjemy.

Odcinamy korzonki i zielone liście.

Wrzucamy do osolonego wrzątku na 3 minuty.

Osączamy.

Polędwiczki myjemy, suszymy, nacieramy solą i pieprzem.

W każdej polędwiczce wycinamy wzdłuż otwór za pomocą cienkiego noża lub szpikulca.

Wkładamy po jednym porze.

Masło rozgrzewamy na patelni i krótko obsmażamy polędwiczki z każdej strony.

Tak przygotowane mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy gorącym bulionem.

Pieczemy przykryte przez ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.

Po upieczeniu z naczynia odlewamy sos powstały w trakcie pieczenia, wyłączamy piekarnik, ale jeszcze przez jakiś czas trzymamy tam przykryte polędwiczki.

Sos z pieczenia wlewamy do rondelka, dodajemy twarożek, śmietanę i, jeśli trzeba, sól i pieprz.

Jak podawać?

Polędwiczki podajemy polane sosem, z pieczonymi lub gotowanymi ziemniakami.

Można je także zastąpić ryżem.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 18.06.2010 hasia

Wprawdzie już po komuniach,ale przepis przeczytałam wczoraj ,a dzisiaj kupiłam polędwiczkę wieprzową 42 dkg i chudego pora.Upiekłam jak trzeba ,bo te 45 min potrzebne jest również dla twardego p... Pokaż więcej

Wprawdzie już po komuniach,ale przepis przeczytałam wczoraj ,a dzisiaj kupiłam polędwiczkę wieprzową 42 dkg i chudego pora.Upiekłam jak trzeba ,bo te 45 min potrzebne jest również dla twardego pora. Polędwiczka wyszła genialnie .Dziękuję za delikatesowy ,oryginalny przepis.

Zgłoś 07.05.2010 pika

przecież to nie są polędwiczki wieprzowe tylko schab nadziewany porem polędwiczka to jest mała waży około 20 dkg ten łoś co napisał że 45 minut pieczenia to będą wióry on sam jest wiórem to jes... Pokaż więcej

przecież to nie są polędwiczki wieprzowe tylko schab nadziewany porem polędwiczka to jest mała waży około 20 dkg ten łoś co napisał że 45 minut pieczenia to będą wióry on sam jest wiórem to jest prawidłowy czas pieczenia w piekarniku domowym bez termoobiegu a w piecu konwekcyjnym to 25 minut radzę skorzystać z rad kulinarnych chyba że lubisz surowe mięso niedopieczone :)

Zgłoś 07.05.2010 wiesiek

kto piecze polędwiczki wieprzowe 45 minut?, po tym czasie to będzie wiór a nie mięso, auto chyba nie ma pojęcia o przyżądzaniu polędwiczek, bądż polędwicy

Zgłoś 07.05.2010 Raz Putin

do pika

Jesteś pewna?

Tak serio,serio?

Zgłoś 07.05.2010 Raz Putin

Pika,

w sumie to i tak miło z Twojej strony, ze raczyłaś używać spacji.

Starasz się, a to się liczy.

Schab powiadasz.

Dałaś mi do myślenia...

Zgłoś 08.05.2010 GaGa

Przepis lipa. Zmarnowane mięsko. A można je zupełnie lepiej przygotowac.

"Łikęt" * się zaczął, więc teraz pora na BBQ.

See Ya!

:)

Zgłoś 10.05.2010 Evka

Yy jakoś ten przepis średnio mnie przekonuje, może ze względu na małą ilość przypraw- jak dla mnie mięso musi być przyrządzone bardzo aromatycznie, inaczej nie ma smaku:| oprócz ziół, lubię mięs... Pokaż więcej

Yy jakoś ten przepis średnio mnie przekonuje, może ze względu na małą ilość przypraw- jak dla mnie mięso musi być przyrządzone bardzo aromatycznie, inaczej nie ma smaku:| oprócz ziół, lubię mięsa z różnymi sosami, czy dodatkiem wina. jeśli ktoś się ze mną zgadza polecam przepis np na polędwiczki w sosie winno śliwkowym- po prostu paluchy lizać, to jest coś dopiero.

Zgłoś 17.05.2010 bea

pika i wiesiek to wy chyba nie macie pojecia o gotowaniu, 45 minut to minimalny czas pieczenia miesa. Ciao Non sapete nulla approposito di cucinare. Ciao ciao

Zgłoś 25.05.2010 o rzeszty

45 minut pieczenia bedzie ok, bo temperatura jest nienajwyzsza, a mieso piecze sie w wilgotnej atmosferze od bulionu. taka poledwiczka, choc mala, jest dosc gruba, wiec raczej sie nie przesuszy.... Pokaż więcej

45 minut pieczenia bedzie ok, bo temperatura jest nienajwyzsza, a mieso piecze sie w wilgotnej atmosferze od bulionu. taka poledwiczka, choc mala, jest dosc gruba, wiec raczej sie nie przesuszy.

o ile przepisy zamieszczane tutaj sa czesto-gesto oplakane, o tyle ten wydaje mi sie calkiem fajny. jak cos krytykujecie, to chociaz na temat, bo tak machac jadaczka, aby tylko ponarzekac i pokrytykowac, bo jestem sfrustrowany/a, a tutaj znalazlem/am sobie grono rownie pierdyknietych przytakiwaczy, jest bardziej zalosne niz nawet te komunijne przepisy na parowki :P

Zgłoś 07.01.2015 samuel

AKSYLk http://www.FyLitCl7Pf7kjQdDUOLQOuaxTXbj5iNG.com