Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Polędwica w sosie grzybowym

Tekst i foto Zuza Gałuszka 06.08.2009

Polędwica wieprzowa jest droga i zasługuje na specjalne traktowanie. Przygotowanie jej w grzybowo- śmietanowym sosie daje gwarancję na wyśmienity obiad i choć kosztuje sporo, warto podjąć wysiłek. W końcu błogie miny gości po obiedzie wynagrodzą nam wydatki. W przepisie jest mowa o pieczarkach, ale możemy wykorzystać także świeże grzyby, choćby podgrzybki czy borowiki. Polędwica wymaga krótkiej obróbki i dzięki temu obiad powstaje dosyć szybko.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
845 złśredni40 min.średnia

Składniki:

¼ szklanki oleju,
1,5 kg polędwicy wieprzowej,
2 łyżki masła,
1 duża cebula,
200 g pieczarek,
1 ząbek czosnku,
1 szklanka bulionu warzywnego (może być z kostki),
1 szklanka śmietany,
3 łyżki mąki,
1 łyżeczka soli,
1 łyżeczka papryki słodkiej,
½ łyżeczki pieprzu.

Jak przyrządzić?

Polędwicę myjemy, suszymy i kroimy na nieduże kawałki.

Na talerz wysypujemy mąkę i oprószamy nią kawałki mięsa.

Cebulę kroimy w kostkę a pieczarki lub borowiki myjemy, oczyszczamy i kroimy w plasterki.

Czosnek przeciskamy przez praskę.

W rondlu podgrzewamy olej i kiedy będzie gorący, wkładamy polędwicę.

Smażymy ją 2 minuty, wyciągamy i odkładamy na bok pod przykryciem.

Do tego samego rondla wkładamy masło a następnie cebulę, czosnek i po chwili pieczarki.

Po 5 minutach dodajemy bulion, śmietanę, sól i przyprawy.

Całość dusimy jeszcze 5 minut, po czym dodajemy usmażone wcześniej mięso.

Przykrywamy i trzymamy na małym ogniu 10 minut.

Jak podawać?

Podajemy z makaronem, ryżem lub ziemniakami.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 08.08.2009 syzyf

Przecież, po dwóch minutach smażenia 1,5 kg mięsa nie ma szans na kolor sosu, jak na zdjęciach:(

Zgłoś 08.08.2009 Aggie

No wiesz, ale to zalezy, czy on z mikrofali czy piekarnika. jak z mikrofali, to za próg nie puszczę. Po cholerę mi taki, co?

Zgłoś 08.12.2010 Amator

Witam.

Smażyć poledwice 15 min i nie wyjmowac do dorzucac skladniki po czym zalać bulionem.

Pozatym pyszne :)