Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Polędwica w sosie z sera wędzonego

Tekst i foto Zuza Gałuszka 06.12.2012

Polędwica wieprzowa zwykle gości na naszych stołach w superszybkiej smażonej wersji. Proponuję wzbogacić przepis dodatkami, zrobi się jeszcze smaczniej. Kawałek wędzonego sera, pieczarki i zielony groszek z puszki zaprawione odrobiną koniaku daje ciekawy efekt. Potrawę można przygotować na dwa dni. Pierwszego podać z ziemniakami, drugiego pokroić polędwiczki na cienkie plasterki i wraz z serowym sosem podać z makaronem.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
530 złśredni20 min.wysoka

Składniki:

duża polędwica wieprzowa,
4 łyżki masła,
1 łyżka oliwy,
30 dag pieczarek,
2 ząbki czosnku,
1 puszka zielonego groszku,
4 łyżki stołowe koniaku,
15 dag sera wędzonego,
1 szklanka śmietany,
sól,
pieprz.

Jak przyrządzić?

Pieczarki kroimy na plastry, a czosnek przeciskamy przez praskę.



Połowę masła rozpuszczamy na dużej patelni.



Dodajemy czosnek, mieszamy i dokładamy pieczarki.



Smażymy przez kilka minut, dodajemy brandy i dusimy grzyby, aż płyn prawie odparuje.



Dodajemy odsączony groszek, mieszamy, dusimy jeszcze kilka minut i doprawiamy solą i pieprzem.



Odstawiamy.



Polędwicę myjemy, kroimy na plastry, lekko je rozbijamy i smażymy na reszcie masła wraz z oliwą, na drugiej patelni, po 5-7 minut z każdej strony.



Usmażone polędwiczki układamy na półmisku.



Grzyby i groszek wyjmujemy z patelni łyżka cedzakową, a na ich miejsce wsypujemy pokrojony w kostkę ser i wlewamy śmietanę.



Podgrzewamy je na małym ogniu mieszając, aż ser się rozpuści.



Tak powstałym sosem polewamy mięso z pieczarkami.

Jak podawać?

Podajemy z ziemniakami, ryżem lub makaronem.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 03.01.2013 gość

Wreszcie coś dla mnie. Jesteś osobą z wyobraźnią.Podoba mi się .